Idag tänkte jag ta upp fem enkla knep som garanterat hjälper dig till bättre mixar. Ni som följt mig ett tag kommer säkert känna igen ett och annat.

1. Eftersträva inte perfektionism. Aldrig! Perfekt är tråkigt, perfekt är omänskligt och leder ofta till att du får svårt att slutföra dina projekt. Så fort det börjar kännas jobbigt och tråkigt så har du förmodligen redan arbetat för mycket med din låt. Kört fast? Plocka bort alla pluggar och effekter och börja om från början. Ställ klockan på max 1 timme och jag lovar att det blir bättre. Varför? För att du då mixar med känsla och inte med hjärnan. Det är orimligt att pilla med en baskagge i 30 min!

2. Våga vara kreativ. Eftersträva alltid att skapa något unikt, med en twist, och ställ dig själv frågan: Vad gör just min låt speciell? Varför ska lyssnaren lyssna vidare? Vänta inte med godbitarna till sista refrängen. Din mix ska hålla hela vägen och klara sig utan onödiga transportsträckor. Självklart kan låten inte vara 100 procent hela tiden, det är inte det som är poängen. Men precis som en bra film måste du hålla intresset vid liv och bjuda på överraskningar längs med vägen.

3. Jobba mycket med volymautomatisering. Detta är den stora hemligheten bakom en professionell mix, jämfört med en mer amatörmässig. Alla instrument behöver inte höras lika mycket hela tiden, kanske ska låtens fokus flyttas från ett instrument till ett annat, kanske ska något instrument plockas bort under verserna och så vidare. Allt detta bidrar nästan alltid till en mer spännande och levande mix, som andas och rör sig, precis som i verkligheten. Sedan ska du naturligtvis fortsätta att jobba med eq, kompressor och andra effekter precis som vanligt, men det viktiga är automatiseringen, den är nyckeln till framgång!

4. Kom ihåg att ditt inspelningsprogram egentligen inte är något annat än en stor miniräknare. Ju mer du adderar i form av pluggar och andra effekter, desto längre bort från ursprungskällan kommer du. Det slitna uttrycket ”mindre är mer” är något alla borde tänka på en extra gång. Speciellt idag när möjligheterna till förändring och ”förbättring” är oändliga.

5. Referenslyssna! Tråkigt, men nödvändigt. Importera ett högupplöst spår i ditt inspelningsprogram som matchar din låt genremässigt och ställ volymen så att den matchar ditt eget projekt. Se till att referensspåret inte påverkas av eventuella effekter på masterkanalen. Växla fram och tillbaka och lyssna efter hur basen ligger i referensspåret, hur låter kicken? Hur tydlig är sången? Och så vidare. Det är lätt att bli hemmablind (och örontrött) och då är referenslyssning ett snabbt sätt att neutralisera hörseln. Se även till att frekvent växla mellan högtalare och hörlurar för ytterligare perspektiv.

BONUSTIPS: Mixa dina låtar till en genomsnittligt volym av -12 LUFS. Detta garanterar att dina låtar kommer stå sig bra volymmässigt på både iTunes och Spotify. Dålig koll på vad LUFS innebär? Läs mer om fenomenet här: Så volymstark ska din master vara 2016.

Plugga lugnt och glöm inte: Har du frågor om mixning, mastring eller inspelning? Skicka ett mail till jon@rinneby.se

Länkar
Sound of wool – Min studio
Låtsaspoeten – Mitt soloprojekt
Turn off your television – Mitt avslutade projekt