De flesta högtalare vi använder idag består av ett konformat membran som vibrerar med hjälp av en elektromagnet. Därmed sätts även luften runt membranet i rörelse, och när dessa vibrationer når våra öron uppfattar vi det som ljud.

Nya upptäckter inom nanoteknik kan göra att vi i framtiden kan strunta helt i själva magnetspolen. Forskare vid University of Texas har upptäckt att tunna lager eller "skogar" av kolnanorör kan fås att vibrera när de värms upp med elektricitet eller laserljus. Därmed får de även luften omkring sig, samt det föremål de sitter på, att vibrera med.

På så sätt går det alltså att skapa en trådlös högtalare som styrs av laserljus. En sådan högtalare skulle till exempel kunna "målas" direkt på en vägg eller datorskärm - eftersom nanostrukturen är så extremt tunn är den nämligen praktiskt taget osynlig. En annan stor fördel jämfört med traditionella högtalare är att det helt saknas mekaniska delar, vilket betyder mindre underhåll och större livslängd.

Ett annat intressant tillämpningsområde är inom så kallad aktiv ljuddämpning, där man släcker ut oljud med hjälp av en fasvänd kopia av ljudet. Detta kräver en mikrofon och en högtalare. Eftersom den här typen av högtalare skulle kunna täcka en hel vägg och ändå vara osynlig, kan den vara ett enkelt sätt att skapa mycket kraftfull ljudisolering.

Än så länge är tekniken bara på labbstadiet, och det lär gissningsvis dröja ett tag innan produkten är redo för marknaden. Det är också svårt att veta om det är en lämplig teknik för att bygga högtalare som är så pass linjära att de fungerar i professionella ljudsammanhang, men eftersom nanostrukturen är så lätt borde den ha en klar fördel mot de material som används i traditionella högtalare.

Läs mer på University of Texas at Dallas webbplats: http://www.utdallas.edu/news/2010/3/11-1771_The-Sounds-of-Nanoscience_article.html