Svenska Toontrack är kanske mest kända för sina trummjukvaror EZdrummer och Superior Drummer - program som hjälper användaren skapa snygga trummor som passar sin musik.

Med den nya mjukvaran EZ Keys försöker Toontrack upprepa sitt framgångsrecept fast med en välsamplad Steinway-flygel istället för trummor.

Precis som med EZdrummer man kan enkelt sätta ihop sina pianokomp genom att välja olika stilar från det medföljande biblioteket, till färdiga låtar komplett med intro, vers och refräng.

Materialet från EZ Keys kan naturligtvis transponeras som man själv önskar, men det är lika enkelt att själv sätta ihop pianokomp genom att använda den inbyggda Chord Wheel-funktionen där man kan välja mellan olika typer av ackord och naturliga uppföljningar.

En rätt intressant funktion är att man kan ladda in en låt som man jobbar på (via MIDI-fil) och EZ Keys kan sedan analysera ackorden så att man kan jobba vidare på materialet från EZ Keys. Slutresultatet kan sedan flyttas över från EZ Keys genom att dra och släppa materialet direkt till sitt musikprogram.

Även om EZ Keys bygger på en Steinway-flygel kommer mjukvaran med 14 färdiga presetljud, och det är möjligt att själv justera karaktären på tonen. Bland annat kan man ställa in rumsklang, distorsion, eko, kropp och snedstämningar.

EZ Keys fungerar både som självstående program och som plugg i VST, AU och RTAS-formaten.

Exakt hur mycket EZ Keys kommer att kosta är inte känt, men enligt uppgift på den amerikanska återförsäljarens hemsida släpps den 13e mars.

Tillverkare: Toontrack (www.toontrack.com).
Kontakt: Luthman (www.luthman.se).