Den unge mannen tänder en brasa i kaminen, pluggar in Spark LE i sin laptop och börjar omedelbart skapa beats till bilderna av en telemarkåkares alpina äventyr. Så ser reklamen ut. Den nya Spark LE-kontrollen väger mindre än en notebook men har ungefär samma yttermått och går ledigt ner i ryggsäcken. LE är en bantad variant av den större hårdvarukontrollen Spark som funnits ett par år. Med 8 anslagskänsliga pads, 16 steg-sequencerknappar, ett flertal rattar, x/y-trackpad och mycket annat är Spark LE ett smidigt verktyg både på scen och i studio. I detta test fokuserar vi dock på den uppdaterade mjukvaran, som går att köpa separat, även om kontrollenheten naturligtvis förhöjer upplevelsen.

Huvudfönstret ser ungefär ut som kontrollenheten Spark LE.

Steg-sequencern är uppbyggd som en matris och har stöd för automatisering.

Spark 2 är liksom ettan en 16-spårig trummaskin för Mac och PC och finns som fristående eller plugg. Den består av en ljuddel, en steg-sequencer med song-läge, en mixerdel med effekter, djupa redigeringsfunktioner och en ny del som låter användaren själv kombinera ihop olika virtuella ljudmoduler. Spark 2 fungerar bra som självständig, komplett del inne i ett inspelningsprogram men integrerar också smidigt med den vad gäller midi, tempo och song-position. Ljudmotorn använder både vanlig sampling och fysisk modellering men också Arturias egenutvecklade och välanvända True Analog Emulation (TAE) och reproducerar karaktären i analoga syntar.

Utökade song-läget ger möjligheter till mer komplexa låtbyggen och live-navigering.

Under Studio-fliken kan man redigera varje ljud ner i minsta detalj.

Välkomna nyheter
Nyheterna för Spark 2 är: förbättrat användargränssnitt, ny och överskådligare mixerdel, bättre söksystem, utökat REX-stöd med slice-redigering, kraftfullare ljudredigerare, förbättrat song-läge samt en modulär syntdel.
Varje pattern i sequencern kan ha upp till 64 steg och erbjuder också en avancerad automation av velocity, filter, envelope, pitch och mycket annat för varje steg. Det går ju bra att trigga ljuden via sitt inspelningsprogram i stället, vilket ger större frihet men kanske inte samma överblick. Song-läget har upp till 4 x 16 block med 8 pattern i varje, och det går att hoppa runt mellan de olika blocken direkt från en extern midikontroll. Fiffigt! Ljudredigeraren är oväntat avancerad och man kan även importera egna samplingar i upp till sex olika lager. Här finns också det mesta man kan behöva filter, enveloper, effekt-bussar och annat. I den modulära avdelningen kombinerar man ihop klassiska syntmoduler som oscillator, filter, envelope, lfo, ringmodulator och annat för att bygga helt egna ljud. Kul!
Värt att nämna är också de många olika inställningsmöjligheterna vad gäller beteendet hos sequencer, ljudfiler, bibliotek, midifiler och kontrollenheter. Det bidrar till intrycket av en gedigen produkt.

Generösa ljudmöjligheter
Med följer alltså ett stort utbud av alla möjliga trumljud, såväl elektroniska som akustiska och möjligheterna att påverka dem och att själv skapa helt unika ljud är generösa. Vi vill i första hand se Spark 2 som ett verktyg för eget skapande. De befintliga modelleringarna/samplingarna av kända trummaskiner eller vanliga trumset är musikaliskt fullt användbara men vi har nog hört bättre reproduktioner. Ribban höjdes exempelvis nyligen av Rolands Aira-serie, vad gäller deras klassiska rytmburkar. Det hörs på ljuden i Spark 2 att de kommer från en och samma mjukvara vilket kan vara tråkigt, men då ska man komma ihåg att priset är lågt också - så våra förväntningar är ändå väl uppfyllda.

Virtuella moduler kan kombineras på ett kreativt sätt för helt nya ljud.

Mixerdelen är överskådlig och bra.

Genomtänkt hantering
Handhavandet är Sparks bästa gren, tycker vi. Även utan LE-kontrollen är det enkelt att snabbt göra egna sekvenser och låtbyggen och det medföljande biblioteket av förinställda rytmer, kits och projekt är både generöst och inspirerande. Den modulära pysselstugan kan ta lite tid att lära sig, men blir samtidigt en källa till roliga överraskningar när man kopplar tokigt. Med Spark LE är det ett rent nöje att i realtid sitta och tweaka patterns, loopar, ljudeffekter och filter. Enheten är genomtänkt och ergonomisk på ett sätt som inte är helt självklart hos alla konkurrenter.

Sammanfattning
Spark 2 innehåller en hel del spännande och användbara nyheter, inte minst vad gäller möjligheten att själv skapa eller påverka ljuden. Med hänsyn taget till det låga priset är ljudkvaliteten helt okej och sammantaget är det en angenäm produkt som inbjuder till kreativa äventyr, främst inom electronica och särskilt om man köper hela systemet med nya Spark LE-kontrollen.

FAKTA Arturia Spark 2
Typ: Mjukvaruinstrument; plug-in eller fristående
Ljud: Diverse trumljud och patterns för modern produktion
Sequencer: 16-spår, 64 steg per pattern, avancerad song-mode
Ljudalstring: True Analog Emulation, sampling eller fysisk modellering
Pluggformat: vst, au (Mac) samt aax 32/64
Systemkrav Mac: OS X 10.7 eller nyare, Intel-processor på minst 2 GHz multicore.
Systemkrav PC: Windows 7 eller 8, Pentium 4/Athlon-processor
Systemkrav båda: 2 GB (rek 4 GB) RAM, 2 GB ledigt hårddiskuttrymme
Övrigt: gratis uppgradering för ägare av Spark eller Spark LE
Pris: ca 1200 kr för endast mjukvaran, ca 2295 kr för Spark LE inklusive Spark 2-mjukvaran. inkl. Spark2 mjukvaran (Kampanjpris 1875 kr juni ut).
Kontakt: www.emnordic.se

Fördelar

  • Inbjuder till egna ljudbyggen
  • Enkel att använda
  • Prisvärd
  • LE-kontrollen är smidig och genomtänkt

Nackdelar
  • Vissa ljud kunde varit mer originaltrogna

Betyg
  • Ljudkvalitet: 3
  • Användbarhet: 4
  • Mjukvarukvalitet: 4
  • Prisvärdhet: 4

Testmiljö

  • iMac Intel Core 2 Duo, 2.4 GHz, 4 GB RAM
  • Cubase 6
  • Apogee Duet 2 ljudkort
  • Dynaudio DBM50 monitorer
  • AKG K240-Studio hörlurar