Berlinbaserade tillverkaren Native Instruments har sedan starten 1996 vuxit från ett fåmansbolag i den då rätt ruffa stadsdelen Kreuzberg, känt för sina många husockupationer, till att idag ha runt 400 medarbetare och regionalkontor i Los Angeles och Tokyo. Huvudkontoret ligger dock kvar i Kreuzberg. Om vi bortser från de största tillverkarna av inspelningsprogram, som Steinberg, Apple och Ableton, så har Native Instruments det mest omfattande utbudet på marknaden när det gäller virtuella instrument och effekter.

Företaget producerar även hårdvaror i form av kontrollenheter, ljudkort och dj-mixrar. Med viss regelbundenhet samlar Native Instruments ihop det mesta ur sitt sortiment, förutom sina dj-lösningar, i ett programpaket: Komplete. Paketeringen finns i två varianter. Komplete säljs som en dvd-samlingsbox och innehåller 39 produkter och cirka 12 000 ljudinställningar fördelade på ungefär 130 GB data. Komplete Ultimate levereras som en liten extern usb-hårddisk. Med installationen får du 75 produkter och 17 000 ljud som tar upp 440 GB i lagringsutrymme. Vi har lagt våra lurviga på Komplete Ultimate, som givetvis även innehåller Komplete i sin helhet.

Självklart är det inte möjligt att på normalt redaktionellt utrymme recensera alla beståndsdelarna i monsterpaketet. Majoriteten av produkterna redan är testade i tidningen Studio så vi kan istället fokusera på nykomlingarna på listan. Men först en kort översiktsbild. NI:s flaggskeppsprodukter, samplaren Kontakt, byggsatsprogrammet Reaktor, effektracket Guitar Rig, grooveboxhybriden Maschine, syntarna Massive och Absynth – ingen av dem har genomgått några omdanande uppdateringar den här gången. Däremot har flera av produkterna fått tillskott i form av fler ljudbibliotek, virtuella instrument och effekter som inte fanns med i Komplete 9. Mest framträdande när det gäller rena nyheter är Komplete Kontrol som låter dig söka och ladda in instrument och ljud ur det digra utbudet i en och samma plugg. Komplete Kontrol fick vi tillgång till innan Komplete 10 släpptes och du kan läsa vad vi tyckte här.

Sedan ett par år tillbaka har NI segmenterat sitt sortiment i två kategorier. På ena sidan har du avancerad ny teknik med de allra senaste sounden. På den andra flanken: retrospektiv emulering av klassiska apparater och akustiska instrument. Tillverkaren fortsätter på den inslagna vägen och inte oss emot. Tre nya mjukvaruinstrument använder Reaktor som plattform och hör definitivt hemma i avdelningen spritt ny högteknologi.

Kontour
Stephan Schmitt är en av grundarna av företaget och hjärnan bakom Reaktor. (Läs vår intervju med Stephan). Här slår han till med en ny avancerad synt i samma stil som hans tidigare kreationer, exempelvis Skanner från 2011. Vi talar här om framförallt keyboard-klanger som lever och är föränderliga. Kontour har flera reglage, exempelvis olika filter, som du kan spela in åkningar med. När du sedan trycker ned en tangent spelas förloppet upp. Det går att få fram väldigt intressanta ljud med Kontour och instrumentet har dessutom en kompetent effektdel. Vi gillar att synten är så pass mångsidig, vilket inte ofta inte är fallet med Reaktor-instrument.

Rounds
Rounds är en synt med två avdelningar, en analog och en digital. Avdelningarna kan mixas och morfas som du behagar. Hjärtat av instrumentet är ett batteri med uttryckskontroller som automatiseras i sekvenser eller körs samtidigt. Det ger vid handen att Rounds kan användas som arpeggiator eller enkel sequencer där varje steg och ton kan ha ett eget ljud. I simultanläge är Rounds en hejare på att få ur sig enfingersackord, så kallade tuners, som är en central del i ljudbilden i house-musik av olika smaker. För dig som gillar att slöjda egna ljud väntar många, många timmars utforskande av Rounds möjligheter. Vi flaggar dock för att med spännande möjligheter kommer även en viss instuderingsperiod.

Polyplex
Twisted Tools har rykte om sig att vara rena trollkarlarna när det gäller Reaktor-programmering. Vanligtvis befinner sig deras produkter på den experimentella kanten. Desto mer överraskande att Polyplex är en trummodul som inte alls påminner om en akademisk laboratorieprodukt. Genom att lägga lager av samplade ljud och applicera effekter får du snabbt fram trumset som passar som handsken till modern urban dansmusik. Twisted Tools kan emellertid inte hålla tassarna borta så du har även reglage för så kallade glitch-effekter som stökar till och skitar ned de annars rena och kraftfulla slagverksljuden. De tre nya mjukvaruinstrumenten finns att köpa separat för cirka 900 kronor stycket för dig som inte avser att investera i hela Komplete-paketet.

