Det finns en uppsjö av hårda och mjuka produkter som erbjuder den moderna gitarristen simulerade rörförstärkare, fyrtolvor, fjäderreverb och effektpedaler. Yamahas senaste skapelse i den här hemstudiovänliga genren heter THR.

Det finns två modeller av THR, THR 10 och THR 5. Båda är små, kompakta stereoförstärkare med inbyggda ljudkort som låter dig ansluta dem till närmsta usb 2.0-port. De har båda 2x10 watts uteffekt och små bredbandshögtalare som bjuder på en betydligt mer hifi-lik upplevelse än de flesta konkurrenter vi stött på.

Hifi-lyssningen gör att THR-förstärkarna kan byta skepnad genom att simulera olika gitarrhögtalares egenheter istället för att använda en liten pyttegitarrhögtalare som är dömd att låta just pyttig. Den utmärkta stereolyssningen följer med på köpet. De 2x10 stereowatten fungerar faktiskt även som ministereoanläggning för studentrum och liknande.

Att THR-förstärkarna har inbyggda ljudkort gör att du enkelt kan mixa till exempel musik från Spotify med ditt gitarrlirande. Allt med endast gitarrkabel, usb-kabel och din lilla bärbara dator. THR klarar sig bra på laddningsbara batterier, men en nätadapter ingår också.

Vi testade den större THR 10-modellen, som utmärker sig med lite fler kontroller, basförstärkarsimulering, micksimulering för tråkiga stallmickar i akustiska gitarrer och bättre ljudkortsmonitor. Den kostar en tusenlapp mer än sin lillebror och är lite bredare. Annars är det mesta av tekniken under skalet densamma.

THR-förstärkarna har en retromodern design med utseende och format som leder tankarna till både DDR-transistorradio och brödrost.

Kontrollerna på ovansidan känns mycket förtroendeingivande och det mesta ger ett högkvalitativt intryck – utom möjligtvis batteriluckan i botten som känns lite ömtålig.

Även i en så här klurig och finesspäckad liten pryl är det förstås ljudet som är det viktiga. THR 10 bjuder på fem gitarrförstärkarmodeller: Clean, Crunch, Lead, Brit hi och Modern. Ljudmässigt täcker de här modellerna in det mesta en gitarrist kan önska sig. Clean-modellen är av allt att döma en Fender Deluxe. Lead och Brit Hi är äldre respektive nyare Marshallstackar och Modern en Mesa eller liknande, som förstås erbjuder rejält tilltagen förförstärkardistorsion för våra hårmanssvängande vänner.
Precis som i en riktig rörhäck styr du ljudet med Gain- (förförstärkarvolym/distorsion) och Master (effektförstärkarvolym/distorsion)-rattarna. Fördelen här är att du inte behöver hålla för öronen för att få till rejäl slutstegsdist. Tonkontrollerna fungerar som på motsvarande rörförstärkare. Två rattar låter dig välja och justera effekt (chorus/flanger/phaser/tremolo) och reverb/delay.

En ny digitalförstärkare har förstås en massa finesser under huven. De når du genom att köra programmet THR Editor i din usb-anslutna dator. Här dyker dessutom en mycket viktig men dold effekt upp: en flexibel och väl fungerande kompressor. Det är i THR Editor du hittar den likaledes dolda möjligheten att byta simulerad högtalarlåda. Tyvärr hittar du inga simulerade mikrofoner framför din valda låda, så det är en bit kvar till förstärkarpluggarnas studioanpassade mångsidighet.

Vi koncentrerade oss på att testa gitarrförstärkarmodellerna och ljudkortsfunktionen – kort sagt att använda THR 10 som hemstudioförstärkare.

THR 10 dyker upp som ett fyrkanaligt ljudkort i din dator. Den kräver drivrutiner, så IOS-stöd (för Iphone eller Ipad) lär inte vara aktuellt.

