När Reason släpptes år 2000 mottogs det med nästan uteslutande positiva omdömen. Ganska omgående började dock användare haka upp sig på två saker: det går inte att spela in ljud och programmet saknar stöd för pluggar.

Propellerhead har dock konsekvent sagt att man aldrig kommer att inkludera någon av dessa funktioner i Reason, varför många blev lite förvånade när det började gå rykten om att de skulle lansera ett inspelningsprogram. Poängen är såklart att de alltid sagt ”aldrig i Reason”, inte ”aldrig-punkt-slut”.

Record, som programmet heter, har faktiskt varit under utveckling sedan fem år tillbaka. Det delar en ganska rejäl bibba arvsmassa med Reason: rackmetaforen är kvar, sequencern är densamma, flera av Reasons effektenheter går igen i Record, och så vidare. Det har dock skett några omfattande förändringar.

Utöver racket och sequencern har Record ytterligare en arbetsyta för den nya mixern. Mixern bygger på SSL 9000k och varje kanal är utrustad med en ställbar signalväg, en dynamikdel med kompressor och gejt samt en fyrabands parametrisk eq. Antalet kanaler är inte fast, utan du kan skapa nya kanaler på samma sätt som du skapar enheter i racket. Nya kanaler skapas också automatiskt om du lägger till ett nytt instrument.

Varje mixerkanal består också av en enhet i racket som mest av allt påminner om Combinator-enheterna från Reason – du kan till och med ladda Combinator-förinställningar i mixerenheterna, så dyker alla kontroller upp även i mixern.

Mixerns masterkanal är en historia för sig, med en inbyggd masterkompressor som trycker ihop ljudet riktigt snyggt när man drar på lite.

Sequencern känns även den igen från Reason, med det i sammanhanget ganska stora tillägget att det nu går att skapa ljudspår som du kan spela in till eller importera befintliga inspelningar till. Att spela in är föredömligt enkelt: Skapa ett spår och tryck på ”record”, bara.

Sekvensiatorn är också hemvist för den så kallade ”comp editor”, som används för att redigera ihop flera tagningar till en. Det funkar helt okej, även om handhavandet inte är helt intuitivt. Vill du göra mer omfattande ingrepp i det inspelade ljudet är du dock hänvisad till något annat program.

En annan funktion som Propellerhead har talat sig varma för är algoritmen för tidssträckning. Allt ljud följer alla tempoförändringar, vare sig du ställer om grundtempot eller programmerar in gradvisa förändringar under låtens gång. Det balla är att det låter bra även med ganska stora förändringar: vi testade att ändra tempot +/-15 procent utan att särskilt märkbara artefakter uppstod.

Flera rackenheter går igen från Reason, såsom M-Class-mastringsenheterna och RV-7000-reverbet, men det har även tillkommit några enheter. Line-6, som distribuerar Propellerheads produkter i USA, har bidragit med virtuella versioner av gitarr- och bas-Poden. Poddarna har gott rykte bland de gitarrister som har anammat digitala förstärkarsimulatorer, men den basist vars basljud vi utsatte för podden ramlade inte direkt av stolen.

ID-8 är den andra nykomlingen i racket. Upplägget påminner om syntmoduler som Roland Sound Canvas – här kan närmare bestämt fyra ljud vardera i kategorierna piano, elpiano, orgel, gitarr, bas, stråkar, blås, synt och trummor användas samtidigt. Ljuden har minimalt med redigeringsmöjligheter men låter faktiskt helt okej.

Känner man att det trots allt är lite glesbefolkat i racket finns det dessutom en möjlighet att få in fler enheter i racket. Installerar du Record och Reason på samma dator dyker nämligen alla enheter från Reason upp i Record-racket.

Det här sistnämnda får Propellerheads upprepade löften om att inte lägga till ljudinspelning i Reason att framstå som en fråga om semantik, mer än något annat. I praktiken känns Record nämligen väldigt mycket som en uppdatering till Reason som även kan köras fristående – vilket känns som en alldeles strålande lösning!

Ett komplett test av Record hittar du i Studio 6-09

Record
Produkttyp: Inspelningsprogram.
Tillverkare: Propellerhead Software
(www.propellerheads.se).
Kontakt: Luthman
(www.luthman.se).
Plattform: både Mac och pc.
Systemkrav: PC: P4 eller AMD Athlon XP 2 GHz, 1 GB RAM, 2GB ledigt hårddiskutrymme, Windows XP eller Vista, minst 1024x768 upplösning, ljudkort med asio-drivrutiner. Mac: Intel Mac, 1 GB RAM, 2 GB ledigt hårddiskutrymme, Mac OS X 10.4 eller senare, minst 1024x768 upplösning. Oavsett operativsystem krävs även en ledig usb-port för att ansluta dongeln, och en internetanslutning för registrering.
Pris: cirka 3 000 kronor, cirka 1 300 kronor för registrerade Reasonanvändare, cirka 5 350 kronor i paket med Reason.