Utvecklare av musikmjukvara jobbar hela tiden hårt med att försöka hitta nya sätt att formge sina gränssnitt. Allt för att själva skapandet och producerandet av musik ska kunna ske så fritt från hinder som möjligt.

Men få gränssnitt ger ett så totalt utflippat intryck som Audiopad. Audiopad är utvecklat av studenter vid MIT (Massachusetts Institute of Technology) och är en metod att spela, mixa, producera och uppträda med elektronisk musik.

Hårdvarugränssnitt ger frihet
Till sin hjälp har man en bordsyta utrustad med ett antal markörer, som mest liknar kylskåpsmagneter. Vart på bordet som markörerna placeras och hur dom rör på sig registreras och förs in i en dator, som sedan projicerar en bild på bordsytan ovanifrån. Fördelen med detta framför att använda en tryckkänslig skärm eller mus är att man här kan manipulera flera objekt på en gång.

Objekten representerar antingen ljudkällor eller virtuella mikrofoner. Placerar man en källa nära en mikrofon så låter den högre, precis som i verkligheten. Sedan finns det otaliga andra sätt att manipulera sina ljud, filter och själva "spelytan" i realtid med hjälp att samma kontroller. I slutänden skickas instruktioner via MIDI till synthar och samplers.

Audiopad är ännu bara en prototyp, men upphovsmakarna tittar på möjligheten att producera och sälja en kommersiell version.