Först kom tre kort, sedan två till och alldeles nyligen kom det sjätte ljudkortet i Motu:s nya ljudkortsserie. Formen känns igen från samma designspråk som de använt under det senaste decenniet, men frontpanelen markerar ett tydligt generationsskifte med en ny design.

Motu front

Borta är lågupplöst textdisplay och lysdioder. I stället dominerar en bred blå detaljerad lcd-display med signalmätare. Mekaniska vippbrytare har ersatts av klickbara knappar. Det finns Thunderbolt- och usb-anslutning men den stora nyheten är att de kan kopplas samman i nätverk med avb.

Ljud via en nätverkskabel är inte nytt. Det finns många etablerade lösningar, till exempel Dante eller Ethersound. Så vad är vinsten med att välja en relativt oprövad lösning som avb? Det är en öppen teknik och en utvidgning av Ethernet-standarden. Tekniken har utretts i flera år men det är först under 2014 som produktionen av avb-baserade produkter har tagit fart. Många teknik- och ljudföretag har visat sitt stöd för tekniken, från Apple och Avid till Echo och även Audinate.

Audinate skapade sin proprietära teknik Dante i väntan på att avb-specifikationen skulle fastslås. Det bygger på samma grund på avb och är designat för att kunna bli kompatibelt med avb i framtiden. I dagsläget fungerar inte Dante-utrustning med 1248 eller de andra av Motu:s avb-ljudkort, men det kan eventuellt ändra sig på sikt när avb-marknaden hunnit växa lite till och Dante-utrustning uppdateras.

Brett användningsområde

Programinstallationen är enkel - knappt nödvändig visar det sig. Ett verktygsprogram söker upp ljudkort som finns på nätverket och leder webb-läsaren till en webbapplikation med installationsguide. Där konfigurerar du hur vi vill använda 1248. Det finns färdiga mallar att utgå från till exempel som ljudkort, fristående mixerbord, en kombination av mixerbord och ljudkort eller en stagebox med avb. Allt sköts genom webbläsaren.

När vi kopplar 1248 med enbart Thunderbolt- eller usb-kabel agerar drivrutinen mellanhand så vi kan surfa in till ljudkortet via webbläsaren utan att behöva koppla in en nätverkskabel. Om kortet i stället är nätverksanslutet fungerar ljudkortet även drivrutinslöst. Det gör att vi kan konfigurera ljudkortet med närmaste Windows- eller Mac-dator och därefter koppla ljudkortet till till exempel en Ipad via Apples kamerakit med usb-kontakt.

Det fungerar automatiskt utan att du behöver ställa om ljudkortet i något kompatibilitetsläge. Trots allt föredrar vi kopplingen mot datorn och använder hellre Ipad för att styra mixerbordet istället.

Motu 1248
Mixa genom webbläsaren

I webbapplikationen hittar vi ett 48-kanaligt mixerbord med DSP-effekter. Mixerbordet ser enkelt ut vid första anblicken, men vissa ikoner och upplägget med aux-bussarna är inte helt intuitivt. Handboken reder dock ut alla frågetecken och allt faller på plats.

Det är lätt att förvänta sig att mixning via en webbläsare skulle vara slöare jämfört med ett särskilt mixerprogram, men responsen från mixerbordet är omedelbar. Det vi saknar med mixerbordet är att Motu haft en matchande kontrollyta med fysiska reglar så hade det fristående digitala mixerbordet varit komplett.

Att mixa på pekskärmar eller med musen fungerar bra i studiomiljö eller i en mindre livelokal, men när kanalerna blir fler och fler är det skönt med en kontrollyta för bättre överblick och snabb kontroll.

Som en bonus finns det stöd för osc-protokollet vilket gör att du kan styra webbmixerbordet från antingen osc-kompatibel hårdvara eller tredje-partsmjukvara. Det här bäddar för experiment. Vi provade appen Touchosc på en telefon och satte ihop en egen anpassad monitorkontroller med snabbknappar för att byta lyssningskälla och styra utgångsvolymen till monitorerna. Med tredjepartsprogram som konverterar mellan midi och osc kan valfri midi-kontroller bli den kontrollyta som vi saknade.

Webbmixerbordet går att styra från flera enheter samtidigt och det underlättar när ni är flera personer i studion. En tekniker kan justera mikrofonförstärkarna från kontrollrummet samtidigt som en sångare i sångbåset styr sin egen medhörning via sin smartphone oavsett märke eller operativsystem.

Borta är problemet med särskilda appar som ska hållas uppdaterade eller bara finns till särskilda plattformar. Borta är även frågor som ”Kan du höja gitarren i mina hörlurar?”

Motu Front 1248

Välfyllt sortiment av anslutningar

På baksidan är det fullproppat av in- och utgångar. Fyra mikrofoningångar, åtta in- och tolv utgångar för linjesignal, spdif samt två uppsättningar av adat-portar med 8 in/utgångar. Med el-, synk- och dataportar är det sedan fullt och två hörlursutgångar och två instrumentingångar får rymmas på frontpanelen i stället.

Det enda gränssnitt som lyser med sin frånvaro är midi-portar. Vi hade inte haft något emot om 1248 hade varit en höjdenhet större så att det skapat plats för instrumentingångar och midi-portar på baksidan, men samtidigt uppskattar vi det lilla formatet.
Motu Anslutningar
Vid Thunderbolt-anslutning vill Motu att 1248 ska sitta sist i kedjan och kortet har också bara en port. Det här innebär oftast inga problem för den dator som har flera Thunderbolt-portar. Om din dator har en enda port innebär det att du tvingas välja bort annan utrustning, exempelvis extern bildskärm som kopplas med Mini Displayport, eller istället koppla ljudkortet via usb.

