Yamaha började tillverka pianon och orglar för mer än ett århundrade sedan och idag speglas företagets ursprung i deras logga – en kombination av tre stämgafflar. Med ett ordentligt hopp framåt i tiden så var det först i slutet av 1970-talet som Yamahas elgitarrer blev ett namn att räkna med. Då hette deras affischnamn Carlos Santana som spelade sin latinrock på en SG 2000, och fram till 2010 spelade John Frusciante ofta på SG 2000.

Åttiotalets ”superstrata” hade några absolut nödvändiga attribut; låsbart svaj, humbucker-mickar och tunn hals. Gitarrmärken som Ibanez och Kramer hamnade i händerna på de flesta gitarrister och Yamahas svar blev Pacifica, en serie gitarrer som uppdaterats löpande och som varit utmärkta instrument, särskilt i lägre prisklasser.

Revstar
RS820CR är den näst dyraste modellen i Revstar-serien och kostar omkring 11 000 kronor. Här i finishen Rusty Rat, den går även att få i finishen Steel Rust.

Idag försöker fler och fler gitarrtillverkare göra något nytt, och för Revstar-serien har Yamaha hämtat inspiration från 60-talets London och Tokyo och så kallade café racers – enkelt byggda motorcyklar utan några större finesser eller komfort.

I Revstar-serien ingår åtta gitarrmodeller med ganska olika specifikationer. Den Japan-byggda RSP20CR är flaggskeppsmodellen, och övriga modeller byggs i Indonesien. Prismässigt ligger de mellan cirka 4 000–15 000 kronor, och vi testade den finaste Indonesien-modellen RS820CR.

Mellanviktare med tungt ljud

Ur en svart gigbag av rätt schysst kvalitet plockar vi fram en matt grafitgrå Revstar RS820CR. Den har en modern minimalistisk look med ekon av Yamahas SG 2000, med limmad halsinfästning, dubbel cutaway och två humbucker-mickar. Kroppen är i mahogny med en lönntopp, och halsen är i mahogny med rosewood-greppbräde och 24,75-tums mensur – en formel för framgång som de flesta gitarrister känner igen.

Hänger du på ett axelband är RS820CR välbalanserad, men i övre mellanviktsklassen. Men den är inget ”blysänke” som ofta var fallet med Yamahas SG 2000. Baksidan på kroppens ovansida är lätt avfasad.

Revstar
Två humbuckermickar med bra bett plus wraparound-stall från Tonepros. 
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Typ: Elgitarr med dubbel cutaway, två humbucker-mickar och Tonepros wraparound-stall. Kropp i mahogny/lönntopp och mahognyhals med rosewood-greppräde.
Tillverkare/kontakt: Yamaha
Stämskruvar: Kapslade
Översadel/bredd: 43 mm/plast
Tillverkningsland: Indonesien
Pris: 10 929 kr med gigbag (inkl moms)