Lightship 95


Vid Trinity Buoy Wharf vid floden Themsen i London ligger ett gammalt men välbehållet fyrskepp förtöjt. Fartyget, som är byggt 1939, hyser en toppmodern studio med vintage-inslag. Hela bygget är teknikern och studioägaren Ben Phillips svar på de skyhöga hyrorna i den brittiska huvudstaden. Bättre att köpa en båt och konvertera den till studio än punga ut för en svindyr lokal, resonerade Phillips. Själva ombyggnaden innefattade bland annat att riva ut 200 kubikmeter sprejskumisolering, en kvarleva från då skeppet obemannat varit ankrat utanför Englands kust. Idag favoriseras Lightship 95 ofta av nya band och ägaren producerar inte sällan själv nykomlingarna bakom mixerbordet från API. Studion har en stor samling med mikrofoner, effekter och instrument.

Läs mer: www.lightship95.com

Octopus


Nu pratar vi lyxklass av interplanetära proportioner. Den 64-årige Paul Allen grundade Microsoft ihop med Bill Gates. Idag är Allen den 55:e rikaste personen på planeten och god för 139 miljarder kronor. Vi känner inte Allen särskilt bra, men han sägs vara en filantrop och därtill musikälskare av rang. Och vad är då mer passande än att ha fullt utrustad proffsstudio ombord på den 126 meter långa superyachten Octopus? Det är en av de största privata båtarna som byggts och förutom ett schysst Solid State Logic-bord och en försvarlig uppsättning med vintage-rariteter så har skutan inte en utan två helikopterplattformar. I skrovet döljer sig dessutom en väldig motorkryssare som Allen och hans glada besättning använder när de går i land för att proviantera.

Läs mer: www.paulallen.com

Astoria


Pink Floyd-gitarristen David Gilmour behöver säkerligen ingen närmare presentation. Den 71-årige britten har en i särklass mysig och funktionell studio ombord på en kanalbåt några mil uppströms från London på Themsen-floden. Astoria, som båten heter, lät byggas av music hall-stjärnan Fred Kano år 1911 med ambitionen att bli Themsens fräsigaste farkost. Bland annat brukade Kano har en 80-manna orkester ombord när det bjöds på fest. Gilmour köpte och restaurerade Astoria 1986 med planen att det skulle bli inspelningsstudio. Stora delar av Pink Floyd-albumen ”A momentary lapse of reason” och ”The Division bell” är inspelade ombord. Enligt sägnen ska Gilmour sitta på inspelningar som han och hans vän, den framlidne författaren Douglas Adams (Liftarens guide till Galaxen) har gjort på the Astoria. Förutom studiodelen rymmer kanalbåten ett kök, tre sovrum och en lounge.

Läs mer: www.davidgilmour.com

Se när gubbarna från tv-serien ”Tre män i en båt” besöker Gilmour i den flytande studion: youtu.be/UqP32CeQuUw

Nutmeg


1980-talssynthlegenden Thomas Dolby lever som han lär. Vi tänker då på hans hits ”Windpower” och ”Oceania” och det faktum att hans vind-och soldrivna studio är en ombyggd bogserbåt. Som producent har Dolby bland annat basat över tre album med de brittiska popmästarna Prefab Sprout. The Nutmeg är utrustad med flera Mac:ar och en ansenlig mängd syntar (många Moogar!), givetvis. Monitorerna är bland annat klassiska Yamaha NS-10:or. För tillfället är studion stängd då den hyperaktive Dolby bland annat blivit utnämnd till professor på John Hopkins universitetet i Baltimore i USA. Vi gissar att han blivit förblindad av vetenskap, helt enkelt.

Läs mer: http://www.thomasdolby.com/

The Boat


Okej, okej, vi vet att det inte är en båt per se, men studion är döpt till Båten, ser ut som en båt och det skulle inte förvåna oss om den inte luktar och smakar som en båt också. Studion ligger i Silver Lake i Los Angeles och är från början byggd som en radiostudio av och för ett religiöst samfund. På 1990-talet togs byggnaden över av producentduon The Dust Brothers (Beastie Boys, Beck, Hanson, Santana med flera) som drev en professionell studio i den marint inspirerade byggnaden. En lång rad kända artister har spelat in i The Boat, till exempel Madonna, Patti Smith, Cat Power och Marilyn Manson. År 2010 avvecklade The Dust Brothers studion och sålde fastigheten till basisten Flea (Michael Balzary) i Red Hot Chili Peppers. Flea använder idag The Boat som personlig replokal, inspelningsstudio och instrument- och utrustningslager.

Läs mer: redhotchilipeppers.com

Foto: Julian Mason/CC