Sedan Apple år 2002 köpte programmet av dess upphovsman, Dr Gerhard Lengeling, har Logic regelbundet genomgått väsentliga förändringar. Men för fyra år sedan saktade utvecklingen av Logic in. Vi är rätt många som befarat att Apple helt enkelt skulle avsluta produkten till förmån för det betydligt enklare inspelningsprogrammet Garageband, som dessutom fått allt mer avancerade finesser de senaste åren. Det är därför på flera sätt glädjande att en helt ny version av Logic nu ser dagens ljus.

Nya Logic Pro X kan endast laddas ned från Apples nätbutik App Store. Själva nedladdningen går till så att du efter köpet tankar hem en fem gigabyte stor fil. Sedan ska du ladda hem resterande 35 gigabyte med instrument, inställningar, loopar, och så vidare, inuti programmet.

Nytt utseende
Om du redan har Logic 9 kommer programmet tala om för dig vilka nedladdningar du behöver för att installationen ska bli komplett. Totalt har Logic Pro X hela 67 olika effekter och 18 virtuella instrument. Vi pratar inte om groteskt stora programpaket som Komplete eller Omnisphere, men räkna med att installationen ändå tar över sex timmar i anspråk.

Det första du lägger märke till är att Logic Pro X ser ganska annorlunda ut jämfört med Logic Pro 9. Mycket i layouten och upplägget påminner om Final Cut X och Garageband, vilket syns på ikonerna i transportpanelen samt många av knapparna. En annan likhet är att det finns volym- och panoreringsreglage på varje horisontell kanalstripp. Sedan gillar vi att du kan flytta, ändra inbördes ordning och kopiera pluggar på samma sätt som man länge kunnat i exempelvis Pro Tools. Placeringsmässigt har det skett lite förändringar, till exempel att transportkontrollen är placerad längst upp i huvudfönstret. Vissa rullgardinsmenyer är flyttade och finns uppe till vänster bredvid File och Edit, vilket till en början kan verka lite förvirrande. Instrument- och plugg-biblioteket ligger numera på vänster sida. En hel del är dock som förr, det vill säga att du hittar Apple Loops och Audio Files på höger sida, et cetera.

När vi undersöker hur ljudbiblioteket är upplagt upptäcker vi snabbt en ganska stor skillnad jämfört med tidigare. Om vi laddar ljudet Big saw bass så är detta ljud uppbyggt kring en ES2 samt pluggarna Ensemble och St-Delay. Nästa ljud i biblioteket heter Danger Bass och består av Sculpture samt pluggarna Compressor och Tape Delay. Man kan säga att du väljer en ljudkedja snarare än ett speciellt ljud från ett speciellt instrument. Självklart kan man i stället göra som tidigare och bara ladda valfritt instrument och sedan välja ljudinställning.

Äntligen har Apples professionella inspelningsprogram begåvats med midi-effekter. Mest tongivande är arpeggiatorn som även fungerar som steg-sequencer.

På nya platser
En nyhet är att det finns en flytande hjälpruta som heter Quick Help. När du ställer markören över en knapp eller ruta visas en kort instruktion i Quick Help-rutan. Det har inte gjorts så många namnändringar men öppnar vi midi-editorn hittar vi en. Där finns som förr Piano roll och Score men Hyper editor heter numera Step editor. Även om de flesta funktioner från Logic 9 finns kvar i Logic X så kan det som tidigare nämnts vara lite svårt att hitta rätt från start, då placeringen ändrats en del. Värt att nämna är att det tillkommit något som heter Midi draw i Viewmenyn (Midi editor). Här kan du rita in midi-automation på liknande sätt som när du ritar in ändringar i automation på själva kanalen.

Den nya versionen av Logic påminner om både Garageband och Final Cut. Det går förvånansvärt fort att komma in i rutinerna trots att gränssnittet är omgjort.

Nästa nyhet är funktionen Track stacks. Det finns två varianter varav följande är mest intressanta. Efter att ha markerat de spår du vill ska ingå i en Track stack högerklickar du och väljer Create track stack. Där väljer du Summing stack och vips skapas en ny kanal med ett eget lager-på-lagerljud. En viktig sak att tänka på när du skapar Summing stacks är att de ljud från biblioteket som ingår, inte är några Stacks i sig själva. Då funkar inte sammanslagningen.

Smart control samlar de mest användbara parametrarna på ett ställe så att du slipper grotta ned dig i det stora antal reglage som en synth vanligtvis har. Här antingen skruvar du för hand eller ritar kurvor och får då snabbt och enkelt fram nya karaktärer på ditt ljud utan att vara synthspecialist. Använder du till exempel en kompressor så dyker de vanligaste parametrarna som threshold och ratio upp i racket. En annan bra möjlighet är att det går att byta parametrar genom att öppna Parameter mapping. Smart control snabbar upp processen med att slöjda fram dina egna ljud.

