Den tyska tillverkaren återupplivar delvis konceptet Kore, som företaget lade ned 2011. Kore var ett slags superinstrument som samlade alla Native Instruments pluggar och ljudinställningar i ett och samma gränssnitt. Till Kore hörde även en hårdvara med reglage och inbyggt ljudkort. Dessutom kunde Kore ladda och lagra inställningar från andra tillverkares virtuella instrument och effekter. Vid nedläggningen av Kore meddelade tillverkaren att hela projektet varit för ambitiöst och omfattande, men att flera viktiga delar vad gällde gränssnitt och integration mellan NI:s produkter skulle leva kvar i resten av utbudet, framförallt i Maschine, vilket det också gjort. Den här gången är ambitionsnivån ett par snäpp mer sansad. Komplete Kontrol samlar alla instrument och ljudbibliotek ur Komplete-serien i en plugg i ditt inspelningsprogram. Efter att du registrerat produkten startar du antingen det fristående programmet Komplete Kontrol eller laddar in det som ett instrument på en kanal i ditt musikskaparprogram. Därefter väljer du ”Edit” följt av ”Preferences” och låter Komplete Kontrol bygga en databas av de virtuella instrument och effekter från Native Instruments som du har.

Det hela tar en bra stund, men är värt väntetiden. Sedan kan du fort och enkelt hitta rätt och ladda in det ljud som du behöver. Snabbast bläddrar du bland instrument och ljud i Komplete Kontrol i två vyer: antingen efter attribut (synth, warm, pad och så vidare) eller helt enkelt efter instrument eller ljudbibliotek.

Om du laddar ett ljud in i exempelvis en mjukvarusynt som Massive så har du i Komplete Kontrol normalt sett ett begränsat antal reglage du kan förändra ljudet med, vanligen transientgenerator, filter och effekter. Genom att välja ”Edit”-vy i en rullgardinsmeny går det att ställa om gränssnittet så att du ser och kan förändra samtliga reglage hos det virtuella instrumentet eller effekten som du använder just nu.

Poängen är att det är går mycket, mycket fortare att leta fram rätt sound med Komplete Kontrol än att ladda varje instrument för sig och sedan stega igenom ljudbankerna. Dessutom var du tidigare tvingad att minnas om den där grymma syntbasen kom från ett bibliotek som tillhör samplaren Kontakt eller om den är en inställning i mjukvarusynten Monark. Självklart är Komplete Kontrol i första hand anpassat och tänkt för Komplete 10 och tillverkarens nya serie med midi-klaviaturkontroller i Kontrol S-serien. Men vi testade med förra versionen av Komplete-paketet och det fungerade utmärkt, men vi rekommenderar att du startar Service Center och ser till att alla instrument och bibliotek är uppdaterade till de senaste versionerna. Det går att lägga till andra tillverkares ljudbibliotek till Native Instruments produkter, exempelvis samplaren Kontakt, i Komplete Kontrols databas. Dessa adderas under ”Preference” och ”User”-fliken. Vid varje sådan manöver behöver databasen uppdateras med ett tryck på ”Re-scan”. När inläsningen av tredjepartsljuden är klar kan du, om du vill och orkar, förse dem med attribut så att du snabbare kan hitta dem via Komplete Kontrols sökfunktion eller bläddervy.

Med hårdvarorna i Kontrol S-serien kommer du kunna använda Komplete Kontrol direkt via reglage och knappar på klaviaturen, vilket sannolikt gör ljudletandet ännu kvickare. När det gäller systemkraven behöver du köra ditt inspelningsprogram i 64-bitarsläge. Användare av Ableton Live 9 får göra ytterligare installationer av hjälpfiler för att Komplete Kontrol ska fungera alls i programmet. Det är inte supermeckigt, men det är tre-fyra manuella steg som du måste ta dig igenom på både Mac eller Windows. I skrivande stund är Komplete Kontrol gratis för registrerade användare av Komplete 9. Om det kommer att säljas separat eller erbjudas till dig som har äldre versioner av Komplete är för närvarande okänt.

Tillverkare: http://www.native-instruments.com
Kontakt: http://www.benum.se
Se en film med Komplete Kontrol S-serie: