Utvecklarna på franska Arturia kan ha uppfunnit en krympstråle, för med varje lansering av ny hårdvara blir prylarna mindre. På rytmsidan finns den fullstora trummaskinen och sequencern Spark som kom 2012 och förra året den mer slimmande varianten Sparkle. Klaviaturerna har genomgått samma reducerande utveckling från flaggskeppet Origin till lille elake Microbrute.
Nu är det dags för Beatstep, företagets minsta fysiska produkt till dags dato.

Enheten väger runt ett kilo och mäter 33, 5 x 13 centimeter och höjden är blygsamma två centimeter. Beatstep har ett hölje av plåt och är rätt stadig och robust jämfört med många andra mikroenheter, som ofta är tillverkade i plast.

Vid en första anblick är Beatstep en kontrollenhet tänkt att styra pluggar och program via midi- och usb-anslutning. Men som vi ska se så kan den mycket mer. Med sina 16 fingerslagplattor och lika många vridreglage är Beatstep busenkel att överblicka. Det är mer än godkänd respons och känsla i slagplattorna och vredens små hack är fin-fina för att känna av var du är när du ändrar ett filter, exempelvis.

Det går att köra Beatstep helt fristående, men genom att ansluta den till en dator (via usb) så kommer den bäst till sin rätt. I synnerhet för att det är så enheten får sin ström. I ett särskilt program gör du midi-inställningar så att du kan skicka en midi-kanal ut till extern hårdvara och en annan via kontrollvoltsjacken. Midi-ut går via en medföljande utbrytarkabel från 3,5 millimeter telehane och det är samma format för de andra utgångarna. I sequencer-läge är Beatstep otroligt snabbjobbad, men där ligger också en begränsning. Spåren är maximalt 16 steg långa och det finns ingen möjlighet att kedja ihop spår för att på så sätt förlänga dem. Men för repetitiva rytmer och sekvenser är Beatstep ett nöje att ånga på med. Ett extraplus för de smarta mönsterfinesserna som swing, olika skalor, legato och gate-tid som gör att stegsekvenserna får liv och rörelse.

Även om Arturia främst är kända för att emulera klassiska analoga synthar så är företaget trendkänsligt nog att bygga in stöd för extern analog hårdvara. Det märktes på minisynthen Microbrute som har anslutningar för kontrollvoltsstyrning av synthar och ljudmoduler. Och även Beatstep är försedd med cv-gate och pitch ut från den lilla enheten. Dessa följer dock hz/oktav-standarden och kan inte utan ytterligare konvertering styra gamla synthar från Korg och Yamaha. Däremot går det utmärkt att använda Beatstep ihop med, till exempel, moderna modularer från Doepfer eller äldre synthar som följer standarden. Eftersom enheten tar emot midi kan du då använda Beatstep till att styra över midi-spår från din dator till en analog maskin, bara det värt investeringen.

Sammanfattning
Om du har extern midi-utrustning, analog hårdvara, en Ipad eller en bärbar dator, för den delen, så är du nog skyldig dig själv att ge Beatstep en testkörning. De lättjobbade funktionerna och det låga priset bådar gott för framtiden om Arturia med Beatstep sätter en trendboll i rullning.

FAKTA
Tillverkare: Arturia (www.arturia.com).
Kontakt: EM Nordic (www.emnordic.se).
Systemkrav: Dator med usb-anslutning, 2 GB ledigt lagringsutrymme. Windows: Version 7 eller 8. 2 GB RAM. Processor: 2 GHz eller snabbare., flera kärnor (multiple core). Mac: OS X 10.7 eller senare. 2 GB RAM. Processor: Intel CPU 2 GHz eller snabbare, flera kärnor (multiple core).
Pris: 895 kronor inkl.moms.

Fördelar
–   Mycket prisvärd.
–   Liten och behändig.
–   Enkel att jobba med.

Nackdelar
–   Saknar teckenfönster.
–   Endast 16-stegssequencer.

BETYG
Byggkvalitet: 4
Stabilitet/belastning: 5
Funktioner: 4
Användarvänlighet: 5
Prisvärde: 5

Testutrustning: MacBook Pro 2,5 Ghz Intel Core i5, 8 GB RAM. OS X 10.9. MacPro 2 x 2, 8 GHz Quad-Core, 8 GB RAM. Mac OS X 10.9. Logic Studio 9, Ableton Live Suite 9, Nectar Impact LX 59, Yamaha Cs-15, Doepfer A-100-system.