I den nya tonkorrigeringsfunktionen Flex Pitch kan du stämma en sångtagning till perfektion. Alla sex prickarna har var sin specialfunktion.

I instrumentutbudet har det också hänt en del matnyttigt. Retro synth är, som namnet skvallrar om, ett instrument som ämnar härma synthar från förr. Pluggen är uppbyggd kring tre emuleringar av klassiska syntesmetoder: analog, vågtabell och frekvensmodulation. Beroende på vilken syntes du väljer att använda så ömsar pluggen skinn och efterliknar en PPG vid vågtabellsyntes och en Yamaha DX av något slag om du kör fm-syntes. I analogt läge får pluggen träsargar i grafiken och ska likna en Moog, eller liknande. Retro synth låter mer än godkänt, även om den inte riktigt kan mäta sig med Monark från NI eller Arturias bästa mjukvarusynthar. Den nya synthen är ett välkommet inslag i Logics uppsättning av virtuella instrument.

Drummer och Drum kit är helt nya instrument i slagverkslådan. I Drum kit designer sätter du samman egna trumset oerhört mycket kvickare än om du jobbar med en sampler. De nya trumseten i sig är lyckade, men det är en kraftig slagsida åt pop- och rock med lite r’n’b strösslad på toppen. Andra musikstilar är tyvärr inte representerade, exempelvis jazz. Drummer är ett slags blandning mellan automatiskt midi-trumkomp och intelligenta loopar.

Varje trummis har sin speciella spelstil (en punkig, en poppig och så vidare) och du skapar supersnabbt ett habilt trumspår med Drummer. Fördelen gentemot att jobba med loopar är att resultatet med Drummer låter mycket mer naturtroget plus att du kan styra varje trummas separata volym även efter att spåret är lagt. Även här dominerar rocken fullständigt, men vi gissar att fler stilar kommer att adderas vid framtida uppdateringar alternativt att Apple kommer att sälja fler trummisar via App Store.

Ipad-appen för fjärrstyrning av Logic Pro X är kostnadsfri.

Bygg basförstärkare
I Logic 9 fick gitarristerna sin Amp Designer och i version X är det dags för basisterna att få sitt. Man kan säga att Bass Amp Designer är uppbyggd efter samma princip som sin föregångare. Du kan alltså kombinera olika toppar, högtalarlådor och mikrofontyper i ett stort antal kombinationer. Lite skiljer dem åt så klart. Det har bland annat tillkommit en sjubands grafisk eq (på vissa förstärkartoppar), en enkel kompressor samt några switchar för bright, low, high, et cetera. Det har även lagts till en funktion som många kommer att tycka är mycket användbar: Du kan balansera mellan förstärkarsignal och di-box (som dessutom har sex olika lägen) Vi började testet med att spela in en basslinga rakt in i ljudkortet. Därefter adderade vi en Bass Amp Designer, lyssnade på defaultinställningen och upptäckte att det faktiskt gjorde ganska stor skillnad.

Det har tillkommit sju nya stompboxar till pedalbordet. Tie Dye Delay känns lite alternativ med sitt baklängesdelay. Tube Burner är en overdrivepedal som passar bäst till att fräsa på vid solo. Wham kommer att tillfredställa alla Tom Morellofans – en Whammypedal helt enkelt. Dr. Octave är en ordinär oktavpedal som är lite extra rolig eftersom du kan köra två olika oktaver parallellt. Grit är en kraftfull distpedal med högt utljud som vi tycker ger ett bra komprockljud när den körs i en svagt distad förstärkare. Flange Factory har ambitionen att låta som en riktig gammal flangerpedal från Boss eller Ibanez. Graphic EQ är ett bra tillskott eftersom det, framför allt med rena ljud, är lättare att påverka gitarrljudet i rätt riktning via eq före förstärkaren än efter.

Både sjubands-eq:n och balansreglaget mellan förstärkarsignal och di-box är utmärkta hjälpmedel när du skruvar till ditt basljud i Bass amp designer.

Midi-effekter är något Logic alltid bittert har saknat i originalutförande. Nu har du tillgång till nio sådana. Arpeggiatorn är den mest framträdande och kan även väljas via instrumentmenyn och då med färdiga effekter och en synth. Den har användarvänligt gränsnitt som gör den kul att arbeta med. Technoskallar ska inte missa custom-läget som gör effekten till en 16-stegs stegsequencer. Vidare finns en auto-ackordplugg samt flera omvandlare. Tidigare har du behövt vara hyfsat duktig på att skapa dina egna inställningar i Environment-lagret för att få samma möjligheter som du nu helt sonika väljer ur en meny. En riktigt, riktigt bra uppdatering av Apple.

