Yamahas nya Montage-syntar ersätter Motif-serien, och finns även de i tre olika storlekar: 61, 76 och 88 tangenter. Vågformsminnet har nästan tiodubblats jämfört med Motif-serien – hela 5,7 gigabyte i wave-rom. Och Montage har fått den mest kraftfulla FM-motorn som Yamaha någonsin gjort, med sina åtta operatorers FM-syntes.

Den stora fördelen är att du kan blanda wave-rom med FM-syntes med en så kallad Super Knob. Med den kan du kontrollera upp till åtta parametrar med en enkel rörelse. Se videon:

Montage har ett 16-kanalers stereoljudkort med usb och tre stereo in, så du kan jobba med en låt i sequenserläget och skicka ut till de 16 olika kanalerna till ditt inspelningsprogram. Den har en inbyggd sidechain som kan påverkas internt från en bastrumma i synten eller från en trummis kick som går in via en ad-ingång.

Även om synten är avsedd för livebruk så fungerar den förstås alldeles utmärkt att ha i studion. Montage släpps i maj, och svenskt pris är i skrivande stund ej klart men det lär troligen ligga i nivå med Motif-syntarna. Mer info hittar du på se.yamaha.com