Definitive Piano Collection
Över till retroavdelningen. Under vinjetten ”The definitive piano collection” presenterar NI tre nya akustiska pianon. Sedan tidigare finns en handfull pianoinstrument till samplaren Kontakt. Lådpianot The Gentleman låter autentiskt och det medföljer inställningar med mikrofonplaceringar och mixning som får instrumentet att låta lagom dammigt användbart i rätt sammanhang. De två andra, The Maverick och The Grandeur är utsökt multisamplade i 18 anslagskänslighetslager. Här har skript-möjligheterna i Kontakt nyttjats till fullo så att du till exempel kan stänga locket på flygeln för att ändra ljudkaraktär. Realism är ledordet här och även om Komplete redan innehöll ett par riktigt bra konsertpianon så skäms inte nykomlingarna för sig på något sätt.

Drumlab Supercharger Driver
Det börjar bli dags att knyta ihop säcken men innan dess finns det ytterligare ett par utropstecken som det vore tjänstefel att inte understryka. Drumlab innehåller 26 500 samplade trum-och percussion-ljud med vars hjälp du kan bygga ditt ultimata trumkit. Lager-på-lager-teknik och flera humaniserande parametrar gör att Drumlab låter väldigt naturtroget. Men som om det inte vore nog kan du ställa om pluggen till att laborera med elektroniska slagverk. Drumlab är mer användarvänligt för låtskrivare, och andra som vill jobba snabbt, än NI:s trumplugg Battery. På effektsidan har den lättanvända och välljudande dynamikprocessorn Supercharger lagts till, en emulerad rörkompressor som imponerar. Slutligen debuterar distboxen Driver där gitarrister får en tillbakablickande fuzz med resonsfilter som är både subtil dist och rent massförstörelsevapen utan att du behöver ladda hela arsenalen hos Guitar Rig.

Sammanfattning
Komplete 10 Ultimate innehåller som sagt allt från mässingsblåsorkestrar och västafrikanska slagverksensembler till dubstep-basar, retrosyntar och ljudeffektmoduler för filmproduktion. Prislappen kanske avskräcker den kostnadsmedvetne, men faktum är att rabatten mot att köpa varje produkt separat är uppåt 80 procent. Nyheterna motiverar starkt en uppgradering och om du funderar på att ge din själv ett paket till jul så finns det ingen hårdare klapp än Native Instruments samlade verk. Marknadens fetaste samlingsvolym för den datordrivna studion ger ojämförligt mest möjligheter i en enda investering.

Ljudexempel - kommentarer
Samtliga ljudexempel i artikeln är inspelade rätt in utan pålagda effekter eller eq. Effekter som finns inne i respektive plugg har använts ibland.

Native Instruments Komplete 10 Ultimate

  • Vad: Programpaket med virtuella instrument och effekter
  • Tillverkare: Native Instruments (www.nativeinstruments.com)
  • Kontakt: Benum Nordic (www.benum.se)
  • Format: Windows: Vst, Rtas och fristående. Mac: Vst, Au, Rtas och fristående
  • Systemkrav: Cirka XXX GB ledigt lagringsmedia för full installation. Ledig usb-port eller dvd-läsare beroende på produkttyp. Pc: Intel Core Duo eller AMD Athlon 64 X2. 2Gb RAM, Windows 7. Mac: Intel Core Duo, 2Gb RAM. Mac OS X 10.7 eller högre.
  • Pris: Cirka 9 125 kronor inkl. moms. Vanliga Komplete kostar 4 560. Uppgraderingsalternativ finns.


Fördelar
  • Komplett (sic!) mjukvarupaket
  • Spännande nyheter
  • Massvis med möjligheter

Nackdelar
  • Behöver mycket lagringsutrymme
  • Kräver en snabb dator
  • Inte för allas budget

Betyg

  • Ljudkvalitet: 5
  • Stabilitet/Belastning: 4
  • Funktioner: 5
  • Användarvänlighet: 4
  • Prisvärde: 4

Testutrustning

  • MacBook Pro 2,5 Ghz Intel Core i5, 8 GB Ram. OS X 10.9.
  • Mac Pro 2 x 2, 8 Ghz Quad-Core, 8 GB Ram. Mac OS X 10.9
  • Logic Pro X
  • Ableton Live Suite 9
  • Nectar Impact LX 59