Dubstep har funnits som definierad dansmusikstil sedan cirka 2005, även om dess rötter är äldre än så. På dessa sju år har genren förgrenat sig åt olika håll. Skrillex står i den kommersiella ringhörnan med basljud som låter som om en ond transformerrobot ätit något olämpligt. På andra sidan finns producenter som Burial, som bygger rytmiska katedraler av urbana ljud.

Franska Arturia producerar utmärkta emuleringar av klassiska analogsyntar. Förra året släppte man en trummaskinshybrid (hårdvara/mjukvara): Spark. Spark Dubstep är dock inte endast ett expansionsbibliotek till trummaskinen. Nej, ljudvolymen innehåller Spark som virtuellt instrument och som fungerar finemang utan sitt fysiska syskon. Dessutom är pluggen försedd med flera riktigt bra midi-hanteringsfunktioner så att du exempelvis kan använda reglage på din klaviatur eller annan kontrollenhet för att styra dubstep-maskinen.

Xy-matrisen (till vänster) är perfekt för att styra olika effekter.

Färdiga midi-spår
De medföljande 480 ljuden, fördelade på 30 olika set, låter samtida och rätt för dubstep-produktion. Vi gillar att ljuddesignteamet lagt med små fnissel- och skrapljud som när de appliceras i rytmerna ger både sväng och nu-känsla. Varje trumkit har en egen uppsättning färdiga midi-mönster att utgå från när du stämplar ut dina egna spår.
Basljuden, däremot, är för få och imponerar inte lika mycket. Detta är dock en trummaskinklon i första rummet och mest krut har helt enkelt lagts på slagverken.

På klassiskt manér programmerar du rytmer (och toner) i Spark Dubstep i 16- eller 32-stegsmönster. Mönstren (pattern) kedjas sedan ihop som låtar. Givetvis kan du använda pluggen bara som ljudmodul, om du vill. Ett snyggt trick är att du kan dra och släppa ett pattern ur trummisen i ditt inspelningsprograms arrangemangsfönster för vidare bearbetning och sedan importera det igen.

Spark Dubstep bjuder på klassisk pattern-programmering.

På vänster sida av pluggens huvudfönster finner du en av de finesser vi använt mest under testet. På en x-y-matris kan du styra sådant som stutter, slicer och filtrering – mycket användbart när du vill skapa allt från giftiga breaks till snygga builds. Utöver detta har du 14 effekter (efterklang, eko, dist, kompressor, et cetera) att laborera med. Pluspoäng för effekternas förinställningar som verkligen passar ljudurvalet. För mer professionell mixning finns möjligheten att skicka individuella ljud till 16 olika utgångar.

Välkända Sample Magic har tillhandahållit en del av trumljuden som följer med Spark Dubstep.

Sammanfattning
Vi kan tycka att wub-wub-basarna ofta får lite väl stort utrymme när det står dubstep på menyn och Arturia verkar resonera på samma sätt. Du som vill ha en snabblösning för genren kan alltså behöva komplettera med fler basljud. Arturia har dock lyckats mycket väl med att samla trumljud och effekter som verkligen får en produktion att låta rätt i sitt sammanhang.

FAKTA:

  • Tillverkare: Arturia (www.arturia.com).
  • Kontakt: EM Nordic (www.emnordic.se).
  • Plattform: både Mac & pc.
  • Format: au, vst, rtas.
  • Systemkrav: Windows XP Service Pack 2 eller senare. Mac OS X 10.5.8 eller senare.
  • Pris: Cirka 925 kronor inkl. moms.

Fördelar
  • Bra trumljud.
  • Anpassad för livebruk.
  • Effektiva effekter.

Nackdelar
  • Tonvikt på trumljud.
  • Gör sig bäst med midi-kontrollenhet.
  • Kunde ha haft fler ljudinställningar.

Betyg:
Ljudkvalitet: 4
Stabilitet/belastning: 4
Funktioner: 4
Användarvänlighet: 4
Prisvärde: 4