Native Instruments gillar trummor. Förutom att de tillsammans med Abbey Road har släppt flera bibliotek som fångar tidstypiska trumljud – allt från autentiska 50-tals-trumset till moderna akustiska poptrummor. Lägg sedan till alla elektroniska trummor som finns för truminstrumentet Maschine, och det är tydligt hur insnöade Native Instruments är på trummor. Men med handen på hjärtat, vem är inte det?

Ett klassiskt producentknep i den moderna popgenren är att blanda det bästa från båda världarna och det är precis vad Native Instruments senaste trumbibliotek är. En verktygslåda med några av de mest användbara trumljud som finns. Akustiskt och elektroniskt.

Tydliga ikoner
Drumlab är ett truminstrument som bygger på Native Instruments Kontakt 5, och precis som de flesta andra program i den här genren möts man av en huvudsida där alla trumljud är representerade. Men i stället för grafisk illustration av ett riktigt trumset möts man av ett tydligt gränssnitt med illustrativa ikoner för varje typ av trumljud. Det finns 14 olika trumtyper – allt från bastrumma och virvel, till bongos, tamburiner och toms.

Att använda Drumlab kan göras på flera sätt. Antingen kan man köra igång direkt med något av de 60 förprogrammerade trumkiten, som alla är redo att köras i moderna pop-produktioner. Eller så kan man skapa sina egna trumset, vilket faktiskt är lika enkelt som inspirerande.

När du klickat på en trumtyp öppnas automatiskt en undermeny där man kan välja ett akustiskt och ett elektroniskt trumljud och ställa in balansen mellan de två. Det finns även en handfull parametrar för att snabbt fixa grundkänslan i trumljudet. Vill du exempelvis ha en grymt ner-pitchad elektronisk trumma i botten och bara ha en kort transient från den akustiska trumman fixar du till det med ett par klick.

Gränssnittet ger dig en tydlig och visuell indelning av de olika trumljuden.

En befrielse
Till skillnad från dagens bauta-stora ljudbibliotek är Drumlab ingen bjässe. I alla fall inte om man ser till antalet ljud som följer med. Allt som allt finns här 138 olika trumljud: 58 akustiska och 80 elektroniska. Att Drumlab inte bjuder på tusentals trumljud känner vi faktiskt är mer av en befrielse än en begränsning. Att hitta rätt grundljud går snabbt. Att fixa till grundljudet går snabbt. Att forma ljudet med effektprocessorer som kompressor, distorsion och eq går också snabbt. Native Instruments har lyckats fint med att hitta en bra balans mellan ljudmeck och arbetsflöde.

Drumlab kommer även fullmatad med 90 förprogrammerade trumkomp som vardera kommer med tio variationer. Att arbeta med trumkompen är lika inspirerande som att kombinera trumljud. Förutom variationerna kan man själv ställa in känslan på spelet via en Swing-ratt och hur dynamiskt spelet ska vara. Vill du ha den där klassiska trummaskinskänslan med alla trumljud på max utan dynamiskt spel är det bara att vrida på en ratt.

Sammanfattning
Drumlab är ett trumbibliotek som bör stå högt upp på din lista om du gillar kombinationen akustiskt och elektroniskt. Det finns gott om möjligheter att mecka med ljud i Drumlab, men ett snabbt arbetsflöde är prioriterat. Två tummar upp.

FAKTA: Native Instruments Drumlab

  • Produkttyp: ljudbibliotek med trumljud.
  • Tillverkare: Native Instruments (www.native-instruments.com).
  • Kontakt: Benum (www.benum.se).
  • Systemkrav: bibliotek till Native Instruments Kontakt 5 eller Kontakt 5 Player (gratis).
  • Pris: 860 kronor (99 euro).

Styrkor
  • Utmärkt arbetsflöde.
  • Bra urval av trumljud.

Svagheter
  • Inga särskilda.

Betyg
Ljudkvalitet: 5
Stabilitet/belastning: 5
Funktioner: 4
Användarvänlighet: 5
Prisvärde: 4

Testutrustning:
Imac 3,1 GHz Intel i5. OS X 10.6, 8 GB RAM, Midas Venice F24 mixer/ljudkort.