Det ska sägas direkt: Waves Mixcentric kommer inte att förvandla dina halvfärdiga mixar till en skinande master. Men om du sitter på en mix som redan låter bra, men som saknar det där lilla extra, då kan pluggen vara näst intill magisk.

Under huven gömmer sig saker som Waves inte vill gå in på, men jag kan tänka mig att det rör sig om avancerad parallell-eq och kompression, med ett visst mått av saturation och lite annat hokus pokus.

Själva kärnan i MixCentric är intensity-ratten som styr hur mycket pluggen ska arbeta – ju mer du drar på, desto tydligare, mer detaljerad och komprimerad blir din mix. Här råder devisen ”mindre är mer” och efter en veckas testade av pluggen rör jag mig sällan över 30–35 %, ofta mindre. Men det handlar såklart om tyckte och smak och om vilken typ av mix och musik du jobbar med. Om du tycker att pluggen komprimerar för mycket så går det bra att sänka input och höja output, eller tvärtom.

mixcentric
Den blinkande lampan ska röra sig mellan grönt och gult för att jobba optimalt.

Jag har inte hunnit testa Mixcentric på annat än på masterbussen, vilket också är dess huvudsyfte, men skulle inte vara främmande för att slänga på pluggen gruppkanaler bara för att testa. Regler är till för att brytas.

Vad kan du då vänta dig av Mixcentric? En sista finpolering skulle jag säga, om din mix är lite åt det dova hållet. Har du däremot en för bright mix redan från början så har pluggen inte mycket att tillföra. Förvandlar Mixcentric en bristfällig mix till en värdig master? Knappast, även om Waves gärna vill få oss att tro det. Med detta sagt är Greg Wells nya plugg ändå ett säkert köp för dig som redan känner dig bekväm i ditt mixade och som gärna mastrar själv.

Priset är just nu 149 dollar och pluggen finns till de flesta format. Läs mer på www.waves.com