Gitarrens utveckling har i stort sett stått stilla sedan 60-talet, medan datortekniken gått framåt i en rasande fart. Detta vill nu Michele Benincaso, grundare av Mind Music Labs, ändra på. Han vill tillsammans med KTH-doktorn Carlo Fischione göra det som Antonio Stradivari gjorde på 600-talet och Leo Fender på 50-talet, nämligen att använda den senaste tekniken för att möta nya behov.

Sensus
Svensk-italienska Mind Music Labs presenterar Sensus, den smarta gitarren som har ett inbyggt internet of things-system.

Sensus har en rad innovativa funktioner och ska kunna vara allt från en akustisk gitarr till elgitarr och synt och dessutom kunna ta hand om ljussättning och dela musikstycken online. Som om inte detta vore nog kan gitarren även spela in ljud på flera kanaler och streama musik direkt från exempelvis Spotify.

Mind Music Labs patenterade teknik spelar upp ett högupplöst format som skapas av gitarrens träkropp, byggd på samma akustiska principer och träslag som de världskända Stradivarius-violinerna.

Sensus
Men touchknapparna under strängarna styr du Sensus digitala hjärna.

Det är ännu oklart när Sensus kommer i produktion, men Mind Music Labs har nyligen tagit in färskt riskkapital och visat upp prototypen på Web Summit i Dublin. Mer info om den smarta gitarren hittar du på www.mindmusiclabs.com.