Med usb-anslutningen begränsas du till 24 kanaler in och ut. Det räcker till för alla analoga in- och utgångar och vi tror att de flesta nöjer sig med det. Det är också den enda nackdelen. När det gäller latensen hade vi väntat oss sämre resultat från usb-kopplingen men den är lika bra oavsett usb eller Thunderbolt. Latensen är dessutom väldigt låg. När vi använder 1248 på maximal samplingsfrekvens i 192 kHz är fördröjningarna försumbara.

Nätverksporten kan skicka och ta emot 128 kanaler med avb. Det gör det enkelt att länka ihop flera av ljudkorten i samma serie. För att länka ihop fler än två avb-produkter krävs också avb-kompatibla nätverksswitchar och Motu har lanserat en egen switch med 5 nätverksportar.

Ett tredje anslutningsalternativ finns för Mac-användare som har uppdaterat till OS X Yosemite. Alla Mac-datorer som tillverkats sedan slutet av 2011 har antingen ett avb-kompatibelt nätverkskort eller kan använda en adapter mellan Thunderbolt och Ethernet. Koppla in datorn och alla kanaler strömmar över nätverket till datorn.

Då vi varken har någon avb-kompatibel switch eller annan avb-utrustning att testa med kopplar vi nätverkskabeln direkt mellan dator och 1248. Wi-Fi eller ett extra usb-nätverkskort används för att samtidigt ansluta datorn till ett lokalt nätverk för internetuppkoppling.

Förstklassig ljudkvalitet

Mikrofonförstärkarna ger upp till 63 dB förstärkning i steg om 1 dB. Vi jämför med andra ljudkort och mikrofonförstärkare. 1248 låter väldigt rent och kan bevara punchiga transienter i svaga signaler.

Det är inte bara mikrofonförstärkarna som låter bra. Alla in- och utgångar låter stort och rent och hörlursförstärkarna har bra tryck. Dynamik- och frekvens-omfånget överträffar alla förväntningar. Signalen är så gott som brusfri. Bättre än många ljudkort som kostar mer.

Priset är visserligen flera tusenlappar över Motu:s tidigare ljudkort men 1248 är prisvärt. Dels för att ljudkvaliteten är på en nivå som hade kunnat kosta flera tusenlappar till, dels för att ljudkortet erbjuder ett brett användningsområde.

Sammanfattning

Motu har höjt ribban ordentligt och den nya serien med 1248 i spetsen överträffar de höga förväntningarna vi hade.
Även om kortets största målgrupp är i studiovärlden så tror vi att det framför allt kommer att imponera på liveljud-branschen. 1248 kostar inte mer än en digital stagebox av hög kvalitet och ger samtidigt ett Thunderbolt-ljudkort för backtracks och DSP-baserat mixerbord.

Uppdaterat: Betyget hade i samband med webbpubliceringen blivit fel, det rätta betyget är 10 på en tiogradig skala, det vill säga full pott.


Fakta: Motu 1248

Tillverkare: MOTU, www.motu.com
Kontakt: Zima produktion, www.zima.se
Produkttyp: Thunderbolt-, AVB- och USB-kompatibelt ljudkort.
Systemkrav: Pc med Windows 7 eller senare, alt. Mac med OS X 10.8 eller senare. 2 GB RAM. USB 2.0- eller Thunderbolt-port. 
Målgrupp: Studio/liveljud.
Pris: 13 700 kronor.


Testutrustning vi använde

Mac mini 3.3 GHz i7 Quad Core, 16 GB RAM, OS X 10.8
MacBook Pro 2.26 GHz Core 2 Duo, 8 GB RAM, OS X 10.10
Övrig hårdvara: Yamaha 01V96i, MOTU 828mk3, Apogee Duet
Program: Reason 8, Live 9, Adobe Audition CC
Mikrofoner: Michael Joly MJE-v250, Shure KSM9, Röde NT2-A
Lyssning: ADAM A7, JBL 4412, Sony MDR-V6 hörlurar.

Ljudkvalitet i referensklass.
Brett användningsområde.
Kan kopplas och/eller expanderas med avb.

Endast en Thunderbolt-port.
Inget MIDI-gränssnitt.

Betyg 5 av 5

Fakta

Tillverkare: MOTU, www.motu.com
Kontakt: Zima produktion, http://www.zima.se
Produkttyp: Thunderbolt-, AVB- och USB-kompatibelt ljudkort
Målgrupp: Studio/liveljud
Pris: 13695 kronor inklusive moms

Systemkrav:
PC med Windows 7 eller senare, alt. Mac med OS X 10.8 eller senare. 2 GB RAM. USB 2.0- eller Thunderbolt-port.

Testutrustning:
Mac mini 3.3 GHz i7 Quad Core, 16 GB RAM, OS X 10.8
MacBook Pro 2.26 GHz Core 2 Duo, 8 GB RAM, OS X 10.10
Övrig hårdvara: Yamaha 01V96i, MOTU 828mk3, Apogee Duet
Mjukvara: Reason 8, Live 9, Adobe Audition CC
Mikrofoner: Michael Joly MJE-v250, Shure KSM9, Röde NT2-A
Lyssning: ADAM A7, JBL 4412, Sony MDR-V6 hörlurar