Det har gått hela 16 år sedan företaget PACE först lanserade sin krypterade usb-sticka med tillhörande mjukvara och onlinetjänst. Enligt bolaget har Ilok-systemet aldrig knäckts av programpirater. Meningarna går ofta isär när det gäller Ilok både teoretiskt och praktiskt. Vissa tycker det är smidigt att ha alla (eller i alla fall många) av sina program- och plugglicenser på en liten hårdvara som de kan flytta mellan olika inspelningsplatser, medan andra anser att dongeln exempelvis tar upp en usb-anslutning som behövs till annat eller att det är besvärligt om den lilla dyrgripen försvinner på något sätt.

Det senare problemet har PACE löst genom att användaren kan betala en årsavgift, ett slags abonnemang som kallas Zero Downtime, mot att du ska kunna börja om med en ny Ilok om den gamla flyger sin kos eller går sönder.

Ilok 3
Ett kopieringsskydds utveckling. Som mycket annat i teknikväg blir även Ilok mindre och snabbare med tiden.

Nu lanseras Ilok 3 som har plats för tre gånger fler mjukvarulicenser än föregångaren, från 500 till 1 500. Lästiderna från usb-minnet är dubbelt så snabb mot tidigare plus att själva hårvaran gjorts betydligt mindre och robustare. Ilok används som kopieringsskydd av tillverkare som Antares, Avid, Waves, och närmare 300 andra företag inom musikteknikbranschen. Det svenska priset för Ilok 3 beräknas hamna på cirka 500 kronor. 
Mer information finner du på Iloks webbplats.