Över tio år har förflutit sedan Korg först lanserade sin produktlinje med så kallade grooveboxar i Electribe-serien. Sedan dess har trummaskin/sequencer/synt/sampler-hybriderna både avlidit och återuppstått som appar för Apples mobila apparater. Nu ser den fjärde generationens Elecribe-enheter dagens ljus och ljud. Vi har lagt våra lurviga på Electribe 2, som är en samplingsbaserad liten produktionsstudio. För tydlighetens skull kan inte burken sampla, det kan däremot syskonet Electribe Sampler som presenteras inom kort.

Korg har tagit in på rätt väg
Kritiker och konsumenter är ovanligt eniga när det gäller Korgs framfart på marknaden det gångna året: företaget gör inte många fel just nu och presenterar den ena smått briljanta produkten efter den andra. Inte minst är Korg en av de dominanta spelarna när det gäller att skapa musik på mobila apparater. Vi tänker då främst på produktions-appen Gadget. På hårdvarusidan har de heller inte legat på läsidan utan det har varit fullt blås med i synnerhet Volca-serien som fått välförtjänt medvind med lågt prissatta bas-, trum-, och melodimaskiner som trendriktigt flörtar med forna tiders klassiker från Roland.

Gör sig även i mörker
Electribe 2 är på ytan inte är lika käckt färgglad som sina fornstora släktingar utan antar en sobert mörkgrå skepnad. Men, skenet bedrar, för här pratar vi ljuspynt för hela slanten. Förutom att de 16 anslagskänsliga slagplattorna lyser och blinkar i rött och lila så har enheten fyra led-lampor undertill på framsidan som växlar mellan vitt och grönt – riktigt läckert, speciellt i en dåligt upplyst lokal.

Under huven hittar vi samma ljudmotor som i KingKorg och burken klarar 24 rösters polyfoni i 16 parter. Det är med andra ord maximalt 16 olika ljud i ett och samma mönster (pattern). Det Korg kallar oscillatorer (osc) är i själva verket samplingar. Electribe 2 är på så sätt i rakt nedstigande led besläktad med de så kallade romplers som var poppis på 1980-talet. Det finns 409 samplade ljud att bygga beats och musik med. Det är genomgående hög kvalitet på samplingarna som i sin tur har mer elektroniska ljud än akustiska instrument som källor. Innehållet är levererat av kända ljudverkstäder som Sample Magic, Loopmasters och Prime Loops. När vi stegar igenom ljuden och fraserna är det tydligt, om vi bortser från rena effektljud nu och förr (vilka minns Wavestation-klinget?), att den nya Electribens inriktning med önskvärd tydlighet: det låter väldigt mycket 2014 om den här maskinen. EDM, Trap, Footwork, Dubstep, vi kan rada upp kontemporära stilar hela kvällen; det är inom den urbana dansmusiken som Electribe 2 kommer till sin rätt.

Bra funktioner för sväng
Du kan skapa 250 olika mönster (patterns) som i sin tur kan innehålla upp till 64 steg. Här vill vi för ovanlighetens skull slå ett slag för demo-låtarna som medföljer. De ger en fullvärdig fingervisning av vad produkten klarar av och är på sina håll sällsynt bra programmerade med bra koll på respektive musikstil. De 409 medföljande ljuden kan bearbetas med 16 filtertyper och hela 72 sorters modulering som i sin tur kan färgas av 38 inserteffekter och 32 mastereffekter. I likhet med Volca-maskinerna kan du spela in när du vrider på reglagen som styr filter, effekter och så vidare. Modulernigen kan styras av mönster i en så kallad modulation sequencer, vilket är extremt användbart när det gäller att få det att svänga och leva om dina beats. Utöver detta har du en x-y-matrisplatta som på Kaoss-serien eller gamla trotjänaren Padkontrol. På den drar du fingret och åstadkommer allt från effektåkningar till trumvirvlar som självklart kan spelas in i sekvensiatorn.
På hårdvarusidan hittar vi, och allt annat hade varit vansinne, en femvoltssynk så att du kan köra Electriben med Volca-instrument eller ihop med modulärsyntar. Midi in och ut finns både som fysiska anslutningar men även via micro-usb så att du kan synka start och stop till ditt inspelningsprogram eller använda enheten som en extern ljudmodul. Du har även möjlighet att spara kompositioner på minneskort (SD eller SDH) som ej medföljer produkten.

I övrigt har du höger/vänster ljud ut via telejack och en hörlursingång. Det finns även ljudingångar, men de har ett begränsat användningsområde eftersom enheten i dagsläget inte kan spela in ljud. Användare av Ableton Live kan glädjas åt att just deras inspelningsprogram är det enda som stöds fullt ut för export av mönster till dator. Mönster blir till klipp i Live och det är ett väldigt smidigt att jobba på. Med sin blygsamma vikt på 1,6 kilo och modesta mått (33,9 cm x 18,9 cm x 4,5 cm) är Korg Electribe 2 bra lämpad för mobilt musikskapande. Detta eftersom den kan drivas med sex AA-batterier. Driftstiden är då cirka fem timmar.

I användning är nya Electribe ett nöje att samarbeta med om du skapar modern elektronisk musik. Det går fort att tillverka grunder och det finns små med naggande goda detaljer som gör att det går undan när du testar idéer. En sådan finess är den lilla ”Chords”-knappen som förvandlar ett monofoniskt syntljud till ett enfingersackord, en så kallad tuner. Det enda som är bökigt är att komma runt pattern-läget och producera längre låtar. Då måste du göra det i form av det som tillverkaren kallar för ”performance”, där du spelar in hur du byter mellan mönster. Enligt Korg är Electribe i viss mån tänkt för lajvframträdande, men vi hade gärna sett fler sång-relaterade funktioner i sekvensiatorn.

Sammanfattning
Det är en utmaning att klä omdömet med ord, men det låter ”rätt” om Electribe 2 om du snabbt vill producera musik som känns här och nu. Korg har lyckats klämma in en massa bra funktioner i ett litet hölje utan att det blir svårmanövrerat mellan knappar, vrideglage och slagplattor. Att burken är portabel medför ett par extra plus i marginalen. Som groovebox betraktad är den nya generationens Electribe flera stora steg framåt.

Se en film med Electribe 2: youtu.be/ZOeCxxGcXt0

Fakta Korg Electribe 2

  • Vad: Trummaskin/basmaskin/sekvensiator-synth 
  • Tillverkare: Korg (www.korg.com)
  • Kontakt: EM Nordic (www.emnordic.se)
  • Format: Hårdvara – midi ut och in. Ut- och ingångar för ljud. 
  • Systemkrav: Inga.
  • Pris: Cirka 3 750 kronor styck inkl. moms.
Betyg 4 av 5