De senaste fem åren har många initiativ till att skapa musik på webben presenterats. Det är allt från oblyga kopior av redan befintliga inspelningsprogram, som Soundation, till rena dansmusiklösningar som Audiotool. Listan kan göras medellång, det finns ett 20-tal intressanta projekt på nätet, varav flera är mycket specialiserade för ett enda syfte.

Det gör svenskproducerade Soundtrap desto mer intressant eftersom den webbaserade lösningen istället satsar brett. Efter en enkel registrering har du två veckor på dig att utvärdera Soundtrap i premium-läge. Mer om det senare, men det hedrar upphovspersonerna att du slipper uppge dina kreditkortsuppgifter för att komma igång. Om använder Facebook, Google eller Office 365 så går registreringen i ett nafs.

Produktion i molnet

Nåväl, konceptet Soundtrap tål att förklaras. Att skapa och producera innehåll direkt i en moltjänst är inga konstigheter. Det har du kunnat göra i Google docs sedan 2007. Men digitalt ljud och midi är som bekant ett par rejäla snäpp tuffare mot både dator och uppkoppling än exempelvis ordbehandling eller kalkylblad.

Soundtrap är, enkelt uttryckt, ett slags Garageband i molnet. Du har tillgång till ett bibliotek med virtuella instrument och effekter, loopar och finesser. Du kan även spela sång och instrument. Men Soundtrap har mer på gång än så. Väl inne i tjänsten finns ett nätsamhälle, eller en social medietjänst om en så föredrar, där du kan publicera din musik så att andra kan ta del av den.

Men viktigast av allt är möjligheterna att samarbeta med andra direkt över nätet. Det finns text- och video-chat för musikalisk kollaboration i realtid. Allt sker i din webbläsare och därför är Soundtrap kompatibel med iOS, Android, Chromebook, Windows, Mac och Linux.

Soundtrap
Soundtrap påminner starkt om inspelningsprogram som Apples Garageband. Det är dock ännu enklare att komma igång med molntjänsten än med många traditionella inspelningsprogram.

Lätt att starta

Att komma igång med det tekniska är enkelt, dock har vi märkt att Soundtrap fungerar allra bäst på en Mac utan för många olika usb-enheter inkopplade.

Chrome är den webbläsare vi fått att funka mest tillfredställande på olika plattformar. Givetvis är en midi-klaviatur och ett eventuellt externt ljudkort inga problem. Men med ett gäng med apparater inkopplade samtidigt fick vi Soundtrapp att få lite hicka. Windows och Chrome-books har mer fördröjning i signalvägarna, vad kidsen brukar kalla för lagg, med detta är Soundtrap föredömligt öppna med i tjänstens supportdel. Det beror på hur de plattformarna fungerar och därför inget som Soundtrap kan skyllas för. Av den anledningen kan du med fördel spela in externa ljudkällor utan monitorering påslagen.

Om du, gud förbjude, sitter på en lite långsam lina har du möjligheten att reducera ljudkvaliteten medan du skapar. Du kan ställa om till mer högupplöst ljud när det är dags att mixa ned eller exportera ditt projekt för vidare bearbetning.

För att gå tillbaka till supporten så är Soundtrap precis så där modernt kommunikativ som du kan förvänta dig av de bästa tjänsterna (och apparna) från Kalifornien: en smart, kortfattad och vänlig ton (hah!) i allt.

Det finns även en bra drös med utmärkta video-instruktioner och FAQ:ar. Vi gillar även att olika policyer, regler och liknande redovisas mycket tydligt och, som det heter, transparent.

Bra ljud

När du gör låtar i Soundtrap går det att ställa upp det som att det finns tre nivåer. Enklast är att bygga beats med loopar. Du har från start tillgång till 2 790 olika att laborera med. Kvaliteten och urvalet renderar inga anmärkningar och det märks att de som jobbar med innehåll på Soundtrap själva gör musik.

