Den förra entalsuppdateringen av Native Instruments flaggskeppsprodukt lanserades i april 2005. Det är med andra ord över tio år sedan Reaktor 5 kom ut. Vi är nog ett flertal som i våra sämsta stunder tänkt att tillverkaren skulle överge produkten, eller snarare plattformen, men skam den som ger sig. Med högt ställda förväntningar packar vi upp det binära paketet, installerar, och sätter igång. Bara för att upptäcka att det mesta är sig likt. Med en viktig skillnad, men mer om det senare.
Först tarvas en kort genomgång om Reaktor som koncept, för dig som inte är bekant med det. I grunden är Reaktor ett så kallat byggsatsprogram, eller till och med en utvecklingsmiljö, för den som föredrar it-termer. Reaktor fungerar både som fristående program eller som plugg till ditt inspelningsprogram.

Reaktor 6
Native Instruments produktutvecklar själva i Reaktor. De senaste syntarna Rounds, Monark och Prism är exempel på vilka avancerade skapelser som går att framställa med hjälp av byggsatsprogrammet.

Klarar i princip allt
Med hjälp av ett stort bibliotek med funktioner kan användaren själv slöjda en synt, trummaskin, samplare, effekt – ja, i stort sett vad som helst inom digital ljudalstring. I en nivå upp från kodbibblan finns instrument- och effektmoduler, så att du som inte vill eller kan skapa egna tillämpningar från grunden hyfsat enkelt kan plocka ihop exempelvis en synt med en sequencer och ett par effekter, för att på så sätt få ett relativt unikt sound till dina produktioner.
Native Instruments själva använder givetvis sin egen plattform för att ta fram nya produkter, så det finns en gratis player-version av Reaktor och sedan ett knippe separata syntar, flera av dem smått lysande, att köpa styckevis via tillverkarens webbplats.
Det är mycket viktigt att poängtera att du inte alls behöver bygga dina egna instrument i Reaktor. I dagsläget medföljer 70 olika så kallade ensembler om du köper Reaktor 6. Och här kommer den kanske största poängen med produkten för dig som hellre producerar än programmerar: Tillverkaren har en community på sin sajt där du hittar över 4 000 instrument och effekter som är gratis att ladda ned. Utöver det finns det en uppsjö Reaktor-ensembler att ladda ner från bloggar, hemsidor och forum på webben.
Att peka på en särskild inriktning för Reaktor är på gränsen till omöjligt. Det finns många instrument som lämpar sig väl för dansmusikens mest upptrampade mittfåror, men även ensembler som signalerar från ljudkonstscenens yttersta utposter. De medföljande ensemblerna vittnar också om denna bredd, allt från dubstepbas-syntar till generatorer för abstrakta ljudatmosfärer. Så, över till det som är nytt i Reaktor 6. I den nya versionen introduceras något som tillverkaren döpt till Blocks. Det är ytterligare ett övre lager av funktionsmoduler.

Reaktor 6
Under huven har Reaktor förbättrats med ett tydligare och mer snabbjobbat gränssnitt. Arkitekturen för själva kodbiblioteket är dessutom ombyggd och slutresultaten låter fantastiskt bra.

Byggmoduler förenklar
Här är Native Instruments tydliga ambition att du ska vilja komma igång och bygga själv i Reaktor. Du kan tänka dig Blocks som att ha en modulär eurorack-synt, fast där du kan kedja ihop så många moduler du vill utan att tänka på kostnaden.
Det är rejält roligt att dra och släppa tongeneratorer, filter och sequencers in i arbetsytan och se och höra vad som händer. Det nya Blocks-lagret gör det möjligt för dig som är nybörjare att testa dig fram till egna instrument. Komplexiteten finns självfallet kvar under huven, men den här nya inriktningen är mycket intressant tillskott. I synnerhet eftersom det är så snabbjobbat och faktiskt riktigt snyggt. I och med Blocks blir själva kod- och macro-biblioteket indelat i två underkategorier, Primary och Core.

Omdöme
Den här uppdateringen är odiskutabel för dig som kör Reaktor. Och du som inte gör det borde testa produkten med tanke på kul-för-kosingen-faktorerna och de fantastiska ljudmöjligheterna.


Enklare att bygga eget
Fantastiska möjligheter
Valuta för pengarna


Några buggar att fixa
Inga nyheter bland instrumenten
Skarp inlärningströskel

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Fakta

Funktion: Musik- och ljudproduktionsprogram
Version: 6.0
Tillverkare: Native Instruments
Pris: 1 880 kr (Uppgradering kostar 936 kronor)