När relationen mellan de brittiska och kinesiska parterna i SE Electronics havererade 2014, bestämde sig grundarna James Young och Philip Smith för att starta eget och tillverka en genuint brittisk mikrofon av hög kvalitet. Till sin hjälp tog de 33 välrenommerade producenter och ljudtekniker. Resultatet: Aston Origin.

Producenterna fick i ett första led välja ut de fem bästa kapslarna av 100 olika, och den vinnande, med 84 procent av rösterna fick sedan stå som modell för stormembransmikrofonen Origin (njurformad upptagning) och dess systermodell Spirit som är något större och erbjuder flera olika upptagningsmönster.

Aston Origin
Aston är ett nytt, helbrittiskt märke, som nu lanserar sin mycket prisvärda kondensatormikrofon Origin.

Rå industriell look

Utseendet på Origin skiljer sig onekligen från mycket annat på marknaden. Trenden har länge varit att göra mickar allt större, men Origin är ganska nätt. Den är helt i metall med ett slags rå och läcker industrifinish. Skyddsgallret har en speciell, något oregelbunden konstruktion som går att enkelt trycka tillbaka till sin ursprungliga form om det blir skadat. Mängden reflektioner runt membranet minskas vilket förbättrar ljudkvaliteten, och dessutom förhindrar det att micken rullar av från ett bord.

Innanför gallret sitter ett avtagbart och tvättbart puffskydd, och längst in själva entumsmembranet, som är så pass väl upphängt att man bara behöver elastisk upphängning vid särskilt krävande situationer. Origin kan alltså skruvas direkt på ett mickställ, men då kan det ibland vara läge att använda högpassfiltret, som skär bort buller under 80 Hz. Sedvanlig omkopplare för 10 dB signaldämpning finns också, men i övrigt inga särskilda finesser.

Aston origin
Om skyddskåpan blir deformerad är det bara att trycka till den lite, så återtar den sin ursprungliga form.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Typ: Kondensatormikrofon för studiobruk
Tillverkare: Aston Microphones
Kontakt: Luthman
Karaktär: Njure
Frekvensomfång: 20 Hz–20 KHz (±3 dB)
Lågfrekvensfilter: 80 Hz
Fantommatning: 48 V ±4 V
Ekvivalent brusnivå: 18 dB (A-viktat)
Signal/brus-förhållande (rel 94 dB SPL): 76 dB (A-viktat)
Max SPL för THD 0,5%: 127 dB
Dämpningsomkopplare: -10 dB
Anslutningar: Xlr ut
Mått: 124,5 x 54 mm
Vikt: 439 g
Övrigt: Kan skruvas direkt på standardgängat mickställ
Pris: Cirka 2 700 kr

Testmiljö
Audient ID14, ljudinterface
Dynaudio DBM50, studiomonitorer
AKG 240S, hörlurar