Physis skapar höga förväntningar. Med K4 lägger de sig nämligen i en ganska hög prisklass vad gäller stora stagepianon, i samma liga som Yamaha S90 XS, Kurzweil PC3 K8 och Roland RD-800.

K4 säljs både med och utan ljudexpansion. Som enbart masterklaviatur kostar det ca 15000 och med ljud drygt 22000 kronor. Pjäsen är sobert blå och väger sina modiga tjugo kilo, men det är ungefär vad man får räkna med för 88 tangenter med hammarteknik, stor skärm och en mängd kontroller och anslutningar.


Linuxbaserat gränssnitt ger flott notebook-känsla på skärmen, men operativsystemet behöver bli bättre, både för uppstartstid och delar av redigeringen.

Många kontroller på elegant design
K4 är ett gediget bygge. Uppe till vänster finns tre adresserbara pitch/moduleringshjul och sedan nio uppsättningar av ratt+regel+knapp, in alles 30 realtidskontroller, pedaler ej inräknade. I mitten sitter knappar för bank- och zonval, en elegant färgskärm med scene-knappar under samt navigeringskontroller. Till höger på panelen ett numeriskt tangentbord, diverse menyknappar samt transportpanel för extern sequencer. I motsats till storasyskonpianot Physis H1, som bara har touchkontroller, är alla reglage rejäla och användarvänligt placerade.

På baksidan finns inte mindre än åtta midi-utgångar (din), två midi-ingångar samt fem usb-anslutningar varav fyra är host. Dessutom går det koppla in hela åtta olika pedaler av antingen sustain- (en sådan ingår), switch- eller expression-sort. Klaviaturen håller hög kvalitet vad gäller anslaget (om än inte riktigt i klass med H1) men vissa användare kan, beroende på spelstil, störas av att tangenternas hörn är något vassa på undersidan. Det är i vilket fall som helst tydligt att Physis vill att K4 ska vara kommandocentralen i ett komplext midi-system.


Physis K4 EX har massor av kraftfulla midikontroller och ett förstklassigt anslag. Expansionsljuden är mer tveksamma.

Funktioner
Det intrycket förstärks ännu mer när man tittar på de generösa midi-funktioner som döljer sig inuti. Det saknas i princip inget när det gäller midi-merge-finesser, olika filter och programmerbara kontrollkombinationer. K4 erbjuder upp till åtta olika klaviaturzoner, alla med komplexa uppsättningar för hantering av såväl interna som externa ljudkällor. Man kan till och med namnge tio anslutna instrument för bättre översyn. Bra! 128 olika Performance ryms i internminnet och innehåller vars fyra ”scenes” för snabbare patchbyten och grafiken i skärmen ger bra överskådlighet av de många funktionerna. Dock kan en del blänk i det stora glaset uppstå i live-situationer.

Ljud
Ljuddelen kostar alltså drygt sju tusen kronor extra och integrerar fint med resten. Pianoljuden alstras med Physis egen fysiska modelleringsteknik, medan övriga använder den enklare High Definition Sound Engine. Modellering har den fördelen att man i detalj påverka olika ”fysiska” aspekter av ljudet, såsom strängarnas längd, resonanslådans storlek, hammarhårdhet och så vidare. Nackdelen är att klangen har en tendens att låta lite syntetisk i vissa register och anslag. K4-EX’s pianoljud får godkänt, framförallt för den sömlösa dynamiken. De övriga ljuden, alltså orglar, elpianon, gitarrer, syntljud, basar med mera, är i bästa fall mediokra och matchar inte priset. Stråkarna är direkt dåliga. Det går dessutom bara att ha två olika ljud igång samtidigt. Här finns annars kompressor, förstärkarsimulator, en multieffektdel med delay, reverb samt en master EQ.
I sammanhanget ska det sägas att pianosounden enligt distributören uppdateras med varje OS-uppgradering, samt att exemplaret vi testade var ett av de första.
Klaviaturen har aftertouch och det är aldrig fel, men den är inte polyfonisk. Trycker du ner en tangent i botten påverkas samtliga klingande toner i den zonen/midikanalen.

