Analog Rytm (AR) är robust designad. Inget bjäfs här inte. Den mattsvarta lådan är sakligt fyrkantig och allting andas funktionalitet, inte ögongodis. Lite show blir det dock vid uppstart när de tolv slagplattorna visar upp alla sina pastelliga färger, men de fyller viktiga funktioner. Släktbanden med Elektrons sampler/sequencer Octatrack och synten/sequencern Analog Four är mycket tydliga, såväl utanpå som inuti.

Grundupplägget i Analog Rytm
AR är alltså en hybridmaskin, med helanalog, åtta rösters ljudalstring, digital kontroll av den, en kompletterande sample-spelardel samt såväl analoga som digitala effekter. Sequencern innehåller tretton spår, ett för varje instrument samt ett särskilt för effekterna. Upplägget är naturligtvis anpassat för ändamålet. Till vänster på panelen finns tolv anslagskänsliga, mpc-liknande slagplattor, ganska små men bra att spela på. De är bakgrundsbelysta och ändrar färg beroende på funktion. I vissa lägen är de dessutom tryckkänsliga för taktil kontroll av avancerade performance-uppsättningar.


De tolv anslagskänsliga slagplattorna fungerar också som tryckkänsliga kontroller för avancerade tweaks i realtid.

Fönstret i mitten är i minsta laget tycker vi, men visar valda parametergrupper och korresponderar med de åtta rattarna till höger. Runt om hela maskinen sitter sedan ett stort antal knappar, de flesta med multipla funktioner. Längst ner visas sexton steg i sequencern åt gången och till höger visar några lysdioder vilken takt man är i. Varje pattern kan ha upp till 64 steg och rytmprogrammering sker antingen i grid-läge (tr-stil) eller spelas in i realtid via paddarna. Song- och Chain-funktioner finns naturligtvis också. Se separat faktaruta längst ner.

Ljuddel
De fyra första spåren/instrumentgrupperna har de mest avancerade ljudmotorerna och används för kick, snare, rimshot och handklapp. Nästa grupp är fyra pukor och slutligen hihatar, cymbal och cowbell. Beroende på instrumentslag kan man ändra tonhöjd, detune, utklingning, ”snapp”, envelop, vågform, brusmix och så vidare.

Filterdelen påminner om Analog Four och har flera olika karaktärer, bland annat ett för Elektron särskilt peak-filter samt en egen envelopgenerator. En lfo kan adresseras till många olika parametrar och med overdrive kan man skapa sköna disteffekter individuellt per instrument. Till detta kommer digitala sändeffekter som reverb och delay samt på masterbussen kompressor och distorsion, båda analoga.

Fler finesser
Samplerdelen har totalt 1 GB minne vilket räcker långt. Egna samplingar importeras via usb. Man kan ändra start/stop-punkt samtidigt som samplingen loopas, vilket öppnar för spännande experiment i realtid. Instrument kan också spelas kromatiskt (paddarna blir ljusblå) och detta möjliggör melodi- och ackordinspelning över fyra oktaver - som en extra, liten synt.

För mer avancerade redigeringar kan olika parametrar grupperas och aktiveras i så kallade Scenes, som i Performance-läget triggas i realtid genom att man trycker mer eller mindre på slagplattorna (som blir lila). Man kan till exempel aktivera nya mixbalanser, filter, effekter och mycket annat samtidigt genom att adressera dem till en Scene. Ytterst kraftfullt. Nämnas bör också gammeldags din-synk för att haka ihop AR med apparater från förhistorisk tid innan midi. Flott.

Etablerar egen ljudkaraktär
Få tillverkare kan slå Elektron vad gäller ljudkvaliteten. Kickarna är djupa, virveltrummorna snärtiga och hihatarna krispiga. De analoga kretsarnas grundljud är formidabelt. Med så många funktioner att labba med - plus samplingarna - har du alla möjligheter att få fram det du söker. Peak-filtret är som gjort för imponerande snares och generellt sett etablerar AR en egen ljudkaraktär inom den analoga trumvärlden, vilket är en bedrift. Samplingarna funkar i första hand som krydda åt analogljuden. Vi gillar också den analoga masterkompressorn och att man kan köra externa ljud genom den. Tunga beats i svarta lådan.

Analog Rytm i praktiken
Elektron värnar om sitt koncept och sina trogna användare. Visst tar det ett tag att bli flink med alla funktioner här. Men när det väl sitter kan man räkna sig bland Elektronisterna och enkelt ta sig an nästa maskin i serien. Är det något vi ska invända mot så är det väl att displayen är för liten och att det slamrar en del om knapparna i metallådan. Tryckkänslig performance-kontroll är en innovation som vi däremot uppskattar mycket. Vågformsredigering av samplingarna hade smakat gott, men man bör se dem mer som kompletterande, som sagt. Kärnan i AR är ju faktiskt att skapa analoga originalljud. Inom kort släpps mjukvaran Overbridge som ger separata ljudutgångar via usb, utöver de redan befintliga utgångarna.

Sammanfattning
Analog Rytm är en värdig och på något sätt självklar ny medlem i den växande Elektron-familjen. Konceptet från Octatrack och Analog Four är bibehållet och den som är van vid det hittar lätt in. För andra kan det ta lite tid att greppa och någon direkt nybörjarmaskin är detta inte. Men för dig som söker något alldeles extra och är beredd att lägga tid och pengar kommer Analog Rytm att leverera. Detta är en av de mest mångsidiga, välljudande och potenta trummaskiner vi stött på, och det vill inte säga lite.

Fördelar

  • Äkta analogljud
  • Oerhört mångsidig och kraftfull
  • Import av egna samplingar

Nackdelar
  • Lite krånglig för nytillkomna
  • Plottrig display

Betyg
  • Ljudkvalitet: 5
  • Användning: 4
  • Byggkvalitet: 4
  • Prisvärde: 4

Typ: analog trummaskin med sampler-del
Ljuddel: helanalog med multipolärt filter, envelop, lfo, overdrive
Slagplattor: 12 st, anslags- och tryckkänsliga, bakgrundsbelysta
Display: 122x32 pixel LCD
Röster: 8 st
Sequencer-spår: 12 st för trummor + 1 st för effekter
Minne: 4096 patch, 128 project, 16384 pattern, 1 GB sampler-minne
D/A och A/D omvandlare: 48 kHz, 24 bit
Anslutningar (tele): v/h-utgång (bal), 8 separata ut (2x4 stereo), hörlur, v/h-ingång
Midi-anslutningar: din in/out/thru, din-sync in/out, usb-b
Sändeffekter (digitala): reverb, delay
Mastereffekter (analoga): distorsion, kompressor
Mått: 340 x 176 x 63 mm
Vikt: 2,4 kg
Pris: ca 12.800 kr
Övrigt: import av egna samplingar/uppgraderingar via usb, mjukvara för usb-ljud ut kommer
Kontakt: www.elektron.se

Testutrustning:

  • Apogee Duet2 ljudkort
  • Dynaudio DBM50 monitorer
  • AKG K240-Studio hörlurar

Ljudexempel