På NAMM-mässan i januari surrades det ihärdigt om den svenskproducerade samarbetslösningen i molnet. Det ryktades om potentiella samarbeten med etablerade varumärken och en lavinartad ökning av antalet användare.

Till skillnad från andra musikplattformar som SoundCloud, Myspace och Spotify, där användarna antingen lyssnar på eller publicerar färdig musik, kan du på Allihoopa använda all musik som har laddats upp för att bygga vidare på din egen musik. Eller bara ladda upp dina beats eller färdiga verk för att andra ska ge feedback eller dela musiken vidare.

I dagsläget har tjänsten fyra appar/program med koppling till Allihoopa. Propellerheads Reason, Take och Figure, samt Soundtrap, ett slags Garageband i molnet som vi testat här. Studio tog en pratstund med Allihoopas vd Gustaf Kellner för att reda ut begreppen och tala om dåtid, nutid och framtid för kollaborativt musikskapande på nätet.

Berätta om bakgrunden till Allihoopa.

– Det hela började som ett projekt på Propellerhead, som en följd av att man tog fram iOS-apparna Figure och Take som är våra iOS-appar. Utvecklarna insåg då att det fanns behov av en social plattform för människor som vill göra musik. Musik har alltid varit något som samlat människor, vid lägerelden, under fester eller i en kör. När smartphones kom såg vi hur antalet appar för att göra musik exploderade och nedladdningarna sköt i höjden.

Men det har saknats sätt att knyta ihop människorna, apparna och musiken de gjorde. Med Instagram delar vi bilder, med Twitter delar vi åsikter och med Facebook delar vi allt. Så varför finns inte någon motsvarande tjänst för musik? Vi vet att vi har kollen och kunskapen som krävs för att göra musik digitalt. Om någon ska göra det här riktigt bra, så är det vi.

Därför började vi bygga ett nätverk som sammanlänkar användare oberoende av ambition, nivå, instrument eller app, så de kan göra musik, utbyta idéer och alster.

Hur många användare har tjänsten just nu?

– Antalet användare har rasat in. Vi har redan passerat en halv miljon användare sedan vi lanserade Allihoopa i början av 2016. Och det känns ju såklart fantastiskt. Dessutom har vi ju nyligen annonserat partnerskap med Soundtrap och Korg, där de anpassar sina respektive lösningar så att de enkelt kan integreras med Allihoopas sociala musiknätverk. Det har inneburit ett stort tillskott av användare i ett slag.

Allihoopa

Från Rocket Network (1994-2003) och framåt så har vi sett en mängd kollaborativa lösningar musikanter lanseras och försvinna. Vad talar för att Allihoopa lyckas där så många andra tvingats ge upp?

– Vi vet att vi har kollen och kunskapen som krävs för att göra det här till en succé – vilket det faktum att vi redan har drygt 500 000 användare och över 1 000 000 uppladdade musikstycken, tydligt visar. Dessutom är timingen rätt. Det omfattande smartphone-användandet, och den breda nätverksåtkomsten, bidrar, tillsammans med smidig mjukvara och bra applikationer till att göra oss så framgångsrika över hela världen.

Vi har dessutom, en öppen och app-oberoende lösning, där tekniken inte är ett hinder. Vi ger användare möjlighet att göra musik när de vill och hur de vill. De behöver inte vara beroende av någon annan. De kan hoppa in i Allihoopa och inspireras och bygga vidare på all musik som finns på plattformen – helt gratis. Det finns tusentals appar för att leka med och skapa musik. Vår vision är att du ska kunna använda vilken av dem du vill för att göra musik tillsammans på Allihoopa.

Vad kan du berätta om banden mellan Propellerhead och Allihoopa?

– Vi har väl lite Propellerhead i vårt DNA, men för att kunna ägna oss helhjärtat åt att utveckla och driva Allihoopa, gjorde vi det till ett eget bolag. Idag ser vi Propellerhead som en av våra partner. Soundtrap är ytterligare ett intressant partnerskap. De är ett mycket bra tillskott till vårt nätverk och är ett webbaserat inspelningsprogram. Detta gör att alla deras användare lätt kan komma åt och interagera med våra användare och vice versa. De hjälper också till att öka den potentiella poolen av användare att finna samarbeten med. 

Det snackades en del under NAMM om att ni är på gång med en egen app.

– Det stämmer bra att vi håller på att göra en Allihoopa-app. Den kommer att avspegla vår webblösning men samtidigt ge användaren en bättre upplevelse från mobilen. Vi vill på ett tydligare sätt finnas i våra ”användares fickor”, för att ge dem möjlighet att ha kul, bygga vidare på varandras låtar och göra musik tillsammans – oavsett om de precis har börjat leka med musik eller är etablerade musikskapare. Det är vi ensamma om att göra.

Allihoopa

Förutom musikanter, finns det planer, att i likhet med Soundtrap, vända sig till skolorna och lansera ett Allihoopa.edu?

– Vi tror att absolut att allt fler skolor kommer att använda vår app eller allihoopa.com. Vi kommer att se samarbeten växa fram från användare/studenter på Soundtrap med användare från alla andra appar som finns och kommer finnas på Allihoopa.

Vad innebär ert samarbete med Korg?

– Det vilar på samma grund som Soundtrap-samarbetet. Korg har integrerat Allihoopa med Gadget för iOS och MacOS. Det har inte släppts ännu, men kommer inom kort.

Finns det andra samarbeten på gång som läsarna kan vilja känna till?

– Vi har flera enormt spännande dialoger igång och kommer förhoppningsvis väldigt snart att kunna berätta mer om vilka som är på gång.

Hur ser den närmaste framtiden ut för Allihoopa?

– Vi växer i en enorm fart och ska möta den fantastiska användarefterfrågan med nya funktioner. Utöver att vi snart släpper vår app, så kommer vi också att lägga till fler musikskapar-appar till Allihoopa.

Mer om Allihoopa finner du på företagets webbplats.