I tidningens testsidor har vi tidigare skrivit om olika triggningsmjukvaror som kan byta ut trumslag i inspelade trumkomp. En sidofunktion i dessa mjukvaror är att de kan användas för att översätta andra typer av rytmiska inspelningar - som exempelvis tangentbordstryckningar eller knackningar på skrivbord.

Pulse är en ny lösning som tar detta koncept ett steg längre. Tillsammans med en särskild mjukvara och en Piezo-mikrofon kan man omvandla i stort sett vilken yta som helst till en midi-kontroller.

Mjukvaran tolkar de inkommande ljuden och förvandlar dessa till midi-noter. En rätt kul funktion är att mjukvaran kan ställas in för att styra tonala ljudkällor, som exempelvis ett piano. Det finns färdiga mallar med skalor som ser till att ens knackande inte låter helt uppåt väggarna. Knappast något att bränna loss ett känslosamt pianosolo med - men definitivt något att experimentera med.

Pulse finns bara för OSX och någon version för Windows är inte under utveckling. Dock lär det komma en version kompatibel med Ableton Max For Live.

För närvarande går det bara att köpa Pulse om man är bosatt i Amerika, men kommer att bli tillgänglig över hela världen inom kort. Priset lär hamna runt en femhundring.

Tillverkare/Kontakt: Pulse Surface Controller System (www.pulsecontroller.com).