Med 14 år på nacken är Ozone ett standardverktyg i många studior. Enkelt uttryckt är mastring den slutgiltiga mixningen av ett spår för att färdigställa det inför utgivning. Många menar att riktigt bra mastring endast kan göras med hjälp av en erfaren tekniker och hårdvara för 100 000-tals kronor. Därför är det vanligt att musiker och producenter låter en mastringsstudio ratta den uppgiften. Vi tänker av en massa bra anledningar inte ge oss in i den diskussionen, mjukvaror mot hårdvaror, utan kan konstatera att om du vill ge dina egna mixar ett mer proffsigt sound så finns det pluggar och fristående program som fungerar väl för ändamålet.

Kraftfullt paket

Ozone 7 Advanced är ett mäktigt verktyg i sin kategori och möjligen lite väl kraftfullt för den ovane användaren. Därtill har paketet lite för få förinställningar. Tidigare hade Ozone, runt version fyra om vi minns rätt, genrespecifika presets som ”House”, ”Ballad”, ”Drum & Bass”, ”Heavy rock” och så vidare. Det hade kunnat göra produkten mer användbar även för nybörjare. Dessa förinställningar får du fiska fram i Izotopes användarforum och sedan importera in i Ozone 7. På plussidan har vi att det medföljer tio förinställningar av Grammy-vinnande ljudteknikern Greg Calbi (Bruce Springsteen, Paul Simon, Talking Heads och ett hundratal andra).

Ozone 7
Vi gillar möjligheten att kunna förhandslyssna innan du trycker ut en komprimerad ljudfil. Speciellt idag när så många produktioner går direkt till Spotify, Itunes eller Youtube.

Fakta

Funktion: Mastringseffekter
Version: 7.0
Tillverkare: Izotope
Kontakt: Luthman
Pris: 4 239 kr. Ozone 7 Standard kostar 2 119 kr. Uppgradering från tidigare versioner kostar 1 689 kr.