Kanal 1 och 2 innehåller gitarrljudet i stereo och kanal 3 och 4 den obehandlade gitarrsignalen. Du kan alltså, precis som i till exempel Avid Eleven Rack, spela in både torr signal och simulerat förstärkarljud, för att i efterhand kunna köra den rena signalen genom valfri mjuk- eller hårdvara. Detta ger möjlighet att spela in med ett ”skissljud” som lyssning och sedan låta datorn tugga på signalen i någon plugg med ordentligt uppskruvad buffert (som skulle ge oacceptabel fördröjning vid direkt inspelning) och på det sättet få till maximal ljudkvalitet även med en klenare dator.
Medhörningen i THR 10:s högtalare eller anslutna lurar justeras enkelt med två rattar: En för gitarrljudet från förstärkarsimuleringen, och en för ljudet från datorn.

Inspelningsnivån är däremot tyvärr helt beroende av gain- och volym-rattarna (som ju kontrollerar gitarrljudet). Vi kom inte på något annat sätt att få till vettig nivå in i datorn även med rena ljud än att justera kompressorns utnivå i THR Editor-programmet. Det är en nödlösning som känns bökig när allt annat är så lättjobbat. En annan potentiell fnurra på tråden är att samplingsfrekvensen är låst till 44,1 kilohertz.

Trots de här småbristerna var det ett nöje att spela in med THR 10 och utan en massa sladdar och kopplande kunna välja lyssning i stereohögtalare eller lurar, både för gitarrljudet och medhörningen.
För att ge exempel på hur förstärkarmodellerna och effekterna i THR 10 kan låta inspelade med en ansluten dator kopplade vi in vår Macbook Air med Logic Express 9 och lirade in några ljudexempel med en Hagström Viking, en humbuckerbestyckad gitarr i ES 335-stil. Du kan ladda hem testfilerna från vår hemsida.

THR 10:s olika förstärkarmodeller lät över lag utmärkt genom de små stereohögtalarna, även de mer distade ljuden. I datorn lät Clean-modellen mycket bra, framför allt med liberalt applicerad kompressor och med det utmärkta stereoreverbet. De skitiga distade ljuden från de ”tyngre” förstärkarmodellerna kändes däremot aningen vassa och frasiga i klangen. Trots experimenterande med tonkontroller och kabinett i THR Editor lyckades vi inte nå ända fram till den snyggt komprimerade dynamiken, mjukheten och tonseparationen i en riktigt bra, stor, tung och glödhet rörförstärkare nära maxvolym. Ja, även solen har ju sina fläckar.

Sammanfattning

Som datorintegrerad övningsförstärkare, kompakt hemstudioförstärkare och portabelt låtskrivarverktyg är THR 10 svårslagen. Stereolyssningen, mångsidigheten, formatet och batteridriften gör den här lilla förstärkaren riktigt kul att använda. Förstärkarmodellerna bjuder kanske inte alla på absolut perfekt autentisk rör-ton men de funkar fint för övningsspel om du inte är extremt kräsen, och du kan ju alltid spela in ren signal och re-ampa med någon fet plugg i efterhand. THR 10 är visserligen inte perfekt men vi gillar den skarpt.

FAKTA
THR-10
Produkttyp: Gitarrförstärkare.
Tillverkare/kontakt: Yamaha (www.yamaha.se).
Målgrupp: Gitarrister, basister, hemstudiofolk.
Pris: cirka 3 000 kronor
inklusive moms.

Fördelar
- Snygga rena ljud.
- Ljudkort med ”stereomonitorer” inbyggt.
- Lira ihop med musik från Spotify eller annat datorljud.
- Många ljudmöjligheter
(särskilt med THR Editor-programmet).
- Snygg.
- Portabel och funkar bra batteridriven.

Nackdelar
- Lite frasiga distade ljud vid direktinspelning.
- Ingen oberoende nivåjustering vid inspelning.
- Editorprogrammet krävs för att ratta kompressorn och växla högtalartyper.

BETYG
Ljudkvalitet: 3
Funktioner: 5
Byggkvalitet: 4
Prisvärde: 4