Izotope är ju mest känt för kategorin mastrings- och kanalstrippsprodukter där de dominerar rätt friskt. Med Breaktweaker introduceras ytterligare ett verktyg som vi säkerligen kommer att få höra mer av på klubbar och i hörlurar. Som namnet förespeglar handlar det här om att vrida till loopar.

Breaktweaker laddas som en instrumentplugg i ditt inspelningsprogram och det första du bör tänka på är att den lilla synk-knappen i det nedre vänstra hörnet är satt i host-läge så att uppspelningen av looparna går i takt med ditt programs klocka. Sedan blir det åka av.

En orgie i effekter
På ytan är Breaktweaker en steg-sequencer som triggar samplade ljud och trumloopar. Men skenet bedrar, som bekant. Under det överskådliga gränssnittet döljs funktioner och finesser som du vanligtvis behöver en lång kedja med effekter och tidsödande automatisering för att kunna dra nytta av. Motorn i pluggen är en granulärsynt och en mycket avancerad samplare. Det innebär att du kan ha större kontroll över varje del av ett ljud samt skapa rytmiska effekter som du sannolikt inte hört förut. Mer om det strax men först tillbaka till själva handhavandet.


Gränssnittet i Breaktweaker, som innehåller enormt mycket mer än en första anblick avslöjar.

Fabriksljuden, som är maffiga, är alla upplagda enligt samma mall. I en oktav har du varianter på en loop som bearbetats på olika sätt i Breaktweaker. Vanligen har ordningen på de olika taktslagen i en loop flyttats runt samt att varje del i looparna effektsatts, ofta mycket radikalt med stutter- och glitch-effekter.

En oktav ned på klaviaturen hittar du de individuella slagverksljuden var för sig. Smidigt om du vill lägga in en ensam synkop eller spela in en traditionellt trumfill och så vidare. Det finns fler ljudbibliotek att köpa till för 270 styck på tillverkarens webbplats.

Eftersom innehållet i varje loop skivats upp i delar, presenteras delarna av en loop som kanaler i en vertikal kanallista till vänster i Breaktweakers huvudfönster. Om du vill kan du få varje spår ur Breaktweaker in på en egen kanal i till exempel Logic, Live eller Protools. Det är som ha ett inspelningsprogram inuti ditt inspelningsprogram. Ett hyfsat vanligt tillvägagångssätt när det gäller så kallade groove-maskiner som till exempel Maschine från Native Instruments. Det finns med andra ord en liten inlärningskurva att komma igång med 32-stegssekvensandet om 24 midi-mönster.

Ljud som lever
Breaktweakers huvudstyrka, vilket också upphovspersonen Brian ”BT” Transeau (producent som jobbat med bland andra Sting, David Bowie, och Peter Gabriel) lyft fram i intervjuer, är att det som kommer ut ur pluggen ska låta levande och unikt. Och därvidlag kan vi konstatera att Izotope och BT har lyckats. Det finns flera tekniska anledningar till att pluggen inte låter statiskt och tråkigt. För det första är möjligheterna att morfa och modulera ljuden spektakulära. Dessutom kan du applicera slumpmässighet på reglage och effekter över tid.

För det andra så är de rytmiska och programmerbara tidssträcknings- och stutter-effekterna mumma för dig som inte räds lite annorlunda trumkomp i dina produktioner. Slutligen, och det här är för finsmakarna, har du möjlighet att konstruera egna helt unika trumljud och loopar från scratch med kontroll ned på mikronivå. Eller trumljud, förresten, när du är van vid Breaktweaker kan du producera allt från böljande atmosfäriska ljudlandskap till funkiga melodisekvener. Det beror som alltid på vilket ljudmaterial du utgår ifrån. Det är lätt att fastna i godsaker som fyrdubbla lfo:er och andra maxade finesser och glömma bort en hel avdelning i pluggen. Oavsett om du använder alla Breaktweakers möjligheter att, ehrm, tweak:a till häftiga sekvenser så finns det lager till att öppna när du är klar med det. Pluggen har en full uppsättning med mer traditionella effekter. Bland annat är delar av Izotopes kraftfulla dist-plugg Trash 2 inbyggd i Breaktweaker. Du har även en mängd filter till hands, bland annat en utsökt emulering av analoga filter i vintage-stil. På toppen finns bra reverb och stereobreddare. Notera gärna att du kan lägga effekter på olika steg i sekvenserna så att en virveltrumma har chorus i ett slag och reverb i ett annat, eller vad du nu vill hitta på.

Sammanfattning
Om dina mixar behöver en injektion i form av toppmoderna rytmer är Breaktweaker en synnerligen intressant produkt. Vill du sedan borra ned dig på molekylär nivå när du bearbetar ljud och skapar nytt innehåll är det här ett virtuellt instrument som räcker väldigt länge. Det är bara komplicerade Reaktor-ensembler från till exempel Twisted Tools som kan mäta sig med det resultat som Izotopes senaste skapelse levererar.

LJUDEXEMPEL

FAKTA
Vad: Instrumentplugg
Tillverkare/kontakt: Izotope, www.izotope.com
Format: Windows: Vst, Aax och Rtas Mac: Vst, Aax, Rtas och Au
Pris: Cirka 1 715 kronor inkl.moms.

BETYG
Ljudkvalitet: 5
Stabiltet/Belastning: 4
Funktioner: 4
Användarvänlighet: 3
Prisvärde: 4

Se en film med Breaktweaker: youtu.be/ErVxMz5tVek