Steinberg, som bland annat ligger bakom det populära inspelningsprogrammet Cubase, har de senaste åren bollats runt mellan flera företag. Från att vara självständiga gick de först in under videoföretaget Pinnacles paraply för att bara några år senare köpas upp av Yamaha. Det är inte förrän alldeles nyligen som Yamaha har börjat komma med produkter som på allvar har integrerat Yamahas och Steinbergs tekniker med varandra.

Affären mellan Yamaha/Steinberg och Microsoft är intressant i ett skede när Apple har köpt Emagic för några år sedan och samtidigt knyter ljudkortstillverkare som Apogee allt närmare till sig. Mycket är ännu oklart, och en hel del tyder på att Microsoft även är intresserade av Yamahas hårdvara.

Samtidigt har Microsoft redan släppt på förlåten i vilken riktning de vill utveckla Cubase. Och här har en Microsoft-utvecklare i sin blogg redan nu kostat på sig att bli specifik:

  • Pluggformatet vst kommer på sikt att försvinna och ersättas av direct x. Vst kommer finnas kvar under en övergångsperiod - som inte är angiven.
  • Cubase blir det första programmet som bara fungerar under Windows Vista. Allt stöd för XP kommer slopas.
  • För att kompensera för de tillfälliga belastningsspikar som idag finns i Vista, kommer man att öka fördröjningen (latencyn) i systemet. Detta ska även medföra färre blåskärmar (eller BSOD, Blue Screen Of Death, som de ofta kallas).
  • Cubase kommer få en ny funktion för de som inte är vana vid inspelning, kallad Recording Assistant - Inspelningsassistenten. På förhandsbilderna som redan har hunnit plockas ner från bloggen, såg Inspelningsassistenten ut som en talande mikrofon.
  • Gränssnittet kommer jobbas om rejält. I den första skärmdumpen var menyerna bortplockade och gränssnittet påminde mycket om Office 2007.
  • En ny funktion låter dig jobba med låttexter direkt i Cubase. Funktionen integreras med just Microsoft Office 2007, vilket bland annat gör det enkelt att stavningskontrollera och hitta synonymer.
  • Stödet för mp3-export tas helt bort och ersätts med wma (Windows Media Audio). Vad som är oroväckande är att även wav-export troligen tas bort och ersätts med wma lossless.
  • Har man Xbox så kan man använda dess styrenhet som trådlös fjärrkontroll vid inspelning.

TYDLIGGÖRANDE: Artikeln är naturligtvis ett aprilskämt.