K4 i praktiken
När väl allt är redigerat, mappat och klart är K4 en fröjd att använda. Men - från det att du sätter igång maskinen tills att det går att spela tar det 90 sekunder. Jäpp, en och en halv minut, vid varje uppstart! Det är helt oacceptabelt på ett musikinstrument som ska användas live. I studion må det vara hänt, men det räcker ju med ett litet spänningsfall eller nätkabelglapp på scen för att giget ska haverera i väntan på K4.

Midi-funktionerna är som sagt många och kraftfulla och reglagen ovanligt rejäla, men vissa viktiga moment i redigeringen är onödigt krångliga, särskilt när det gäller själva ljuden. Det kan också ta flera sekunder bara att byta patch ordentligt. Sömlösa övergångar, där man till exempel håller kvar en klang med pedalen och samtidigt börjar spela på en annan, är inte att tänka på. I studiomiljö stördes vi också något av ett högfrekvent pipande från displayen. Dock inte i ljudutgångarna. Vi ser verkligen fram emot den uppdatering av det Linuxbaserade operativsystemet som distributören aviserat.

En lite udda detalj är att de medföljer tre magnetiska remsor med förtryckta parametarnamn för olika standarduppsättningar till de nio midi-reglarna. Kanske viss risk att dessa slarvas bort, men likväl fiffigt.

Sammanfattning
Physis K4 kan vara värd en titt för den som behöver kunna kontrollera mängder av midi-utrustning på de mest avancerade och flexibla sätt - inklusive ett förnämligt anslag i klaviaturen. Expansionskortet EX med ljud är vi däremot mer tveksamma till. Pianoklangerna är inte så dumma, men övriga ljud drar ner betyget och priset är för högt. Dessutom är mjukvaruhanteringen många gånger krånglig och hela operativsystemet behöver optimeras. Mjukvaruuppgraderingar är dock utlovade. Bäst är nog i skrivande stund att satsa på bara masterklaviaturen och köpa en annan ljudmodul till, eller varför inte ett helt koppel? One keyboard to rule them all.

Fördelar
* Mycket kraftfulla midi/master-funktioner
* Finfint anslag
* Rejäla reglage och tydlig skärm

Nackdelar
* Högt pris
* Medelmåttig ljuddel
* 90 sekunders uppstartstid
* Delvis bökig editering

Betyg
Ljudkvalitet: 2
Spelkänsla: 4
Byggkvalitet: 3
Funktioner: 3
Prisvärde: 2

Fakta

  • Produkt: Physis K4/EX
  • Typ: Masterklaviatur/stagepiano
  • Klaviatur: 88 helvägda tangenter, channel (”monofonisk”) aftertouch
  • Antal röster: High Definition Sound Engine: 128 ; Physical Modelling-ljuden: full polyfoni
  • Multitimbralitet: 2 ljud internt (varav högst 1 st PM)
  • Antal patcher: ca 100 + 100 (HDSE + PM)
  • Antal Performance: 128 (4 scenes i varje)
  • Anslutningar: v/h ut (tele), 8 st midi ut, 2 st midi in (din), 4 st usb-host, 1 st usb-device, 8 x pedal in, hörlursutgång, nätadaptor
  • Effekter: kompressor, förstärkarsimulator, multi-fx med eq, masterdelay, masterreverb, master-eq
  • Övrigt: sustainpedal ingår
  • Storlek: 129 x 35,5 x 13,5 cm
  • Vikt: 19,8 kg
  • Pris inkl moms och frakt: ca 15000/22300 kr (utan/med ljuddelen EX)
  • Kontakt: www.jerkerantoni.se

Testutrustning

  • AKG K240 Studio - hörlurar
  • Dynaudio DBM50 - monitorer
  • Apogee Duet2 - ljudkort

Ljudexempel