När den minst sagt legendariska tillverkaren Curtis slutar tillverka en komponent, får det direkta följder för tillverkare av musikinstrument. Så när kretsen CEM3394 inte längre finns att tillgå fick tyska syntmakaren Doepfer genast problem då deras kretsen spelar en central roll i tillverkarens Dark Energy.

Men inget ont som inte för något gott med sig, och i det här fallet blir det i form av en uppföljare till Dark Energy-synten.

Kosmetiskt kommer Dark Energy II att se nästan exakt ut som originalet, men tittar man närmare på rattarna ser man att den nya modellen utrustats med ett betydligt mer flexiblare filter än föregångaren. Istället för ett fyra-pols lågpassfilter kommer tvåan med ett mjukare två-polsfilter som kan ställas in på notch, högpass, bandpass och lågpass.

Andra förändringar är att sågtandsvågen numera är grundvågformen (istället för triangelvågen på ettan). Dessutom rekommenderar Doepfer att man låter de analoga oscillatorerna värmas upp och stabiliseras i en halvtimma innan börjar använda enheten.

Priset för Dark Energy II kommer att vara samma som för originalmodellen, det vill säga 3875 kronor. Dark Energy beräknas bli färdig i sommar.

Tillverkare: Doepfer (www.doepfer.de).
Kontakt: The Synthesizer Network (www.analogue.org/network).