Ljudexempel på nätet: korta.studio.se/lyssna

Amerikanska AEA har gjort sig kända som legendariska bandmikrofontillverkaren RCA:s främsta arvtagare. Företaget har framgångsrikt byggt dels rena RCA-kopior, som bjässen R44, och en del mer eller mindre försiktiga uppgraderingar av de gamla klassikerna.

Nya N22 Nuvo innebär ett lite större steg framåt – ett försök att göra en mer ”modern” bandmikrofon. Företaget marknadsför N22 som en singer/songwriter-mikrofon och för att göra den målgruppen glad har AEA skruvat ihop teknik från flera av sina övriga mikrofoner, som bandelementet från R84/R92 och förstärkarkonstruktionen från lyxmikrofonen A440. Och dessutom har de jobbat på att göra N22 mindre känslig för vindpuffar, en akilleshäl för bandmikrofoner.

Resultatet är att N22 har lite mer utsträckt diskant, mindre uttalad bashöjning i närområdet (proximityeffekt) och bättre skyddat bandelement än de flesta andra bandmikrofoner. Dessutom ryms den i ett kompakt skal och har ett pris som en seriös singer/songwriter bör kunna ha råd med. N22:ans aktiva, fantommatade elektronik gör att den fungerar utmärkt med mikrofonförstärkarna i ett vanligt ljudkort. Vad mer kan en låtsmed begära?


Den USA-tillverkade bandmikrofonen N22 Nuvo har ett smart nätskydd runt bandelementet.

Smart bygge
AEA N22 kommer levererad i en enkel plastlåda och med en lika enkel men ändå väl fungerande, fjädrande mikrofonklämma. Mikrofonen är USA-tillverkad, som AEA:s övriga modeller, och har en specialtillverkad tysk Lehle-transformator mellan bandelementet och det aktiva utgångssteget. Själva bandelementet är 60 millimeter långt.
N22 känns mycket genomtänkt och välkonstruerad och inte minst det smarta tyg/nätskyddet runt bandelementet imponerar – N22 verkar ovanligt puff-okänslig.

N22 ska klara hela 141 decibels maximalt ljudtryck (spl), så den aktiva elektroniken lägger inga hinder i vägen för att sätta N22 framför en gitarrförstärkare eller ett trumset.

Utgångsnivån är tack vare den fantommatade förstärkaren drygt sex mV/Pa. Utgångs-impedansen är låg och N22 är okänslig för mikrofonförstärkarens inimpedans, vilket alltså gör att du klarar dig med en vanlig ic-mikrofonförstärkare som ger sisådär 60 decibels förstärkning, även för inspelning av tysta ljudkällor som fingerspelad akustisk gitarr. Gott om ljudkort har mikrofonförstärkare som fungerar bra med en N22. Det rena, eller om man så vill, lite ”karaktärslösa”, ljudet i dessa mikrofonförstärkare är närmast en tillgång med en redan varmt ljudande bandmikrofon.


AEA N22 levereras med hållare i en vadderad plastväska.

Mycket imponerande ljudkvalitet
Vi testade N22 genom att spela in med mikrofonen direkt kopplad till vårt Apogge Duet (2013) och jämförde med vår vanliga referens, Brauners Phantom Classic, en kondensatormikrofon i ungefär samma prisklass. Surfa genast in på korta.studio.se/lyssna för att lyssna själv.

En viktig egenskap hos bandmikrofonen är den åttaformiga upptagningskaraktäristiken med nästan ingen upptagning från sidan. Bandets avlånga geometri gör att upptagningen är extremt jämn i bandets sidriktning medan diskanten snabbt faller av från ”lodlinjen” i bandets längdriktning. De egenskaperna kan du använda till din fördel. Vi testade att spela in med N22 placerad horisontellt och kunde då få mycket snygg upptagning av både sång och akustisk gitarr med en enda mikrofon, bättre än med en typisk kardioidmikrofon.

Vi blev extremt imponerade av N22:ans naturliga ohajpade återgivning och vi tror att många singer-songwriters kommer att falla pladask. Vi valde att lyfta lite vid 7-8 kilohertz för att göra N22-inspelningarna luftigare, men frånvaron av vassa resonanser i ljudet gjorde det mycket enkelt att lyfta diskanten utan tråkiga bieffekter, även med en enkel eq-plugg.

Sammanfattning
Letar du efter en riktigt, riktigt bra mikrofon som funkar på det mesta, och om du kan stå ut med att den har fast åttaformig upptagningskaraktäristik, testa AEA N22 omedelbart. Det här är helt enkelt en supermikrofon för väldigt rimliga pengar! Vi ser verkligen fram emot fler mikrofoner i Nuvo-serien efter en sådan här skräll.

FAKTA: AEA N22


Fördelar
  • Vackert och smickrande ljud.
  • Realistisk transientåtergivning.
  • Ingen svårhanterad bashöjning i närområdet.
  • Funkar fint med vanliga mikrofonförstärkare.
  • Välbyggd.
  • Klarar både lite vindpustar och sång utan puffskydd om det kniper.
  • Åttaformig upptagningskaraktäristik ger stora möjligheter i ett bra inspelningsrum.
  • Mycket prisvärd.

Nackdelar
  • Fast åttaformig upptagningskaraktäristik kan vara aningen svårhanterad i ett sämre rum.
  • Ibland kan basen kännas lite väl tillbakahållen.

Betyg
Ljudkvalitet: 5
Funktioner: 3
Byggkvalitet: 5
Prisvärdhet: 5

Testutrustning:
Macbook Pro 2,2 GHz i7 Quad Core, 8 GB RAM, 120 GB SSD, Apogee Duet (2013), Logic Pro X, Brauner Phantom Classic, AKG K550 och K271, Amphion Argon 2-monitorhögtalare drivna av Harmony Design Pa12-steg.