Även om ett mixerbord eller en kontrollenhet knappast är ett måste i en datorbaserad studio så är mer handgriplig mixning inte sällan att föredra framför mus-klickande och knappande på datorns tangentbord. Vill du jobba så mycket som möjligt inne i ditt favoritprogram är det en kontrollenhet med motoriserade reglar, inmatningsrattar och teckenfönster du behöver snarare än ett mixerbord.

Med allt bättre pluggar för emulering av analoga effekter och till och med hel mixerbordselektronik (som Slate VCC) är det onekligen åt det hållet utvecklingen går, även för mer kräsna studioägare.

Solid State Logics Nucleus erbjuder inte bara reglar och rattar som de konkurrerande kontrollytorna i prisklassen under 50 000-kronorsstrecket – i Nucleus hittar du även ett ljudkort med ett par mikrofonförstärkare och en monitorsektion så att du kan koppla upp dina monitorhögtalare och hörlurar.

Dessutom har Nucleus en liten finess som minimerar behovet av mus och tangentbord (mer om detta nedan). Allt-i-ett-konceptet betyder dessutom minimalt med sladdar, midi-gränssnitt och annat som ligger och skräpar.

Nucleus är drygt 70 centimeter bred och knappt 40 centimeter djup. Lådan är ganska hög även i framkant, men designen inbjuder till nedsänkt montage i ditt studiobord. En sak som kan vara bra att tänka på om du sågar upp bordet och gör plats för din Nucleus: alla anslutningar finns på baksidan, även hörlursjack och instrumentingångar.

Även om hela ovansidan och sidorna är av plast så är det högkvalitativ plast och den här kontrollenheten känns helt klart snäppet mer robust än slanka lågprofilskonkurrenter som Avid Artist Mix. De 16 100-millimeters motorreglarna är tillräckligt tysta och känns bra att jobba med. Nästan alla andra knappar och rattar är också väl tilltagna. Knapparna lyser upp när de är aktiva. Transportknapparna ser ut som om de hämtats från autolokatorn på en gammal Studer. Det gillar vi!

Nucleus har även nivåmätare på varje kanal, en finess som annars bara brukar återfinnas på större och dyrare kontrollenheter som Avid C24 – ett lyxalternativ som ju dessutom bara fungerar med Pro Tools. Nucleus ansluts enkelt till din dator med bara en nätverkskabel och en usb-kabel. Nätagreggatet är inbyggt – inga små lådor som ligger och skräpar alltså.

Nucleus använder hui- och Mackie control-protokollen och det ska alltså inte vara några problem att koppla upp den mot program som Cubase, Nuendo, Pro Tools, Sonar eller Logic. Nucleus fungerar dessutom med både pc och Mac. Vi körde Mac med Logic Studio 8 under testet och det tog inte lång tid att konfigurera programmet och komma igång. För Logic uppträder Nucleus som en Mackie Control och en Mackie Extender.

Du kan ansluta Nucleus till en nätverksrouter och du hittar knappar och funktioner för att snabbt växla mellan upp till tre olika datorer med olika inspelningsprogram. Den sortens uppkoppling ställer specifika krav på nätverket. SSL rekommenderar därför direkt anslutning till datorns nätverkskort. Med vår Mac var vi då tyvärr tvungna att välja mellan att använda Nucleus och att komma åt internet, vilket var lite störande.

SSL går längre än någon annan kontrollyta vi testat när det gäller att låta dig jobba utan mus och tangentbord. Det är inte minst den egenskapen som kan vara avgörande för dig som är en riktigt driven mixare – trots att konkurrerande kontrollytor kostar betydligt mindre. Nucleus erbjuder inte bara de vanliga reglarna, rattarna och teckenfönstren för parameterjustering. Här hittar du även en rad knappar som motsvarar ditt vanliga tangentbord eller som kan emulera de snabbkommandon du i vanliga fall gör med datortangentbordet. Detta möjliggörs av att Nucleus för datorn inte bara är en nätverksenhet som pratar midi, den är även ett usb-tangentbord.

Du kan definiera knappfunktioner i det medföljande programmet Nucleus Remote och det är enkelt att lägga upp egna funktioner för knapparna runt teckenfönstren (även rattarna fungerar som knappar när du trycker på dem). Användarprofilerna du skapar sparas inte i datorn utan på ett sd-kort som sitter i en hållare på baksidan.
Visar inte grafik

För att du ska kunna jobba smidigt utan datortangentbord krävs bra och tydlig visning av parametrar och inställningar på kontrollenhetens teckenfönster. Nucleus två avlånga lcd-teckenfönster är tydliga och lättlästa även i vinkel, men de visar bara enkla, pixliga tecken, ingen grafik. En seriös ny kontrollenhet borde kunna visa mer än sex-sju standardtecken per rad och kanal så att vi som användare slipper allt för skumma förkortningar. Vi föredrar konkurrenten Avid Artist Mix mer grafiska oled-skärmar.
Nucleus kan fungera som en allt-i-ett-lösning med integrerat ljudkort, för dig som inte spelar in så många kanaler samtidigt.

