Den nya firewire-baserade digitalmixern Studio Live 24.4.2 från Presonus är en vidareutveckling av modellen 16.4.2. Som namnet antyder är Studio Live tänkt att funka lika bra i studion som vid livemixning.

Den största skillnaden mellan gamla 16.4.2 och nya 24.4.2 är naturligtvis de åtta extra kanalerna. Som tidigare har varje kanal en xlr-ingång med en XMAX förförstärkare och en balanserad line-ingång. Det finns fyra subgrupper, och 10 aux-bussar, vilket är fyra fler än på 16.4.2.

Genom Firewiregränssnittet klarar Studio Live 24.4.2 av att skicka upp till 32 kanaler till datorn på samma gång, och ta emot 26. Medföljer gör Capture, som är ett enkelt inspelningsprogram för Mac och pc, utvecklat speciellt för mixern. Programvaran är ett enkelt sätt att spela in alla kanaler på samma gång, till exempel för att dokumentera en livespelning.

Som i den tidigare modellen finns det som Presonus kallar "Fat Channel" inbyggt i bordet - en effektprocessor som går att komma åt från varje kanal, med både dynamikverktyg som kompressor, gate och limiter, samt parametrisk eq och högpassfilter. Processorerna i 24.4.2 ska vara snäppet vassare än tidigare, och ha fler fysiska reglage för att minimera menybläddrandet. Utöver detta finns även två programmerbara dsp-effekter med 50 förinställningar för bland annat reverb och delay.

Förutom de inbyggda effekterna är naturligtvis den stora fördelen med en digitalmixer att alla inställningar och nivåer går att spara. Studio Live har dessutom en funktion som automatiskt sparar ditt arbete med jämna mellanrum, om strömmen mot all förmodan skulle gå. Dessutom får man med ett bibliotek med färdigrattade kanalinställningar, lämpliga för olika instrument- och rösttyper.

Presonus Studio Live 24.4.2 förväntas finnas tillgänglig i andra kvartalet 2010.

Tillverkare: Presonus (www.presonus.com)
Kontakt: Luthman (www.luthman.se)