Nästa steg blir att koppla in en midi-kontrollenhet och spela med de 210 virtuella instrumenten. Visserligen finns det en virtuell klaviatur på skärmen men det inmatningsverktyget ger ju inte direkt maximal feeling, om vi säger så. Till detta finns en uppsättning trumset som inte skäms för sig på något sätt.

Du som tidigare använt ett inspelningsprogram som har den gängse grafiska metaforen med kanaler i en lodrät rad och midi samt ljud på en horisontell axel känner igen dig som fisken i vattnet. Om du är fullständig nybörjare har Soundtrap lagt ned en del omsorg på att få saker att fungera direkt utan för mycket pill. Vi upplever att tjänsten, för det är ju inte ett program i traditionell mening, är enklare att komma igång med än exempelvis Garageband och Reason, för att inte tala om Logic och ProTools. Till exempel laddas en sångkanal färdig med effektinställningar så det är bara att åka.

Vi gillar att Soundtrap har flera förenklingsfinesser, som ”Soundsetting”, som automagiskt anpassar inspelningsnivån efter att du spelat eller sjungit högt respektive lågt i volym. Som ett litet soundcheck innan du brakar på nitar din tagning.

Soundtrap
Eftersom Soundtrap endast finns på nätet via din webbläsare är tjänsten kompatibel med en lång rad operativsystem och plattformarm inklusive mobilt. Bäst fungerar dock webbläsaren Chrome på Mac

 

Framtiden för sig

Redigeringsfunktionerna är rudimentära men gör sitt jobb bra. Det är enkelt att sätta sådant som fade:ar och enklare ljudbearbetning. Ett extraplus delas ut för att Antares klassiska Auto-tune ingår i premium-abonnemanget. Detta efter att användarna efterfrågat det, tydligen.

Vi tror att inom flera områden kan musikproduktion i molnet vara framtidens melodi. Ett starkt argument för det är att så kallade Chromebooks håller på att bli elevers, studenter och lärares standardverktyg, både här hemma och utomlands. Soundtrap har tagit fasta på det och laddar rätt hårt på utbildningssektorn. Detta har inneburit att Soundtrap används som undervisningsverktyg i 150 amerikanska skolor.

Det kanske är för mycket att hoppas på, men tänk vilket lyft för musiklivet om alla ungar som idag gör sina skolarbeten på Google drive även fick komma igång med att göra egen musik i datorn inom ramen för musikundervisningen.

Cirka 130 000 användare från 175 nationer beta-testade tjänsten innan den släpptes, så en hel del talar för att Soundtrap kommer att få det medlemsantal som krävs för att community-delen ska bli en levande mötesplats för musikanter och inte ett nytt Myspace på molnlagringssteroider.

Sammanfattning

Trots vissa tekniska begränsningar är vi överlag positivt inställda till Soundtrap. Säkerligen är Soundtrap den mest fullgångna musikproduktionsmolntjänsten (vilket ord!) vi testat så här långt och det ska blir mycket intressant att följa tjänstens utveckling framöver. Vi kommer med all sannolikhet att återkomma till molntjänsten och dess konkurrenter längre fram.

På sista raden så låter Soundtrap mer än godkänt och hela konceptet är mycket väl genomfört. Det är möjligt att vi läser in för mycket i sådant som den moderna kundkommunikationen och urvalet av ljud, effekter och instrument, men vi dristar oss ändå att dra till med klyschan om ”för musiker av musiker”.

Bra, där Soundtrap!

Betyg 7 av 10


Lätt att komma igång med
Bra ljud och instrument
Utmärkt community-tjänst


Inte fullgånget i mobilen
Kan lagga på vissa plattformar
Kräver konstant uppkoppling

Fakta

Funktion: Webbaserat inspelningsprogram.
Version: I.u
Mer info: Soundtraps webbplats
Pris: Gratis: 750 loopar, fem projekt och 151 instrument. 39 kr i månaden: 1900 loopar, 50 projekt och 176 instrument. 79 kronor i månaden: 2 790 loopar, obegränsad lagring, 210 instrument, Auto-tune och projekthistorik/lagring.