Årets Sonar-festival i Barcelona gick som vanligt av stapeln i mitten av juni. Vi var där och rörde på våra ben till artister som Robyn / Röyksopp, Plastikman och Jon Hopkins. Men på Sonar D+, den internationella konferensen för kreativitet, visades många spännande nyheter.

Subben har blivit bärbar


SubPac är en subbas-genererande, ryggstödsliknande platta som vi recenserade i Studio nr 4, 2014. Sommarens nyhet är att den numera även finns som bärbar. SubPac M1 spänns fast på ryggen likt en ryggsäck och är tänkt att användas av DJs och producenter på resande fot eller vid spelningar för att kunna känna samma tryck i basen som publiken. Några som redan hakat på trenden är den svenska duon Dada Life som nyligen sågs spela med varsin SubPac M1. Vi passade så klart på att testa denna nya skapelse och kunde konstatera att den fungerade som förväntat, även om den inte kunde leverera riktigt samma intensiva tryck som den stationära, större versionen.

SubPac, thesubpac.com

Midi-styrt hippie-instrument


Hang eller Hang-trumman som den även kallas är ett ufo-format slagverksinstrument som skapades av Felix Rohner och Sabina Schärer i Schweiz i början av 2000-talet. Ljuden från en Hang är dämpat metalliska och skapas genom att varsamt trumma och smeka ytan med fingrar och handflator. Vill du köpa en original-Hang får du vara beredd att vänta uppemot fyra år, om du ens blir godkänd som köpare av tillverkarna. Oval är ett nytt elektroniskt alternativ som till utseendet påminner om en Hang. Insidan består av elektronik och olika sensorer. Oval är alltså en avancerad midi-kontroller, utformad för att emulera Hang. Ljuden skapas på en Ipad, med hjälp av en specialutvecklad app. Det går att välja andra typer av ljud än det klassiska Hang-ljudet. Vi passade på att fingertrumma lite men har så klart svårt att bedöma kvaliteten på emuleringen, eftersom vi aldrig haft nöjet att testa originalet.

Oval, ovalsound.com

Små, små bitar från Korg


Ett av de populäraste båsen stod Korg för. Deras utställningsbord var fullproppat med små spännande plast-moduler som vi kunde koppla samman i olika kombinationer för att få fram diverse ljud och oljud. Synth Kit, Korgs samarbete med företaget LittleBits har funnits ute på marknaden ett tag. LittleBits koncept går ut på att vem som helst ska kunna bygga elektroniska prylar, utan att behöva kunna använda ett lödjärn. Varje liten färgglad modul har en viss funktion och går att klicka samman med andra med hjälp av inbyggda magneter. Korgs Synth Kit innehåller allt som behövs för att skapa en enkel liten synthesizer, inklusive en 8-stegs sequencer. Alla synt-delarna går så klart att kombinera med andra moduler från LittleBits vilket öppnar upp för många spännande möjligheter. Korg hade även tagit med sin mini-synt MS-20 för att visa möjligheterna med att koppla samman den med SynthKits moduler.

LittleBits/Korg SynthKit, littlebits.cc/kits/synth-kit

Programmerbara syntmoduler


Den mest intressanta prylen på Sonar D+ Marketlab kommer från Nordirland. Patchblock är en liten låda som går att använda separat eller seriekopplad i grupp. Den finns att köpa i olika färger men innehållet är alltid det samma: en programmerbar Arduino-enhet. Själva magin skapar du med en dator och ett visuellt programmerings-verktyg. Det är där du bestämmer vilken funktion varje låda ska ha: synthesizer, sequencer eller effekter som delay, filter och distortion. Ditt program, eller patch som det kallas överförs du sedan till en patchblock via usb. Genom att koppla samman flera lådor går det att få fram modulärliknande egenskaper, där parametrar från en låda kan påverka ljudet eller funktionerna i en annan. Det finns redan en stor community av användare på nätet och på tillverkarens sajt kan du ladda ner färdiga patchar och dela med dig av dina egna.

Patchblocks, patchblocks.com