Reface YC
Reface YC emulerar vintage-orglar som Hammond, Vox och Farfisa.

Reface YC
YC är en elorgel med nio drawbars, vibrato/chorus, percussion a/b, dist (inte så snygg), reverb (snyggt) och en utmärkt Leslie-funktion med fast/slow/stop-läge och accelerationsspak. De orglar som emuleras är Hammond, Vox, Farfisa, Ace tone samt Yamahas YC-serie, alla från 1960/70-talet. Det är stor skillnad mellan olika karaktärer och ljudkvaliteten är imponerande. Klaviaturen är liksom på övriga modeller anslagskänslig på midi-ut, och det går att koppla till en volym/expression-pedal.

Reface DX
FM-synten Reface DX är seriens mest prisvärda och erbjuder stora möjligheter att skapa välljud.

Reface DX
Reface DX är vad DX100 borde ha varit: en smidig och välljudande FM-synt. Här är Yamaha på hemmaplan med allt man kan begära av sinus-operatorer (4), algoritmer (12), envelopar, anslagskänsla och effekter (7) – samt Looper. Editeringen sker i parallella menyer via en överskådlig display, och till skillnad från 80-talets förebilder är fabriksljuden riktigt bra, lagrade i 4x8-minnen som också används för egna patcher (tack!).

FM-syntes är dock en svår konst och egentligen inget för nybörjaren, men metoden öppnar för komplexa ljudbyggen och DX är avgjort seriens mest prisvärda modell.

Community kommer

Yamaha kommer snart att öppna en community som heter Sound Mondo. Du ansluter din Reface via usb-kabel och surfar med Google Chrome, som stöder web-midi. Sajten känner igen vilken modell du har anslutit och du kan spara dina ljud och dela med dig till andra medlemmar eller tanka ner deras ljud. Det blir alltså en portal med mängder av ljud sorterade i genrer eller på typ av ljud, som sedan kan sparas ner till din Reface och Reface Capture App.

Omdöme

Trots några missar överträffar Yamaha Reface våra förväntningar och är perfekt både för den resande keyboardisten och för den som vill utöka sin arsenal med gediget förpackade vintageljud. Rekommenderas!


Gedigen konstruktion
Hög ljudkvalitet
Smidiga och lätthanterliga


CS: Ljudet är inte anslagskänsligt
CS: Patch-minne hade varit bra

Betyg 8 av 10

Fakta

Tillverkare/kontakt: Yamaha
Typ: Syntar i miniformat
Syntes: VA, SCM, AWM2 eller FM
Klaviatur: 37 minitangenter med anslagskänslighet
Antal röster: CS/DX: 8, YC/CP: 128
Anslutningar: L/R-tele ut, hörlur (stereotele), aux-in (stereo-minitele), sustainpedal (CP/DX) eller kontrollpedal (CS/DX), usb-to host
Midi: In/ut via minikontakt och break-out adaptor
Patch-minne: Endast DX (32)
Vikt: 1,9 kg
Storlek: 530 x 175 x 60 mm
Övrigt: Batteridrift eller AC-adapter, gratis Ipad-app för patchminne
Pris: Cirka 3 800 kr/styck