I november är det 14 år sedan den första versionen av Reason lanserades. Då var programmet en udda fågel i skogen av inspelningsapplikationer i och med att gränssnittet visade hur det ser ut i en riktig studio: mixerbord, midi-interface, ljudkort och rack med elektroniska instrument och effekter. Med tab-tangenten kunde du vända på racket och dra sladdar med ljud eller styrning till och från enheterna i racket. Men Reason stödde då inte externa pluggar och kunde heller inte spela in ljud.

Gränssnittsmetaforen står sig än idag och det är fortfarande kul och kreativt att vända på racket och koppla ihop modulerna. Numera kan programmet även spela in och bearbeta ljud, vilket gör det till en fullfjädrad digital studio i datorn.

Bidragit till standarder
Det är lätt att glömma bort vilken förhållandevis stor påverkan det lilla svenska företaget haft, och har, i skuggan av jättar som Steinberg och Apple. Inte mindre än två teknikstandarder har Propellerhead introducerat och fått resten av branschen att anamma – detta utan att Reason stödjer exempelvis Steinbergs vst-standard eller Apples au-format. Rewire heter tekniken som gör att du kan styra och synkronisera ljud och musikprogram med varandra. Rex är det mest vedertagna formatet för temposynkade ljudloopar. Tveklöst en imponerande bedrift.

När Propellerhead 2012 införde så kallade Rack Extensions, ett eget format för externa tillverkare att kunna utveckla och sälja egna virtuella instrument och effekter till Reason, var det som om den sista pusselbiten som föll på plats. Propellerhead kunde framgent utmana konkurrenterna på varje punkt när det gäller vilket som är det mest flexibla, proffsiga och användarvänliga inspelningsprogrammet på marknaden.

I september månad i nådens år 2014 är det så dags för version åtta av Reason. Det första som slår oss är, såklart, utseendet. Grafiken är inte radikalt omgjord, snarare anpassad till moderna ögonpar. Det plattare utseendet, i brist på bättre beskrivning, för tankarna till de senaste versionerna av Apples operativsystem till sina mobila apparater, iOS. Som sagt, inget som stör, men inte desto mindre påtagligt.


Huvudfönstret i nya Reason 8. Klicka för större bild.

Med tiden har Reason naturligtvis vuxit; fler och fler rackenheter och finesser har adderats till arsenalen. I skrivande stund har Reason en bred palett av möjligheter i form av 13 huvudmoduler och totalt 31 enheter i racket. Dessa innefattar allt från mjukvarusyntar, trummaskiner, loopspelare och samplare till effekter, mastringsenheter och mixrar. Även här har Propellerhead lagt krut på att få modulerna att se ut och fungera som om de, på ett ungefär, fanns på riktigt.

Reasons utmärkta medföljande ljudbibliotek har svällt från 775 Mb 2007 till 2,8 GB i dagens tappning. Företaget har ett eget filformat för att kunna samla ihop och distribuera ljudinställningar till de olika enheterna i ett och samma paket: Refill. En Refill kan innehålla exempelvis loopar i Rex-formatet, men lika gärna presentera avancerade samplingsbibliotek för att emulera verkliga instrument inklusive effektinställningar.

Enklare att hitta rätt i Reason 8
Det finns ett stort utbud av Refiller att köpa till från olika producenter som säljer dem via Propellerheads webbplats, men även gratisvolymer som användare slöjdat själva och lagt upp på nätet. Det har inneburit att det på senare år blivit allt från ett pyssel till ett problem att hitta rätt ljud och inställning när du väl satt hjärnan i kreativt läge. Refiller, Rack Extenstions, fabriksljuden och enskilda inställningar representerar kraftfulla möjligheter som varit ganska svåra att överblicka. Och det är här den största nyheten i Reason 8 kommer in. Från och med nu kan du visa programmet var du har dina Refiller. Sedan söker Reason igenom innehållet och katalogiserar det.


Reason i full färd med att läsa av alla Refills som ligger på hårddisken.

Resultatet presenteras i en sökbar blädder-vy till vänster i Reasons huvudfönster. I bläddraren hittar du snabbt och enkelt allt från Rex-filer till syntinställningar. Utöver det har du direktåtkomst till Reasons alla moduler och ljudbanker via bläddraren. Om du vill fortsätta att jobba på det traditionella viset, via programmets toppmenyer, så finns den möjligheten kvar intakt.

Ljud- och Rex-filer går att förhandslyssna direkt i bläddraren så att du kvickt hittar rätt sound innan du använder det i ditt rack och i din produktion. Du kan inte längre som tidigare provlyssna på instrumentinställningar när du letar efter det ultimata ljudet. Det kanske kan verka märkligt att den funktionen avlägsnats, men dubbelklickar du på en inställningsfil så laddas rätt modul i racket och du kan lyssna där istället.

