Från att ha varit en akademisk objektorienterad utvecklingsmiljö för applikationer som styr ljud och kontrolldata har företaget Cycling 74 träget arbetat med att göra programsviten mer användarvänlig och därmed tillgänglig för en större skara datormusikanter och ljudkonstnärer. Max/Msp, som lösningen hette från början, har knappt 22 år på nacken, så det har hänt en del på vägen. Men missförstå oss inte. För den som vill nörda loss i Max så finns det även idag rent ut sagt sinnessjuka nivåer av avancerade möjligheter med allt från programmering av objekt i javascript till tillämpningar av stokastiska matematiska formler på video-innehåll som i sin tur styr extern hårdvara. I själva verket är Max i nuläget mer avancerat än det var för några år sedan, det bara ser enklare ut på ytan. Vi ska dock försöka hålla oss borta från de mest hjärnskrynklande aspekterna av Max och koncentrera oss på nyheterna.

Så, låt oss för ovanlighetens skull gå direkt på sammanfattningen. Den lyder: snabbare, tydligare och enklare. Gamla patchar laddar snabbare än förut och det går kvickare att komma igång med nya. Det sistnämnda står i direkt relation till att gränssnittet förenklats och gjorts tydligare.


Klicka för större bild

Max 7 har fyra menyer kring själva arbetsytan där du kan allt från enkla effekter till komplicerade virtuella instrument. Toppmenyn med direkt tillgång till grafikobjekt och den vänsterställda vertikala menyn som ger snabb åtkomst till blädderfunktioner till mediatyper, pluggar (vst, et cetera), video-objekten (Jitter) och mycket mer. Bottenmenyn hanterar sådant som gränssnittsalternativ, låsning av patchar och avlusning av din patch, steg för steg. I den högerställda vertikala menyraden finner du referensbiblioteket, video-lektioner och detaljer om din patch.


Klicka för större bild

Det som kallas patchar är det som du bygger i Max. Det kan vara en någorlunda traditionell effekt, synth, sequencer eller samplare. Men det kan lika gärna vara något experimentellt och unikt som du behöver i just din musik och konstnärliga gärning. Det finns en massa byggstenar, objekt, som medföljer samt exempel och små kurser inuti programmet. I Max 7 har utbudet utökats med flera godbitar vad gäller till exempel tidssträckning. På nätet och även på tillverkarnas sajt kan du hitta stora mängder med patchar som du kan låsa upp och sätta igång och pula med på egen hand. Att börja med en enkel effekt eller samplingsspelare och kolla hur den är uppbyggd är det enklaste sättet att komma igång. Det kan se supersvårt ut vid en första anblick med snart är du igång och drar virtuella kablar mellan objekt fram till att du med andan i halsen trycker på ”starta ljud”-knappen. Max kan samköras med ditt vanliga inspelningsprogram via Rewire-protokollet in på en eller flera aux-kanaler.

Bättre integration och större konkurrent
I november 2009 introducerades ett samarbete mellan Cycling 74 och Ableton kallat Max 4 Live (M4L). Med hjälp av tillägget M4L och Max kan du bygga syntar, effekter och annat sedan använda dem inuti Ableton Live. Du kan även ladda ned andra användares M4L-patchar gratis eller köpa dem, beroende på utvecklarnas vilja. En viktig nyhet i version 7 är att du kan använda M4L-patchar inuti din nya patch istället för att bara exportera dem för användning i Ableton Live.

Native Instruments Reaktor är en självklar konkurrent till Max. Så även det öppna källskodsprojektet Pure Data. Reaktor har fler roliga exempel att leka med, men har samtidigt inte lika många möjligheter. Pure Data är mest till för de som verkligen inte räds kommandorader och ”riktig” programmering. Det tajta samspelet med Ableton Live och den nya vänligare framtoningen gör valet svårt för dig som vill ta full kontroll över vad det är som låter i din datordrivna studio. Max 7 är hursomhelst en uppdatering definitivt till det bättre och enklast är ju att du laddar ned den 30-dagars demoversionen och testar produkten själv.

Slutligen, i avdelningen nörderi, är det numera i Max 7 förberett för styrning och integration mellan programmet och Arduino-plattformen. Bara en sådan sak.

Fakta Max 7

  • Produkttyp: Objektorienterad ljud – och musikprogrammeringsmiljö
  • Tillverkare/kontakt: Cycling 74 (www.cycling74.com)
  • Systemkrav: Windows: 7 eller högre. 2 Gb Ram. Mac: OS X 10.7 eller högre. 2 Gb Ram. Max for Live kräver Ableton Live 8.2.6 eller högre. 
  • Pris: Cirka 3 015 kronor inkl.moms. Finns även som prenumerationsbetalning för cirka 75 kronor i månaden. Uppgraderingsalternativ finns. 

Se en filmserie om nya Max 7
www.youtube.com/user/cycling74com

Fotnot: Med tanke på Studios redaktionella inriktning har inte de många visuella funktionerna, exempelvis Jitter med OpenGL, i Max avhandlats i testet.

Betyg 4 av 5