OBXD

OBXD

Amerikanen Tom Oberheim skapade i början på 1980-talet den smått sägenomspunna OBX-serien med analogsyntar. Andrahandspriserna på originalen ligger ofta över 40 000 kronor. Vi andra använder istället den här gratispluggen. Missa inte ljudbankarna som laddas ned separat, längre ned på sidan.
Ladda ned OBXD här.

Dexed

Dexed

Yamaha DX7 tillverkades mellan 1983-1989. Med över 200 000 tillverkade exemplar är det än idag en av de bäst säljande syntarna någonsin. Det var den första kommersiella synten som använde så kallad frekvensmodulation (fm-syntes) för att alstra ljud. DX7:ans karaktäristiska sound härmas med framgång av det öppna källkodsprojektet Dexed. 
Ladda ned Dexed här.

Tal Bassline

Tal Bassline

Rolands monofoniska synt Sh-101 från 1983 är en av den moderna elektroniska dansmusikens fundamenta när det kommer till bastanta basar och blippiga sololjud. Schweizaren Patrick Kunz har producerat flera lyckade emuleringar av analogsyntar från förr. Det virtuella instrumentet Tal Bassline är en av de bästa i produktionen. Observera att 64-bitarsversionen till Mac ännu inte är släppt, men lär vara på gång.
Ladda Tal Bassline här.

Synth1

Synth1

Även svenska Clavias produkter har blivit härmade i den digitala domänen. Här handlar det om den på sin tid bandbrytande synten Nordlead, som först släpptes 1994, men som fått flera efterföljande generationer. Den japanske utvecklaren Ichiro Toda har släppt en gratis emulering av Nordlead 1 och även om gränssnittet kanske inte är det snyggaste har pluggen, med tio år på nacken, en stor och entusiastisk användarskara.
Ladda Synth 1 här.

Combo Model F

Combo Model F

Okej, okej, Combo Model F är måhända inte en virtuell efterapning av en klassisk syntetisator, men vi gillar den så mycket så pluggen åker med ändå. Här pratar vi en emulering av den legendariska italienska el-orgeln Farfisa, som satt stark prägel på hur garage- och indiepop låter sedan mitten av 1960-talet och framåt. Perfekt för dig som spelar i band och vill ha ett snabbjobbat orgelljud utan krusiduller.
Ladda ned Combo Model F här.