Analoga syntar fortsätter att fascinera med sitt tekniska upplägg och utpräglat elektroniska ljud. Men analog teknik är dyr och inte helt flexibel, så utbudet av digitala maskiner som simulerar varje aspekt av en klassisk analogsynt växer stadigt. Tekniken kallas virtual analog (va). Även om Clavia har fått tuff konkurrens under åren håller man sig fortfarande i framkant.

Nord Lead har genom åren behållit mycket av sin design och Nord Lead 4 (NL4) följer samma mönster med 49 anslagskänsliga tangenter och alla kontroller uppe till vänster på panelen. Metallchassit är givetvis rött och sidorna är nu i trä, liksom på de större Clavia-instrumenten. Vikten är lägre än på den redan lätta Nord Lead 2X. Just den modellen säljs fortfarande medan Nord Lead 3, och den i viss mån liknande Nord Wave, helt har utgått.

NL4 kallas Performance Synthesizer och riktar sig tydligt till alla som gillar att ratta ljud i realtid, på scen eller i studion. Med 31 rattar och lika många knappar (de flesta med flera funktioner) på panelen finns det mesta lättåtkomligt. Menyer finns visserligen, men mest för sådant som inte behöver justeras under spelets gång. Pitch-bend sköts med den klassiska träpinnen och modulationshjulet är av pimpsten.

I princip är detta fyra syntar i en, med split och layer och sammanlagt 20 röster. Var och en av de fyra ”parterna” kan ställas helt separat och adresseras till en egen utgång på baksidan, men nytt för modellen är att de också kan synkroniseras till en global masterklocka. Patcher lagras i något av de 4 x 99 minnena och upp till 99 olika kombinationer av dem i Performance-banken. Nya ljud går att ladda ner från Clavias hemsida, liksom ett gratis redigeringsprogram (för både Mac och pc) som håller reda på dem.

Nord Lead 4 har fått eleganta träsidor och en mängd förbättrade funktioner.

NL4 har två oscillatorer med alla de gängse syntvågformerna samt på den ena nu även 128 wavetables, alltså mer komplexa vågformer, till klockljud, orglar, elpianon et cetera. Osc 2 har i stället en brusgenerator med ett eget filter med resonans. Osc 1 kan frekvensmoduleras (fm) och en separat oscillator för synk kan aktiveras, men synk mellan osc 1 och 2 gives inte. Det går inte heller att modulera filtret från någon oscillator, vilket är lite synd.

Envelopgenerator för amplitud och filter finns också tillgänglig. Filtret har utökats till sju sorter (ett åt gången). Förutom 12 och 24 decibels lågpass, samt band- och högpassfilter, som fanns med redan på NL2X, finns nu även ett brant 48 decibels lågpass samt två ”ladder”-filter. Det ena av dessa är modellerat efter Moogs klassiska filter och det andra efter Roland TB-303. Filtret har nu också en ställbar överstyrning (drive) – mest användbart när resonansen är högt uppe.

Två flexibla lfo:er gives för att modulera allt möjligt samt en enklare moduleringsenvelop för att till exempel skapa fallande tonhöjd.
Lfo 1 används också för att kontrollera den avancerade arpeggiatorn, som förutom gängse mönster har en uppsättning förprogrammerade rytmer, tillgängliga via menyval. Alla de fyra parterna kan ha egna arpeggion och kan ihop med lfo- och delayeffekter synkas till masterklockan, i komplexa och musikaliska kombinationer.

Nord Lead 4 finns även i kompakt rackversion. De många kontrollerna inbjuder även här till eget skapande.

Nämnas ska också de utökade morfningsmöjligheterna. Genom att adressera i stort sett vilken kombination av panelfunktioner som helst till en enda Impulse Morph-knapp kan man skapa plötsliga och drastiska förändringar av ljudet mitt under spel. Tre sådana knappar finns (med sju kombinationer) och såväl anslag som kontrollpedal och modulationshjul kan nu användas för mer gradvisa morfningar. Kraftfullt.

Sedan NL2X har usb-port tillkommit, medan trumläget samt polyfonisk portamento tagits bort (mono-glide finns). Varje part har också en effektenhet med reverb eller delay och någon av följande effekter: drive (simulerad rördist), kompressor, bit-crusher, två olika formantfilter (Talk) samt ett kamfilter som med lfo 2 alstrar snyggt chorus eller phaser. Kvaliteten på effekterna är genomgående hög.

NL4 är helt klart mer techno än vintage, men låter oerhört bra. Tidigare modeller har saknat lite karaktär i filtret, men med Ladder-M och -TB är detta avhjälpt. Riktigt samma närvaro som i en äkta analogsynt blir det ju inte, men nära nog. Jämfört med NL2X finns här lite mer botten, men annars ungefär samma grundkaraktär. NL3 var mjukare. Presetljuden är smått kaotiskt ordnade i bankerna, men det är lätt att bli inspirerad och börja göra musik snabbt.

Det är lyxigt att ha alla dessa kontroller framför sig och det inbjuder till eget ljudskapande. En rolig funktion, kallad Mutator, alstrar dessutom mer eller mindre slumpmässiga patcher. En del nyttiga funktioner, såsom brusfiltret, kräver dock tvåhandsgrepp med Shift-knappen, vilket är lite bökigt. Något slags Shift-lås hade varit bra.

Sammanfattning
Nord Lead 4 är en värdig uppföljare till, och närmast jämförbar med modell 2X som fortfarande också säljs. NL4, som också finns som rackversion, är lättjobbad, flexibel och mycket övertygande i sin analogmodellering. Vi saknar dock aftertouch, polyfonisk glide och tidigare modellers trumläge, men gläds åt bättre filter, nya synkmöjligheter och utökade morfningsfunktioner. Sammantaget är detta en kraftfull och åtråvärd synt, både för redan frälsta Nord-nördar och nytillkomna.

FAKTA: Nord Lead 4

  • Typ: digital, polyfonisk synthesizer med virtuell analog-modellering.
  • Tillverkare/kontakt: Nord (www.clavia.se).
  • Syntes: subtraktiv, 2 osc, 1 filter (7 sorter), 3 enveloper, 2 lfo:er, arpeggiator.
  • Klaviatur: 49 anslagskänsliga, ovägda.
  • Röster: 20.
  • Minnen: 4 x 99 (patch), 99 (performance).
  • Anslutningar (tele): 4 separata ut, hörlur, sustain- och kontrollpedal. Midi-anslutningar: din in/ut samt usb-b.
  • Effekter: reverb, delay, dist, kompressor, 2 formant- samt kamfilter.
  • Mått: 870 x 274 x 98 mm.
  • Vikt: 6 kg.
  • Pris: ca 15 000 kronor inkl. moms.
  • Antal parter (multitimbralitet): 4.
  • Display: tresiffrig led.

Fördelar
  • Låter mycket bra.
  • Lättjobbad och gedigen.
  • Nästan alla funktioner direkt åtkomliga.

Nackdelar
  • En del redigering kräver två händer.
  • Saknar aftertouch och poly-glide.

Betyg
Ljudkvalitet: 4
Användning: 4
Byggkvalitet: 5
Prisvärde: 4

Testutrustning:
Apogee Duet 2, Dynaudio DBM50-monitorhögtalare, AKG K240-Studio-hörlurar.

Tips:
När du kopplar in extern midi-synk känner Nord Lead 4 själv av det och synkroniserar automatiskt.

Ljudexempel finner du här!