Analogsektionen innehåller två ”Super analogue”-mikrofonförstärkare med alternativ högohmig instrumentingång och en monitorsektion som analogt kan mixa in ljudet från mikrofonförstärkarna och ge fördröjningsfri medhörning.
Mikrofonförstärkarna har högpassfilter och dämpsats för höga innivåer. Du ställer förstärkningen från 12 till 75 decibel med en liten ratt per kanal. De små pillriga rattarna gör det tyvärr ganska svårt att få till en exakt stereobalans om du nu skulle behöva det.

Vi testade mikrofonförstärkarna och ljudkortet genom att göra direkta jämförande inspelningar av sång och akustisk gitarr med Nucleus och ett Apogee Duet-ljudkort. Testmikrofonen var en Brauner Phantom Classic.

Nucleus presterar precis som förväntat rena och neutrala inspelningar och mikrofonförstärkarna lär fungera bra överallt där du letar efter transparens och neutralitet snarare än årgångskaraktär.

Du hittar balanserade insertanslutningar för att koppla in effektenheter efter mikrofonförstärkarna men före ljudkortet. SSL har också inkluderat en knivsudd av storebror Matrix kopplingsflexibilitet: En knapp märkt Mixdown lägger inserteffekten mellan usb-ljudkortets ut- och ingångar så att du kan inkludera till exempel en gammal lynnig rörkompressor på mixbussen i din annars strömlinjeformade digitalstudio.

Ljudkortet klarar upp till 192 kilohertz samplingsfrekvens, som de flesta nya ljudkort av lite högre klass. Utöver de två analoga in- och utgångarna hittar du två optiska digitalanslutningar (spdif/toslink). Vi hade gärna sett åtminstone koaxiala spdif med wordclockanslutning och ännu hellre balanserade aes3-kontakter på en så här proffsig produkt.

Nucleus monitorsektion är liten men ändamålsenlig. Du kan bara ansluta ett par monitorhögtalare (även om det finns både balanserade och obalanserade utgångar) och det finns bara ett par balanserade analoga ingångar. Det finns också bara möjlighet till en hörlursmix, även om du hittar två parallella hörlursutgångar på baksidan.

Även om anslutningsmöjligheterna inte är fantastiska är det inget fel på ljudet. Både genom monitorutgångarna och hörlursutgångarna låter det rent, snyggt och helt neutralt.
En sak saknar vi dock: effekter i lyssningen, något som är ganska vanligt idag.

Sammanfattning

Trots vissa mindre begränsningar är Nucleus en mycket vettig produkt som är rejäl och lättjobbad. Vill du släppa musen så mycket som möjligt och hatar sladdar som hänger och skräpar – och har 40 loppor att investera i en ny ljudpryl, tycker vi att du ska titta närmare på det här mini-SSL-bordet för vanliga dödliga datorstudiorävar. n

FAKTA
SSL Nucleus
Produkttyp: Kontrollenhet med ljudkort och monitor-
sektion.
Tillverkare: Solid State Logic (www.solid-state-logic.com).
Kontakt: Arva (www.arva.se).
Målgrupp: Projektstudioägare och proffs.
Pris: 41 000 kronor inkl. moms.

Fördelar
- Allt i ett för dig som behöver få inspelningskanaler (färre sladdar).
- Ordentliga reglar och rattar.
- Tangentbordsemulering minskar nödvändigheten av datortangentbord.
- Nivåmätare för varje kanal.
- Tydligt teckenfönster (så länge som informationen som ska visas är enkel).
- Neutrala mikrofonförstärkare.
- SSL:s fina mixbusskompressorplugg medföljer.

Nackdelar
- Ganska dyr.
- Bara två analoga och två digitala ljudin-/utgångar.
- Enkel monitorsektion utan medhörningseffekter.
- Teckenfönstret har grafiska begränsningar.
- Alla kontakter sitter på baksidan.
- Bara optisk digitalin-/utgång.

BETYG
Ljudkvalitet: 4
Funktioner: 4
Byggkvalitet: 4
Prisvärdhet: 3