Inget ont om Frankfurt-mässan, men det är något märkligt med vinterupplagan av Namm-mässan. Av någon obskyr anledning dyker det alltid upp extra många nya analogsyntar från både kända och helt okända tillverkare - just på Namm-mässan.

Bland dessa är Koma från den lilla franska syntmakaren Eowave. I all korthet kan man beskriva Koma som en traditionell bassynt med inbyggd sequencer. Även om ekvationen bassynt + sequencer + 80-tal omedelbart leder till kopplingen Roland TB-303, är Koma betydligt mer än så och låter betydligt mer 80-tal än Rolands acidmaskin.

Förutom att filtret är annorlunda har oscillatorn även en subbas som kan snedstämmas fritt. Men det är bara början: det finns en lfo med åtta vågformer som även kan användas för att modulera oscillatorernas pulsvåg för fet pwm-syntes. Det finns även tre separata enveloper.

Sequencern består av 16 steg som kan kedjas ihop till längre sekvenser. En funktion som definitivt lär uppskattas av många syntälskare är möjligheten att slumpa fram olika syntslingor. Sequencern består av fyra spår: ett spår för notinformation och de resterande för att modulera parametrarna.

Svensk agentur saknas och priset lär hamna runt 599 euro plus skatt, vilket blir ungefär 6500 kronor.

Här kan du se ett kort filmklipp om Koma.

Tillverkare/Kontakt: Eowave (www.eowave.com).