Tiden går fort när man har roligt – det är elva år sedan Izotope först presenterade mastringspluggen Ozone. Produkten får sägas ha blivit en succé och har använts på otaliga hits och album. Med varje uppdatering har tillverkaren lyft konceptet några snäpp tills till och med de mest inbitna mastringsproffsen inte kunnat låta bli att erkänna styrkorna hos Ozone.

Grunden i Ozone består av sex olika effektavdelningar: grafisk eq (före och efter effekter), efterklang, flerbandskompressor, flerbandsexciter, flerbandsstereobreddare och loudness/maximerare. Ozone är alltså ett effektpaket, integrerat i en och samma plugg. Detta gör produkten resurskrävande för din dator, för det bör poängteras att det handlar om sex kraftfulla pluggar som byggts in i en och samma plugg.

Nu är Ozone här i sin femte inkarnation till jordelivet. Den mest tydliga nyheten är att Ozone delats upp i två separata produkter. Produkten som heter Ozone 5, rätt och slätt, fungerar på ytan precis som tidigare – en allt-i-ett-lösning. Men tillverkaren har även lanserat Ozone 5 Advanced, som har fler möjligheter och dessutom ger dig tillgång till sex av komponenterna i paketet som fristående pluggar.

Vi har tidigare inte varit särskilt förtjusta i Ozones gränssnitt – tänk Matrix möter Clone Wars – och det är glädjande att se att formgivarna nu valt en mer sober framtoning. Borta är de illgröna neonfärgerna. Även om kolstål och grönt fortfarande dominerar grafiken så är det en mer återhållsam, låt oss kalla det proffsig, framtoning i Ozone 5 jämfört med fyran. Vi laddar in några färdiga och ett par ofärdiga mixar och jämför version fyra med fem. Kritiken mot Ozone brukar vara att pluggen har haft ett högblankt och kliniskt sound, vilket tillverkaren verkar tagit till sig. De nya effektalgoritmerna kan fås att låta varmare än tidigare och de nya rörförstärkar- och bandsimuleringarna är utmärkta. Den lite kalla krispighet som vissa upplevt som negativ med Ozone är nu inte lika framträdande, något som blir tydligt när vi växlar mellan identiska inställningar i version fyra och fem.

Bland de fullständiga nyheterna fastnar vi för transient-diagnos-komprimeringen, helt omgjorda mättnadsfunktionen (saturation) och eq:n, som är reviderad från grunden. Det sistnämnda torde i alla fall teoretiskt sett tillfredsställa några av Ozones belackare.

I Advanced är den nya mätarbryggan ett välkommet tillskott med visning enligt Internationella telekomunionen och Europeiska sändningsorganisationens standarder ITU BS.1770-2 och EBU R128. Förutom att växla mellan att lyssna och mastra i fyran och femman av Ozone har vi öppnat våra egna och andras förinställningar skapade i den förra versionen i den nya. Eftersom flera moduler är helt omgjorda rent tekniskt, men har samma funktion som i den tidigare versionen, är det inte helt ointressant vad som händer när du återanvänder inställningar som förut fungerat perfekt.

Den nya Excitern är till exempel inte lika drastisk som den förra, vilket är bra. Men har du använt den ymnigt i en tidigare mix får du nog vrida på lite till och kanske även justera filtreringen. I Tube-läget hörs en tydlig skillnad jämfört med fyran, men på ett positivt sätt. Du kan vilja backa lite på upphetsningen av de lägre frekvenserna, som är mer framträdande i version fem när det gäller Excitern. Eq:n är ju även den helt ny, men dina gamla inställningar funkar utan anmärkning.

Fotnot: det kompletta testet publiceras i Studio 2-12

FAKTA
Ozone 5 Advanced
Produkttyp: mjukvara för mastring.
Tillverkare: Izotope
(www.izotope.com).
Sverigekontakt: Luthman Scandinavia (www.luthman.se).
Plattform: både Mac & pc.
Format: pc: rtas/audio suite, vst, mas och direct x. Mac: vst, au och rtas.
Systemkrav: Windows XP Service Pack 2 eller senare, Mac OS X 10.5.8 eller senare.
Pris: Cirka 4 099 kronor inkl. moms för Ozone 5 Advanced. Ozone 5 kostar 1 499 kronor inkl.moms. Pris för Ilok-nyckel tillkommer, cirka 395 kronor. Uppgraderingsalternativ från tidigare versioner finns.