Vi upplever Logic Pro X som rappt och problemfritt. Under testperioden klarade vi oss helt utan krascher.

Nu kommer vi till det som är vår allvarligaste kritik av Logic Pro X. Produkten stöder inte längre 32-bitarspluggar utan det är bara 64 bitar som gäller. Flera populära pluggar finns ännu inte i 64-bitarsformat, däribland Sylenth. Det kan dessutom kosta en bra slant att uppdatera till en ren 64-bitarsmiljö eftersom flera tredjepartstillverkare vill ha betalt för de senaste versionerna. Vi är mycket osäkra på om det är rätt väg att gå, även om marknaden har haft tre-fyra år på sig att ställa om till 64-bitarsteknik. Det finns sätt att fortsätta använda dina äldre pluggar, men enkelt är det inte. En kvalificerad gissning är att någon utvecklare kommer att tillhandahålla en 32-bitarsbrygga för Logic Pro X.

Positiva nymodigheter på tekniksidan är att programmet nu exporterar direkt till Final Cut, xml och music xml. Apple har även släppt en gratis Ipad-app med vars hjälp du får trådlös kontroll över Logic och till och med kan mixa. Utmärkt för dig som spelar in ensam och vill kunna styra programmet från sångbåset.

Retro synth är det senaste tillskottet i Logics instrumentuppsättning. Synthen emulerar fm-synthar som Yamahas DX-serie, vågtabellssyntes á la PPG Wave och analoga klanger, inspirerade av Mini-Moog.

Flex pitch är en av de stora nyheterna i Logic X. Det finns en lightvariant och en avancerad version. Lightvarianten funkar som en basal autotune. Du kan ställa in för perfect pitch över hela spåret eller så kan du manuellt gå in och stämma varje ton så mycket som önskas.

Nu går vi vidare till den avancerade varianten. Kring varje ton, eller ord om man så vill, dyker det upp en rektangel som är omgiven av sex prickar. Du kan dra i dessa och korrigera allt som kan tänkas förbättra en sångtagning som pitchdrift (förändringar i tonhöjd över tid), formant och vibrato. Kollar du i View och öppnar Local Inspector har du även möjlighet att kvantisera en sångtagning och välja vilken skala som melodin ska följa. Det hela känns som om Autotune och Melodyne gift sig och fått ett mycket välartat barn.

Groove Tracks är en spännande funktion som kan tajta till ett slarvigt spelat instrument. I praktiken innebär det även att ett trumgroove i 16C kan kvantisera om ett liveinstrument som spelar i 16A till 16C. Eftersom det är Flex Time som kontrollerar groovet på de instrument som korrigeras ges det möjlighet att gå in och göra ändringar manuellt.

Med Drummer får du en egen rocktrummis som alltid kommer i tid, aldrig är bakis och som inte tar ut något gage.

Sammanfattning
När vi jobbar med nya Logic X är det ett par saker som sticker ut lite extra. Flex pitch är utan tvekan en funktion som kommer att göra otroligt mycket nytta då den i princip ersätter Autotune och Melodyne. Midi-effekterna och de nya instrumenten talar även de starkt för en uppgradering för dig som kör Logic i dag. Är du förstagångsköpare eller funderar på att byta till Mac är det låga priset kombinerat med de omfattande möjligheterna så gott som oemotståndligt. Det är dock synd att det slopade stödet för 32-bitarstekniken sätter käppar i hjulen vad gäller ett fullständigt toppbetyg.

Video på nätet!
Du som är plusmedlem kan titta på en videoguide där vi går igenom de viktigaste nyheterna i Logic Pro X: korta.studio.se/prox

Testutrustning: Mac Pro 2x2,8 GHz Quad-Core, Mac OS X 10.8.4, 8 GB RAM, Imac 3,4 GHz Intel Core i7, Mac OS X 10.8.4, 32 GB. Macbook Pro 2,5 GHz Intel Core i5, 4 GB RAM, Mac OS X 10.8.4. Yamaha DX-7, Yamaha CS2x, Akai LKP25 och Native Instruments Maschine Mikro.

FAKTA: Logic Pro X

Produkttyp: inspelningsprogram.
Tillverkare/kontakt: Apple (www.apple.se).
Plattform: Mac OS X.
Systemkrav: Mac OS X 10.8.4 eller senare, 4 GB RAM, minst 60 GB ledigt lagringsutrymme.
Pris: cirka 1 399 kronor inkl. moms.

Fördelar

  • Bättre gränssnitt.
  • Många bra nyheter.
  • Mycket prisvärt.

Nackdelar

  • Inget stöd för 32-bitarspluggar.
  • Inga uppgraderingsalternativ.
  • Kräver konto i App Store.

Betyg
Ljudkvalitet: 4
Stabilitet/belastning: 4
Funktioner: 4
Användarvänlighet: 4
Prisvärdhet: 5