Huvudfönstret i Izotopes nya Ozone 6.

Med drygt tretton årsringar är Ozone att betrakta som lite av en industristandard när det gäller mjukvarubaserad mastring. Mastring är, gravt förenklat, den slutgiltiga mixningen av ett spår för att färdigställas inför utgivning. Här går åsikterna isär, som så ofta när det gäller musikteknik. Vissa hävdar att äkta mastring kräver gedigen extern hårdvara och därtill erforderlig erfarenhet. Andra menar att det fungerar finemang med en plugg som Ozone även till seriöst menade produktioner. Vi menar som vanligt att var sak har sin plats. Ett mastringspaket som Ozone i händerna på ett proffs är ett mycket mäktigt verktyg. Samtidigt låter din mix avgjort mycket bättre om du helt utan förkunskaper klistrar in en förinställning från Ozone och bara kör. Och det har ju ett värde i sig; att det utan ansträngning låter proffsigare om dina inspelningar.

Mer renodlat - men förinställningar är saknade

Grunden i Ozone består av fem olika effektavdelningar: Grafisk ekvalisering (före och efter-effekter) flerbandskompressor, flerbandsexciter, stereobreddare i flera band samt loudness/maximerare. Fem? Borde det inte vara sex olika moduler i paketet, undrar nog minnesgoda läsare och användare av tidigare versioner. Reverbet är nämligen borta, puts väck. Vi vet inte hur tillverkaren resonerat här, men troligen kan efterklangsenheten, som var riktigt bra, utgått av två anledningar. Den ena är att det inte är så vanligt att rumsklang adderas i effektkedjan inuti själva mastringsprocessen. Den andra är att reverb i mastringsmixen kräver en hel del kunskap och erfarenhet om det ska limma bra i ljudbilden. En annan sak som vi saknar är det de 250 genre-specifika (house, rock, et cetera) förinställningarna. Dessa innebar att nybörjare snabbt kunde komma igång och lägga en snygg fernissa över sina låtar. Vi testade att använda just de förinställningarna från Ozone 5 och det funkade klockrent. Det är med andra ord bara en tidsfråga innan tillverkaren (eller någon annan) gör dessa smått fantastiska förinställningar/presets tillgängliga på nätet.

Får delvis lära om sedan förra versionen

En tydlig nyhet i Ozone 6 är att gränssnittet ritats om ännu en gång. Och även den är vändan är det till det bättre. Det nya utseende är tydligare och enklare att överblicka, men det har även inneburit att du som använt Ozone tidigare får lära om på sina håll. Som tidigare nämnts så hanterar Ozone numera förinställningarna på ett nytt sätt, men det som bjuder på mest inlärningstid är att vissa funktioner, exempel växelknappen mellan hård och mjuk limiter dolts i en meny. Samtidigt har andra finesser som exempelvis matchning mellan mixar med så kallade snap-shots flyttat, bytt namn och fått en egen symbol (den lilla öronknappen i det nedre högra hörnet av huvudfönstret). Nytt i den förra versionen var att produkten finns i ett integrerat pluggpaket med ett gränssnitt, ”vanliga” Ozone, och så paketet där varje modul även finns som separat plugg. Det konceptet håller Izotope fast vid och utan att peka finger för mycket så vittnar prislapparna och möjligheterna till avancerat användande på att den förstnämnda produkten är ämnade för semi-proffs och hobbyister, medan den sistnämnda riktar sig till den som sysslar med ljud på arbetstid eller har expertkunskaper att leka med på fritiden.

Klarar nu tredjepartspluggar

Med de olika modulerna som utgör Ozone har det hänt en hel del. Den nya dynamiska delen av frekvensfilteringen är toppen. Med ”learn”-funktionen i gång går det att få mixar som lever om mer än tidigare. Izotope har även byggt vidare på initiativet att förse paketet med emuleringar av analog utrustning. Det senaste i den vägen är filterkurvor och tekniskt beteende från Baxandall Bass och API. Du har i Ozone 6 större kontroll för faskorrigering och fasfördröjning, vilket säker kan glädja vissa användare. Det som vi på både kort och lång sikt kommer att ha mest nytta av är EQ-avdelningens nya så kallade ”surgical mode”, med vars hjälp du kan zooma in på både frekvenser och amplituder med en tidigare ej skådad precision.

Skulle det roa dig pratar vi om höjning och sänkning av frekvensinnehåll med många decimalers upplösning per decibel. Slutligen är automatiskt Mbit+ dithering både i pluggen och det fristående programmet. Inte fy skam det heller. Som fristående mastringsprogram kan du dessutom ladda in tredjepartspluggar i och med Ozone 6.

Sammanfattning

Ozone har ända sedan det släpptes kritiserats för att det låter glättigt, digitalt och högblankt. Vi tycker inte längre att den bedömningen håller hela vägen längre. Folks lyssningsvanor har i stort förändrats på över tio och det vore konstigt om inte det skulle påverka jakten på den ultimata mixen. Modern urban musik av idag låter väldigt mycket Ozone hur en än vänder på steken.

Version sex av Izotopes mastriningseffektpaket är en fullvärdig uppdatering och en snabb genväg till bättre ljud på dina låtar om du är ny i gemet.

Se en video med Ozone 6: youtu.be/GZMvIxPZ-50

Fakta Izotope Ozone 6

  • Tillverkare: Izotope (www.izotope.com)
  • Kontakt: Luthman Scandinavia (www.luthman.se)
  • Format: Pc: Fristående program. Rtas/AudioSuite, Vst. Mac: Vst, Au och Rtas.
  • Systemkrav: Windows: 7 eller högre. Mac: Mac OS X 10.8 eller högre. Kräver grafikkort som stöder OpenGL 2.0 eller högre. 
  • Pris: Cirka 7 500 kronor inkl. moms för Ozone 6 Advanced. Ozone 6 kostar 1 870 kronor inkl.moms. Uppgraderingsalternativ från tidigare versioner finns.

Fördelar
  • Enklare att använda
  • Avancerade funktioner
  • Suveränt sound

Nackdelar
  • Resurskrävande för datorn
  • Hög utsignal vid automatisk inställning
  • Reverbet har utgått
Betyg 5 av 5