Kompositören Jesper Nordin och electronikamusikern Jonatan Liljedahl har tillsammans tagit fram den nya appen Gestrument. Den sistnämnde är även känd som Kymatica och har bland annat utvecklat Clavias app Nord Beat som släpptes tidigare i år.

Precis som namnet ger sken av är Gestrument fokuserad på gestikulerande rörelser på Ipadens beröringsskärm. Appen har, om vi ska hårddra det, två nivåer av användande. På ett ytligt plan är det superenkelt att spela melodier, ackordföljder och rytmer med bara ett finger. En spännande nybörjarlösning med andra ord. Men eftersom Gestrument har en till nivå med intressanta funktioner för sådant som ljudalstrande, skalor/ackord och mikrotonalitet kan den mer erfarne musikern skapa egna inställningar och använda appen till mer avancerade kompositioner. Framförallt finns smarta finesser för expressivitet som gör att du kan få ett varierat och levande resultat när du spelar och komponerar med appen.

Du har åtta simultana instrument som ljudkällor och det finns en inbyggd gm-synt med förinställda ljud. Dessutom kan du styra andra appar i Ipaden via virtual midi eller kontrollera extern hårdvara och virtuella instrument i din dator. Priset är 55 kronor i Apples nätbutik Appstore.

Kolla på en video som går igenom huvudfunktionerna i Gestrument:
http://youtu.be/ixNrcpGCdKg

För mer info: www.gestrument.se