Opening Act är företaget som specialiserat sig på att förverkliga drömmar – om din dröm råkar vara att få spela förband åt ett lite mer etablerat band. Registrera ditt band på Opening Acts webbplats och försök sedan få så många fans som möjligt att rösta på dig (röstning sker via sms som kostar sex kronor styck). Det band som får flest röster får sedan chansen att agera förband. Nu senast var det Paula Lobos som fick framträda före Lady Gagas spelning på Gröna Lund den 2 augusti. Tidigare tävlingar har skett i samarbete med Deportees och Asha Ali.

Hur stort har intresset varit?

– Vi testade konceptet i april med en tävling där man kunde bli förband åt Deportees. Vi hade räknat med att få in 30 band under en månads tid, men det hade vi uppnått efter bara några timmar, så intresset var stort redan från start, säger Miad Ballai, grundaren av Opening Act.

– Den riktiga sajten lanserades den 7 juli och totalt har vi fått in 300 registrerade profiler.

Hur har det gått för de band som vunnit?

– Det är egentligen för tidigt för att kunna göra en ordentlig bedömning, men bandet som vann Deportees-tävlingen fick spela in en singel på Cosmos Studios. Producenterna fattade tycke för deras stil och bjöd in dem till en extra dag i studion, något de aldrig hade haft råd att betala själva. Bandet, Epelectric, blev vänner med medlemmarna i Deportees och genom deras umgänge knöt de nya kontakter med a&r-personer, radiopersonligheter och media.

Får man någon ersättning, utöver att få äran att spela med en etablerad artist?

– Det varierar mellan produktionerna. Finns det utrymme för ersättning i budgeten så får vinnaren det. I Moto Boy-tävlingen, där vinnaren får spela med honom på Stockholms Kulturfestival, så får bandet en ersättning på 5000 kronor.

Vilken är din bakgrund?

– Jag har en ekonomisk bakgrund med marknadsföring som magister från Handelshögskolan i Stockholm. Jag är kulturintresserad och vill gärna kombinera det tillsammans med företagandet.

Vilka är planerna inför framtiden?

– Närmaste målet är att förbättra sajten med smarta sökfunktioner och marknadsföringsverktyg. Nästa steg är att etablera tjänsten i andra länder, vilket ligger någon månad fram i tiden.

För mer info: www.openingact.se