Fabfilter Saturn är en distorsionsplugg för dig som tar din dist på fullaste allvar. Förutom att pluggen har en imponerande mängd tekniker för att sätta eld på ljudmaterialet bygger Saturn på flera separata band - sex stycken för att vara exakt.

Att ha flera band kan naturligtvis vara roligt ur en experimentell synvinkel - band ett mosas av en bitcrusher, band två av ett mulligt rör, band tre av en gammal bandare, band fyra av en förstärkardist och så vidare. Kul i teorin - men knappast användbart om du inte är tondöv Belgare som gör höghastighetstechno med vråldist.

Från prodktionssynpunkt ligger värdet i att ha flera band att man kan framhäva och dämpa utvalda delar i sitt instrument. Till exempel är det troligtvis rätt onödigt att lägga hård dist på de lägre frekvenserna på sin sologitarr - att bara lägga till distorsion där den verkligen behövs gör att signalen blir tydligare något som märks extra tydligt när man mixar.

Sammanlagt finns det sexton olika smaker på distorsion allt från enkla rör till digitala lofieffekter - och alla tänkbara varianter däremellan: trasiga rör och gamla magnetband.

Förutom att man kan skulptera ljudet via distorsion med upp till sex band finns det en mängd olika modultorer som kan hjälpa dig få ljuden mer dynamiska. Bland annat finns det synnerligen avancerade LFO-modulatorer vars form kan programmeras med upp till 16 steg(!), XY-kontroller, enveloper och envelope followers samt möjlighet att styra parametrar via MIDI.

En annan snygg finess dom kommer att uppskattas av många är att pluggen både fungerar i stereo eller i mid/side-läge. Det senare är väldigt användbart om man exempelvis bara vill lägga distorsionen breddat ut till sidorna i mixen - och behålla kärnan i mitten.

Har man en riktigt snabb dator kan man ställa in kvaliteten på åtta gångers översamling.

Fabfilter Saturn finns tillgänglig från och med nu och kostar cirka 1160 kronor inklusive moms (129 euro).

Tillverkare/Kontakt: Fabfilter (www.fabfilter.com).