En annan variant är att dra och släppa filer ur blädder-vyn in i racket varefter rätt enhet öppnas och är redo att rocka. Och fort går det. Reason har alltid varit ett föredöme när det gäller stabilitet samtidigt som allt laddas väldigt fort, och den senaste versionen förefaller vara ännu piggare än sin föregångare. Sist och inte minst så är sökfunktionen ett smått fantastiskt tillskott. Genom ordsökningar hittar du alla dina filer och inställningsdokument och inte sällan ljud som du glömt eller missat att du har.

Även fast vi är flitiga användare av Reason började vi göra musik med innehåll ur Refiller som tydligen inte använts sedan 2002 (!) och timmarna bara rann iväg. Den nya sökfunktionen frigör Reasons resurser och möjligheter på ett sätt som gör det mer kreativt att skapa i programmet samtidigt som arbetsflödet snabbats upp radikalt. Blädderavdelningen har fler strängar på sin lyra. Här samlas även dina låtar och ljudinspelningar. Dessutom kan du skapa listor med favoritinställningar i bläddraren.

Ny begåvning med i gänget
I Linköping huserar ljudteknikföretaget Softube som firade tioårsjubileum förra året. Softube är i första hand kända som experter på att genom binär väg återskapa ljuden och egenskaperna hos förstärkare av olika slag. Förstärkarsimulatorerna kommer i form av pluggar till inspelningsprogram. Bakom sig har Linköpingarna samarbeten med namnkunniga tillverkare som Ableton, Native Instruments och Universal Audio. I Reason 8 har Softube bidragit med de enda nyheterna när det gäller de rackmoduler som medföljer programmet. Sedan tidigare har Propellerhead ett par effekter och förstärkarenheter i form av Rack Extensions till försäljning.


Softubes rackextension i Reason 8. Vi blev särskilt förtjusta i de brittiska inställningarna på gitarrförstärkaren.

Med Reason 8 får du två Rack Extensions signerade Softube. Den ena, Softube Amp, emulerar en gitarrstärkare. Som alltid när det gäller Softubes kreationer låter Amp naturtroget och äkta. Vi gillar särskilt de krispiga ”Brittiska” inställningarna. Softube Bass Amp adderar både styrsel och värme till basgitarrer, virtuella eller inspelade. Båda dessa Rack Extensions är välkomna tillskott till Reason som förstärker programmets ställning som bred inspelningslösning, snarare än en specialiserad produkt för producenter av elektronisk musik.

Sammanfattningsvis finns det i stort sett inget du inte kan göra i Reason 8 när det gäller att skapa, mixa och producera musik. Sedan förra versionen går det även att styra extern hårdvara, så även där har Reason koll på rådande trender. Om du har en tidigare version av programmet är den nya sök- och blädderfunktionen själv värd uppgraderingen.

Letar du efter en komplett virtuell inspelningsstudio till din Windows- eller Mac-dator är det inte att rekommendera att du går förbi Reason 8 utan att testa det. Propellerhead Software ligger allra längst fram i musikteknikutvecklingen och den nya versionen av Reason är ett kvitto på det.

Fakta Reason 8

  • Vad: Inspelningsprogram
  • Tillverkare/kontakt: www.propellerheads.se
  • Format: Fristående program.
  • Systemkrav: Dual-core processor eller snabbare. Mac OS X 10.7 eller senare. Windows 7 eller högre. 4 GB Ram och 3 GB ledigt lagringsutrymme.
  • Pris: Cirka 3 685 kronor (Uppgradering från tidigare versioner kostar 1 995 cirka kronor

Omdöme
  • Ljudkvalitet: 5
  • Stabiltet/Belastning: 5
  • Funktioner: 5
  • Användarvänlighet: 4
  • Prisvärde: 4

Fördelar
  • Nya sök– och bläddringsfunktionen är guld.
  • Bra medföljande stärkarsimulatorer.
  • Fortfarande ett inspelningsprogram i världsklass.

Nackdelar

  • Provlyssning på instrumentinställningar borta.
  • Pilligt på små skärmar.
  • Inga nya instrument i uppdateringen.

Se en film om nya Reason 8: youtu.be/hl9MNgJAbXc
Se en film med Amp och Bass Amp: youtu.be/qNjgFH5zxFw

Testutrustning:

  • MacBook Pro 2,5 Ghz Intel Core i5, 8 GB Ram. OS X 10.9.
  • MacPro 2 x 2, 8 Ghz Quad-Core, 8 GB Ram. Mac OS X 10.9.
  • Logic Pro X
  • Ableton Live Suite 9
  • Nectar Impact LX 59