Franska Focal har proffsifierat sina mycket populära hifilurar Spirit One och kallar resultatet Spirit Professional. Med bra detaljtänk i ömtåliga kabelkontakter, två medföljande kablar för olika användningsområden, välkänt rikt och detaljerat ljud och av allt att döma robust konstruktion, känns Spirit Professional lovande redan på papperet.

Testlurarna var redan inspelade så vi kunde sätta igång och testlyssna direkt. Under några veckor använde vi Spirit Pro-lurarna vid inspelning, kritisk kontrollysning vid produkttester, några enklare testmixpass och för nöjeslyssning. Vi jämförde dem även direkt mot våra vanliga ”studiolurar”, AKG:s K550. Som hörlursförstärkare och ljudkort använde vi både vårt vanliga testljudkort, Apogees Duet (2013), och en Nuforce HDP dac/hörlursförstärkare.

Det tog inte lång stund att höra att detta är en relativt neutral lur utan allt för stora pucklar och spetsar i frekvensgången. Ett stort plus i mixsammanhang. Jämfört med våra K550 slapp vi AKG-lurarnas lite störiga tzzz-puckel runt 7-10 kilohertz. Basen kändes också lite fylligare, rappare och jämnare. Just bas och hörlurar är ju annars ett lurigt område. Många streetlurar har alldeles för mycket och ojämn bas och en del referenslurar, som AKG K702 har, i vårt tycke, lite för lite. Focallurarna gav helt enkelt en ovanligt bra känsla för balansen i ljudet - de bör funka utmärkt för mixning - eller åtminstone så bra som hörlurar kan fungera för mixning.

Vi hade även ett par lyxiga AKG K812 inne för test under den här perioden (se kommande test) och visst bjöd AKG:s fem gånger dyrare öppna referenslurar på betydligt större och luftigare ljudbild och lite mer detaljer och precision (på gott och ont), men frågan är om inte de förhållandevis billiga Focallurarna kan funka väl så bra för allmänt mixarbete.

Bekväma? Ganska

Bra ljud är inte mycket värt om lurarna inte sitter bra - testa bara ett par Audeeze-lurar med underbart ljud men vikt som ger gamnacke på nolltid …
Efter många timmar med Spirit Pro är vi försiktigt positiva. Jämfört med AKG-lurar som knappt nuddar öronen sitter Spirit Pro mycket tajtare. Medaljens framsida är att de sitter kvar bra under inspelning och de isolerar verkligen mycket bra, men vi fick samtidigt nästan lite huvudvärk av de förhållandevis små tättslutande kuddarna under längre lyssningspass.

Tja, smaken är som baken och huvuden och öron är olika - se till att prova ett par innan du slår till bara - men det gäller ju alla lurar förstås …

Studiosväng och gånglåt

Spirit Pro levereras alltså, precis som en del konkurrenter, med dubbla kablar: En fyrameters spiralkabel, och en 1,4 meter lång mobilkabel med telefonmikrofon och den vanliga svara/lägg på/pause/spela-knappen, men inga volymknappar.

Båda kablarna har minitelekontakter med skruvlåsning för den medföljande 1/4-tumsadaptern. Du kan alltså även sätta adaptern på den korta kabeln trots att den har mikrofon. På lur-sidan har kablarna en robust liten minitelekontakt som trycks in i ett djupt försänkt jack i vänstra lurkåpan, en smart och hållbar konstruktion.

Spiralkabeln, som är ungefär lika lång som mobilkabeln i hoprullat läge, är perfekt för studion där det är allt för lätt att ställa sig på kabeln och rycka lurarna av huvudet. Fast med Focallurnarna blir det förstås inte samma katastrof som med lurar med fast kabel eller ömtålig låsbar kontakt. Kabeln kommer bara att hoppa ut det lilla telejacket i lurkåpan.

Att enkelt kunna byta till den kortare sladden och använda Spirit Pro som tunnelbaneacessoar är inte dumt alls. Vi testade att koppla lurarna till en Iphone 5 med helt okej resultat. I bullriga miljöer är förstås den goda ljudisoleringen ett plus, även om det är lurigt att korsa bilvägar i sin egen ljudvärld.

Sammanfattning

Focal har med Spirit Pro lyckats kombinera alla viktiga studiolurskvaliteter med streetfinesser som telefonmikrofon, i en lur som inte kostar en förmögenhet. Letar du efter bra studiolurar som fixar både inspelning och mixning bör du definitivt provlyssna de här.

Focal Spirit Professional
Produkttyp: Slutna hörlurar.
Tillverkare: Focal (www.focal.com).
Kontakt: PL Audio (plaudio.com).
Målgrupp: Studiojobb och nöjeslyssning.
Pris: ca 2 500 kronor inklusive moms.

Fördelar
Hyfsat neutral frekvensgång.
Bjuder på både detaljer och bekväm lyssning.
Funkar överraskande bra även med telefon och klenare hörlursförstärkare.
Dubbla kablar, även en kort för mobilt bruk.
Kabeln lossnar om den dras ur luren, inget går sönder.
Bra pris.

Nackdelar
Lite tajt passform och tättslutande öronkuddar.


Betyg

Ljudkvalitet: 4
Funktioner: 4
Byggkvalitet: 4
Prisvärdhet: 5

Testutrustning

Macbook Pro 2,2 GHz i7 Quad Core, 8 GB RAM, 120 GB SSD, Apogee Duet (2013), Nuforce HDP dac/hörlursförstärkare, AKG K550, Amphion Argon2 drivna av Harmony Design Pa12-steg.