För cirka en vecka sedan berättade vi om konstnärerna som skapade ett musikaliskt virus för Iphone, vars premiärframförande sker imorgon på Voltfestivalen i Uppsala. Samma konstnärer - Olle Cornéer och Martin Lubcke - har ett till minst lika udda musikprojekt på gång. Det handlar om ett helt nytt instrument som de döpt till "Terraphone".

Som namnet antyder handlar det om att göra ljud av jord. Instrumentet har byggts av en 100 år gammal plog och en gigantisk metalltratt. När plogen dras genom jorden förstärks vibrationerna i tratten och blir till ljud. Nyligen skedde första framförandet på instrumentet i samarbete med en kyrkokör från Alunda norr om Uppsala. Med dirigenthjälp av kyrkoherde Jan Hällgren drog dessa det märkliga instrumentet över fältet. Vi är osäkra på om de även skulle sjunga samtidigt, eller om alla krafter gick åt till att dra.

Precis som med det musikaliska viruset så kommer ett terrafonframförande hållas på Voltfestivalen, imorgon den 6:e juni. Hur det låter vet vi inte, men vi är väldigt nyfikna och utgår från att det är olikt de flesta andra instrumentklanger.

Nu bara väntar vi på att terrafonen ska komma som vst-plugg också.

Läs mer: http://voltfestivalen.se