Kan vi vara överens om att hajpen av Spotify var lite överdriven? Det saknades en massa musik vid lanseringen, och det kommer knappast bli bättre nu när skivbolagen har mage att börja ställa krav på vilka låtar du får spela var (ja, faktiskt!).

Ett annat problem är att systemet i princip är stängt för alla som inte har kontrakt med något av de större skivbolagen. Något som den svenska sajten Record Union ska försöka råda bot på.

Record Union har avtal med flera nätbutiker för musik -- närmare 90 procent, enligt Daniel Nilsson som står bakom sajten. Förutom Spotify handlar det om kända namn som Amazon.com och Itunes.

Tanken är att artister och mindre skivbolag ska distribuera sin musik genom Record Union. De första fem dollarna som tjänas på försäljning som förmedlats av Record Union går till företaget, och därefter mellan 7,5 och 15 procent av intäkterna.

Enligt Daniel Nilsson kommer Record Union inte göra någon bedömning av vad som är bra eller dålig musik. De kommer dock enbart ta emot musik i wav-format.

Daniel Nilsson påpekar även att var och en av deras samarbetspartners har egna rutiner för kvalitetskontroll.

Sajten är ännu så länge i någon sorts betastadium och kommer lanseras på bred front om ungefär en månad.

Kontakt: Record Union (www.recordunion.com)